Isoleren met houtwol

Isoleren kan natuurlijk met heel veel verschillende soorten materialen. Houtwol is daar een goed voorbeeld van. Houtwol isolatie is de ecologische variant van isoleren. Al het materiaal dat gebruikt wordt is afkomstig van bossen die duurzaam beheerd worden. Bovendien kan het later ook nog eens gerecycled worden. Maar wat is houtwol dan precies en wat zijn de voordelen? We bespreken het hieronder. Lees ook meer over isolatiemateriaal plat dak

Houtwol: wat is het dan precies?

Houtwol is een isolatiemateriaal dat in platen wordt gemaakt. Het is vervaardigd van sparrenhout uit Noord-Europa. Er worden van dit hout dunne houtvezels gebruikt die onder andere met een natuurlijk bindmiddel worden gemengd. Er ontstaat een soort houtpap dat helemaal wordt samengeperst tot een plaat van houtwol. Vervolgens wordt dit in de oven uitgedroogd waarna de houtwolplaat klaar is voor gebruik.

Verschillende soorten

Er zijn in principe twee verschillende soorten houtwolplaten. Stabiele houtwolplaten worden vooral gebruikt bij het isoleren en afwerken van vloeren en wanden. Ook bij platte daken of als onderdak worden stabiele houtwolplaten vaak gebruikt. Daarnaast zijn er echter ook flexibele houtwol platen beschikbaar. Deze zijn voornamelijk bedoeld voor de isolatie van muren, vloerisolatie en dakisolatie. Deze laatste platen kun je heel eenvoudig en snel op maat snijden of zagen en zijn ook makkelijk tussen balken-structuren aan te brengen.

Voordelen houtwol isolatie

Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van houtwol isolatie? Allereerst heeft dit materiaal een enorm vochtregulerend vermogen waardoor het sterk isolerend is. Verder wordt er enkel gebruik gemaakt van duurzame materialen waardoor je in meerdere opzichten goed bezig bent voor het milieu. Een ander veelgehoord voordeel is dat het materiaal eenvoudig te verwerken is. De isolatiewaarde van houtwol ligt tussen de 0.038 en de 0.045 W/mK. Overigens beschikt het over een hoge warmteopslagcapaciteit. In de praktijk betekent dit dat het in de zomer heerlijk koel blijft binnen. Houtwol is overigens ook erg geschikt om geluid tegen te houden.

Duurzaam!

Alles draait bij het produceren van houtwol om duurzaamheid. De fabrieken die het maken niet alleen gebruik van grondstoffen die ecologisch verantwoord zijn, maar ook nog eens van natuurlijke bindmiddelen. Daarnaast worden de machines voorzien van groeien energie die in de meeste gevallen uit de biomassa afkomstig is. Het hoofdingrediënt is natuurlijk het hout, dat in vrijwel alle gevallen PEFC gecertificeerd is. Heel soms wordt er ammomiumfosfaat gebruikt. Dit is een niet duurzaam middel, maar het zorgt er wel voor dat de houtwolplaten niet aangetast kunnen worden door schimmels en ook nog eens brandwerend zijn.