Elektrische isolatie

Ooit van elektrische isolatie gehoord? Eigenlijk zegt de naam al wat het is. Het is het isoleren van de elektrische energie. Dit gebeurt met doel dat er geen elektrische geleiding in een bepaald stuk van het huis plaats kan vinden. Dat wordt voornamelijk gedaan om brand of kortsluiting zoveel mogelijk te voorkomen. Overigens zijn alle elektrische kabels die door het huis lopen sowieso al geïsoleerd met behulp van een isolator. Een zogeheten elektrische isolator is speciaal vervaardigd om geen stroom door te laten. Het is dus een isolerend materiaal dat vooral gebruikt wordt bij kabels. Hierdoor kunnen externe omstandigheden op geen enkele wijze de elektrische leiding beïnvloeden. Voor de veiligheid van het gebouw en iedereen die zich daarin bevindt, is het absoluut noodzakelijk dat alle kabels in het gebouw geïsoleerd zijn. Meestal gebeurt dit met een laag rubber, aangezien rubber in staat is om elektriciteit te isoleren. Ook hout, steen, papier, plastic en glas kunnen dat. Voor isolatiemateriaal kan je een beroep doen op Isolatiewerken JK

Is lucht een elektrische geleider?

Opvallend veel mensen zullen deze vraag met 'nee' beantwoorden. Toch is dat niet het juiste antwoord. Lucht die aan een flinke lading elektriciteit wordt blootgesteld, kan deze wel degelijk doorlaten. Daardoor kunnen we stellen dat lucht wel degelijk een geleider is. Denk bijvoorbeeld aan bliksem. Deze elektrische lading wordt volledig geleid door de lucht, totdat het op de aarde terecht komt. Werk je dus aan de elektriciteit? Dan moet je natuurlijk altijd de stroom uit zetten. Een goede tweede veiligheidsmaatregel is om ervoor te zorgen dat al het materiaal geïsoleerd is waar je meer werkt. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap met rubberen handvaten omdat je op die manier de kans op een schok aanzienlijk verkleint. Wist je trouwens dat ons lichaam zelf ook een enorm sterke geleider is van elektriciteit? Juist daarom is het belangrijk om altijd met materiaal te werken dat volledig elektrisch geïsoleerd is.

Is water elektrische geleiding?

Water is een sterke elektrische geleider. Het is dan ook volkomen logisch dat apparaten zoals een boiler die contact komen met water behoorlijk gevoelig voor water zijn. Daarom is het wettelijk verplicht om dergelijke toestellen van een aardingsdraad te voorzien die met de aarding lus is verbonden. En kijk maar eens even naar de wetgeving als het gaat om elektrische installaties. Daarbij wordt water talloze malen genoemd en worden er extra veiligheidsvoorschriften gegeven. Zo dien je in badkamers verplicht met een gevoeligere transformator te werken en mogen er ook tal van elektrische apparaten niet in de buurt van bad of douche staan.