Gespoten polyurethaan isolatie: Prijzen per m² 2023, oppervlakte en type

De prijs van gespoten polyurethaan isolatie is gemiddeld €25/m², met een bereik tussen €15 en €50/m² inclusief installatie. De prijs van gespoten polyurethaanschuim boven een kruipruimte varieert van €15 tot €25/m² (9cm), terwijl hij varieert van €30 tot €50/m² voor het spuiten onder het dak (20cm).

Soort polyurethaan isolatieGemiddelde prijs per m² (met montage)
Polyurethaan isolatie voor daken€30 tot €50
Polyurethaan isolatie voor kruipruimtes€15 tot €25
Polyurethaan isolatie voor vloeren€20 tot €25
Polyurethaan isolatie voor wanden€20 tot €35
Polyurethaan isolatie voor plafonds€10 tot €15
Gespoten polyurethaan isolatie prijs

Dikte en ondergrond zijn de belangrijkste parameters die de kosten van je project voor polyurethaan spuitisolatie beïnvloeden. Er zijn echter nog andere factoren waarmee je rekening moet houden bij het berekenen van je budget:

 • Type polyurethaan
 • Toegankelijkheid
 • De staat van de ondergrond
 • Afstand tot de bouwplaats

Maak een schatting van de prijs van je gespoten polyurethaanisolatie met behulp van onze gedetailleerde gids en vraag een professional om een precieze offerte voor het werk.

De prijs van polyurethaan isolatie is nu geschat voor veel nieuwe gebouwen en zelfs voor sommige renovaties. Dit komt omdat polyurethaanschuim een expanderende isolator is die zeer goed presteert in de winter en bijzonder snel te installeren is. Met slechts een paar minuten om te drogen op het oppervlak, biedt dit schuim voordelen die veel bouwers als onmisbaar beschouwen voor moderne gebouwen. Als je polyurethaanschuim in je isolatieproject wilt opnemen, zijn hier de dingen waar je rekening mee moet houden.

Prijs van polyurethaan sprayisolatie per m² afhankelijk van de oppervlakte

Als je de prijs van binnenisolatie wilt inschatten, kun je polyurethaanschuim overwegen. Deze synthetische verbinding wordt in veel fasen van het project gebruikt, als lijm, vulmiddel of, in dit geval, als isolator. Polyurethaan is een zeer resistente chemische stof met aanzienlijke technische voordelen. In de vorm van sprayschuim varieert de prijs van polyurethaanschuim afhankelijk van de dikte, dus je kunt je budget schatten op basis van het te isoleren oppervlak.

Prijs van gespoten polyurethaan isolatie voor daken per m².

De prijs van gespoten polyurethaan dakisolatie varieert van €30 tot €50/m², alles inclusief.

De prestaties van isolatie worden weergegeven door de thermische weerstand met de markering R. De aanbevolen thermische weerstand voor daken is R=7. Om R=7 te bereiken, moet polyurethaanschuim ongeveer 20 cm dik zijn.

Polyurethaanschuim is een opgespoten isolator die zich hecht aan een groot aantal ondergronden. Het kan daarom worden gebruikt om dakhellingen of verloren zoldervloeren te isoleren.

Spuitpolyurethaan isolatie voor daken

Met een warmtegeleidingsvermogen van ongeveer 0,028 is gespoten polyurethaan een uitstekende isolator in de winter, maar comfort in de zomer is een heel andere zaak. In feite presteert polyurethaan slecht of zelfs helemaal niet als het gaat om het buitenhouden van warmte, een fenomeen dat bekend staat als faseverschuiving. De faseverschuiving van polyurethaan is ongeveer de helft van die van houtwol. Dit betekent dat houtwol 8 uur lang kan voorkomen dat de buitenwarmte je huis binnendringt, terwijl polyurethaan dit slechts 4 uur lang kan.

Dakisolatie moet dus rekening houden met deze faseverschuiving, en dakisolatie met polyurethaanschuim wordt niet aanbevolen voor verbouwde zolders in warme regio's.

Prijs van gespoten polyurethaan isolatie voor kruipruimtes per m².

De prijs van gespoten polyurethaan isolatie voor kruipruimtes varieert van €15 tot €25/m², inclusief arbeidsloon.

De kruipruimte is een ideale locatie voor een laag gespoten polyurethaan. In feite wijst alles erop dat isolatie nodig is in deze ruimte dicht bij de grond:

 1. Gemakkelijk te installeren.
 2. Rotbestendig.
 3. Uitstekende prestaties tegen de kou.
 4. Potentiële vochtbarrière.

Polyurethaan wordt aanbevolen voor gebruik als onderlaag omdat de nadelen geen probleem meer vormen.

 • Je hoeft je geen zorgen te maken over faseverschuiving, want in de zomer komt er weinig warmte uit de grond en dat is welkom in de winter.
 • De slechte akoestische prestaties van polyurethaanschuim vormen hier geen probleem.

De prijs voor het spuiten van polyurethaanschuim in een kruipruimte is nu inclusief het gebruik van een robot om het spuiten uit te voeren. Hierdoor hoeft de vakman niet meer tussen de fundering en het huis te kruipen, wat de installatiekosten verlaagt. Voor een kruipruimte moet je rekening houden met een dikte van polyurethaanschuim van ongeveer 9 cm.

Prijs van gespoten polyurethaan isolatie voor vloeren per m².

De prijs van gespoten polyurethaan vloerisolatie kan variëren van €20 tot €25/m².

Je staat er misschien niet bij stil, maar polyurethaanschuim kan op de vloer worden gespoten om een isolerende laag te vormen tussen de plaat en de chape. Deze is meestal ongeveer 6 cm dik, of meer als je een betere isolatie wilt.

De prijs die we geven voor het spuiten van polyurethaanschuim op de vloer is inclusief een geschuurde afwerking, wat essentieel is voor het creëren van een kwaliteitsdekvloer zonder dat er een dikke laag beton nodig is.

Polyurethaan vloerisolatie is zeer doeltreffend en heeft een aantal duidelijke voordelen:

 • Perfect ingekapselde kanalen, waardoor koudebruggen worden beperkt.
 • Perfecte isolatie op de overgang tussen vloer en muur.
 • Snel te plaatsen, droog in slechts enkele minuten.
 • Perfecte compatibiliteit met vloerverwarming.

Na droging en installatie van vloerverwarming is polyurethaanschuim compatibel met traditionele of vloeibare chape.

Prijs van polyurethaan sprayisolatie voor muren per m².

De prijs van spray-polyurethaanschuim voor muren varieert van €20 tot €35/m².

Polyurethaan kan op muren worden gespoten, ongeacht hoe ze zijn ontworpen. Meestal wordt het schuim echter gespoten op breeze-block, de bouwmethode die in Frankrijk het meest wordt gebruikt.

Op muren wordt gestreefd naar een warmteweerstand van 4, wat neerkomt op een gemiddelde dikte van 12 cm.

Het spuiten van polyurethaan op de muren vereist een grotere voorbereiding van de bouwplaats, omdat veel elementen moeten worden beschermd en sommige gebieden moeten worden afgesloten om technische apparatuur te kunnen plaatsen.

Als de muur bekleed moet worden met gipsplaat of Fermacell, wat meestal het geval is, moet ervoor gezorgd worden dat de verf niet verder reikt dan het metalen frame of, indien nodig, moet het teveel na een paar minuten droogtijd verwijderd worden.

Let op: als je een nieuw gebouw laat bouwen, is polyurethaan isolatie van de muren meestal inbegrepen in de prijs van de ruwbouw van het huis.

Prijs van polyurethaan spuitisolatie voor plafonds per m².

De prijs van polyurethaan isolatie voor plafonds varieert van €10 tot €15/m².

Plafonds worden meestal niet in grote mate geïsoleerd, behalve als geluidsisolatie. Als het plafond in verbinding staat met de zolder, is het beter om de zolder te isoleren dan het plafond.

Je kunt overwegen om ongeveer 6 cm polyurethaan op je plafond aan te brengen, vooral als het een kelderplafond is. Houd er wel rekening mee dat de akoestische eigenschappen van polyurethaan matig zijn, of het nu gaat om open of gesloten cellen (zie hieronder). Voor akoestische doeleinden raden we plantenwol of cellulosewatten aan, die een veel betere akoestische isolatie bieden dan polyurethaan.

Prijs polyurethaanspuitschuim per m² volgens type

Polyurethaan is eigenlijk een familie van organische verbindingen op basis van polyolen en isocyanaten. Er zijn verschillende soorten polyurethaan, met eigenschappen die zijn afgestemd op specifieke bouwbehoeften. Voor isolatie zijn er momenteel drie soorten polyurethaan.

Soort polyurethaanGemiddelde prijs per m² (met montage)Indicaties 
Open cel polyurethaan€30 tot €50Zeer lage dichtheid poreuze isolatie 
Polyurethaan met gesloten cellen€45 tot €90Hoge dichtheid hermetische isolatie 
Icynene schuim€50 tot €75Aqueous phase isolator

Prijs van gespoten polyurethaan isolatie met open cellen

De prijs van opencellig gespoten polyurethaan isolatie kan variëren van €30 tot €50/m².

Opencellig polyurethaan is het meest voorkomende en oudste polyurethaan. Het is een expanderend schuim met een zeer lage dichtheid dat bijzonder goed hecht op alle oppervlakken. Aan de andere kant presteert het minder goed dan polyurethaan met gesloten cellen en hoewel het bestand is tegen vocht, kan het niet fungeren als vochtbarrière. Een dampscherm is daarom essentieel.

Het wordt gebruikt op alle ondergronden en geniet de voorkeur (in vergelijking met schuim met gesloten cellen) voor plafonds, kruipruimtes en alle ondergronden die een sterkere hechting en een grotere flexibiliteit vereisen.

Sommige professionals raden het aan voor het isoleren van houtskeletbouw, wat volgens ons in tegenspraak is met de redenen om juist met hout te bouwen.

Open-cel gespoten polyurethaan isolatie

Prijs van polyurethaan sprayisolatie met gesloten cellen

De prijs van polyurethaanspuitschuim met gesloten cellen varieert van €45 tot €90/m².

Polyurethaan met gesloten cellen is een recenter geproduceerd polyurethaan dat een hogere thermische isolatie biedt (in de winter). Dit schuim heeft een hogere dichtheid en blijft volledig lucht- en waterdicht. Er is dus geen vochtscherm nodig. Bovendien is dit schuim dankzij zijn hoge dichtheid zeer goed bestand tegen samendrukking. Het is dus ideaal voor isolatie van platen of op plaatsen waar meer stevigheid nodig is.

Het nadeel is de verminderde flexibiliteit, wat betekent dat het de bewegingen van de constructie niet kan volgen, vooral waar verschillende materialen elkaar raken.

Prijs van icynene schuim per m²

De prijs van icynene schuim varieert van €50 tot €75/m².

Icynene schuim is een innovatief, gepatenteerd polyurethaan dat is uitgevonden in Noord-Amerika. Dit polyurethaan is het eerste isolatieschuim op waterbasis.

Dit betekent dat het met minder (of geen) oplosmiddelen wordt gemaakt en daardoor minder VOC's (vluchtige organische stoffen) uitstoot. De geclaimde prestaties van icynene schuim zijn hoog, maar door de beperkte aanwezigheid op de Franse markt is het moeilijk om het te vergelijken met meer conventionele polyurethanen.

Het blijft echter een polyurethaan, een product waarvoor enorm veel energie nodig is om het te vervaardigen. Polyurethaanschuim is het isolatieproduct dat de meeste energie per m3 vergt, namelijk 1.000 kWh/m3, vergeleken met 30 kWh/m3 voor losse hennep of houtwol en 130 kWh voor cellulosewatten in panelen.

Voorbeeldprijzen voor gespoten polyurethaan isolatie: Werkelijke prijzen

Hier zijn enkele prijzen om je een idee te geven van de kosten van je gespoten polyurethaan isolatie.

 • 4.950€: Dit is de prijs voor gespoten polyurethaan isolatie onder dakhellingen (20cm) voor een oppervlakte van 110m².
 • 2.200€: Dit is de prijs van polyurethaanschuim gespoten op de vloer (6cm) op een ruwe plaat van 95m² met schuurwerk.
 • 3.300€: Dit is de prijs voor gespoten polyurethaan isolatie onder een kruipruimte (9cm) voor een oppervlakte van 150m².
 • 1.850€: Dit zijn de kosten voor 20cm polyurethaan isolatie voor de zolder van een aanbouw van 50m².

Houd er rekening mee dat een prijsopgave voor polyurethaan isolatie alleen kan worden gegeven na een bezoek ter plaatse en inspectie van de hele woning.

Spuitpolyurethaan isolatie aanbrengen per m²: Arbeidskosten

Installatieprocedure

Het spuiten van polyurethaanschuim gaat snel en gemakkelijk, wat een van de grootste voordelen van dit materiaal is. Je moet echter wel alle voorzorgsmaatregelen nemen die horen bij de technische beschrijving van het gebruikte product. In de meeste gevallen wordt het spuiten als volgt uitgevoerd:

 • Bescherming van de locatie: Alle polyurethaan isolatie begint met het beschermen van de elementen die het schuim niet mag bedekken. Dit zijn onder andere scheidingswanden of -muren, balken, ramen of het raamwerk van de bekleding.
 • Niveau-inspectie: De vlakheid van de ondergrond wordt gemeten, vooral in het geval van een plaat, zodat de juiste dikte schuim kan worden aangebracht.
 • Aansluitingen vloer/wand afwerken: Het spuiten begint meestal bij de aansluitingen vloer/wand, wand/wand of wand/plafond. Deze voorzorgsmaatregel zorgt ervoor dat de hoeken goed worden opgevuld om de vorming van eventuele koudebruggen te voorkomen.
 • Eerste laag grondverf: Vervolgens wordt er een dunne eerste laag grondverf op gespoten. Deze droogt meestal in 1 à 2 minuten.
 • Tweede laag: Vervolgens kan de tweede laag worden aangebracht om de isolatiedikte te bereiken die in het bestek is opgegeven.
 • Kernboren om de dichtheid te controleren: Sommige bedrijven die een kwaliteitsservice aanbieden, boren de isolatie kern om de dichtheid te meten. Deze metingen worden enige tijd bewaard om als bewijs te dienen in geval van een geschil.
 • Niveaus controleren: De niveaus worden altijd gecontroleerd door een metalen of plastic staaf met een kleine diameter in de gedroogde isolatie te steken.
 • Eindlaag: Optioneel kan er een dunne toplaag worden aangebracht om oneffenheden weg te werken. Deze stap is vaak nodig voor vloerisolatie.
 • Schuren: Voor vloerisolatie wordt het spuiten bijna altijd gevolgd door het mechanisch schuren van het volledige oppervlak van de isolatie.
 • Opruimen van de site: Vervolgens wordt de site schoongemaakt en ontdaan van polyurethaan- en schuurresten. Het afval moet worden afgevoerd naar een stortplaats die geschikt is voor polyurethaanrecycling.
Gespoten polyurethaan isolatie aanbrengen

Prijs van het spuiten van polyurethaanschuim

De prijs van het spuiten van polyurethaanschuim is zeer variabel en afhankelijk van een aantal parameters. Je kunt er echter van uitgaan dat een professional over het algemeen werkt voor €45 tot €60 per uur.

Vraag offertes aan: specificeer de kosten van je werk

Om de exacte kosten van je polyurethaan isolatieproject te bepalen, moet je een offerte aanvragen bij een vakman bij jou in de buurt. We raden je aan om meerdere offertes aan te vragen, zodat je tarieven kunt vergelijken en de vakman kunt kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

Om te kunnen profiteren van de hulpmiddelen die we hebben genoemd, moet je je isolatiewerkzaamheden toevertrouwen aan een RGE-gecertificeerde vakman.

De bijkomende kosten voor het plaatsen van polyurethaanschuim

De prijs van je gespoten polyurethaan isolatie kan ook beïnvloed worden door meer optionele keuzes. Afhankelijk van je project en de configuratie van je huis, moeten deze kosten worden meegerekend in de offerte voor het spuiten van polyurethaanschuim.

 • Dampscherm: Afhankelijk van het gebruikte type polyurethaan en de aard van de ondergrond moet er een dampscherm worden aangebracht. Dit kunststof membraan stopt of vertraagt het binnendringen van vocht in de isolatie en beschadigt uiteindelijk de ondergrond.
 • Gerasterd membraan: Voor vloerverwarming over polyurethaan kan je isolatieprofessional een gerasterd kunststof membraan installeren dat als interface tussen de isolatie en de vloerverwarming fungeert. Het rooster maakt het ook gemakkelijker en sneller om de buizen te leggen.
 • Mechanische ventilatie: Alle moderne isolatie, vooral polyurethaan, vormt een hermetisch omhulsel rond het huis. Daarom moet er een centrale mechanische ventilatie worden geïnstalleerd om de lucht in huis te verversen. De prijs van een mechanische ventilatie varieert aanzienlijk, afhankelijk van of het een single-flow of dual-flow systeem is.

FAQ

Hoeveel kost gespoten polyurethaan isolatie?

De prijs van gespoten polyurethaanisolatie varieert van €15 tot €50/m².

Hoeveel kost gespoten polyurethaan isolatie voor zolderruimte?

Gespoten polyurethaan isolatie voor zolderruimte kost tussen de €30 en €50/m².

Hoeveel kost polyurethaanspray op een geschuurde vloer?

De kosten voor het spuiten van polyurethaanschuim op een vloer met schuren variëren van €20 tot €25/m².

Kan polyurethaan gerecycled worden na het verwijderen of schuren?

Polyurethaan kan worden hergebruikt, mechanisch gerecycled of chemisch gerecycled.

Hoeveel kost het om polyurethaanschuim op een kruipruimte te spuiten?

De kosten voor het spuiten van polyurethaanschuim op een kruipruimte variëren van €15 tot €25/m².

Ontdek onze gidsen voor binnenisolatie

 • Prijs van glaswol
 • Prijs van houtwol
 • Prijs van hennepisolatie