Schapenwol isolatie

Schapenwol is steeds populairder aan het worden als isolatie materiaal. Dat heeft te maken met de uitstekende eigenschappen van dit materiaal. Het biedt niet alleen thermische isolatie waardoor de warmte uit huis niet kan ontsnappen, maar ook nog eens prima isolatie tegen geluid. Hieronder kom je meer te weten over dit bijzondere isolatie materiaal! Lees hier ook meer over beste isolatiemateriaal

Eigenschappen van schapenwol

De meest belangrijke eigenschap van schapenwol is dat het volledig natuurlijk is. Waar er bij veel andere isolatiematerialen dingen worden toegevoegd, is dat bij schapenwol niet het geval. Door middel van een bijzonder productieproces zorgt men ervoor dat de ruwe wol wordt vervilt. De viltlagen die vervolgens ontstaan zijn de basis voor isolatiedekens en matten. Schapenwol is in staat om vocht op te nemen. Schapenwol is in staat om 35% van haar eigen gewicht te dragen voordat daadwerkelijk de isolatiewaarde gaat dalen. Dankzij de natuurlijke vochtregulering kun je met schapenwol ook geen last krijgen van schimmels.

Toepassing

Schapenwol wordt voor verschillende dingen gebruikt. Allereerst is het uitstekend geschikt om holle ruimtes op te vullen. Daarbij kun je denken aan wanden, maar ook aan vloeren en dakisolatie. De lucht kan door het schapenwol een stuk minder bewegen waardoor de ruimte veel beter is geïsoleerd. Daarnaast wordt schapenwol ook behoorlijk vaak gebruikt in houtskeletbouw. Dat heeft vooral te maken met het feit dat dit materiaal in staat is om vocht te absorberen. Dat heeft namelijk weer tot gevolg dat de houten structuren van de skeletbouw goed geconserveerd blijven.

Twee soorten

Wanneer je schapenwol als isolatiemateriaal wil aanschaffen kun je kiezen uit een isolatietegel of isolatiedeken. De dikte van deze toepassingen varieert tussen de 50 mm en de 150 mm. Meestal hebben ze twee verschillende lagen schapenwol die beschikken over een verschillende structuur. We kunnen dus eigenlijk spreken over twee lagen waarbij de eerste dichte structuur is en een enorme treksterkte. De tweede laag beschikt juist over een open structuur en heeft prima isolatie-eigenschappen.

Het gebruiken van schapenwol

Wanneer schapenrol is verwerkt blijft er een rol over die in principe ook eenvoudig te bewerken valt. Je kunt deze namelijk eenvoudig scheuren en ook nog eens makkelijk scheuren. Daardoor is het niet ingewikkeld om dit materiaal op maat te snijden met een mes. Het fijne van schapenwol is overigens dat je het ook prima kunt hergebruiken en dat niet irriteert bij aanraking of inademen.

Prijzen schapenwol isolatie

Als we uitgaan van isolatieplaten van 60 mm dik kost schapenwol gemiddeld gezien tussen de 20 en de 25 euro per vierkante meter. Daarmee is het wel iets duurder dan overige natuurlijke isolatiematerialen.

Luchtzuiverend

Een bijzondere eigenschap van schapenwol als natuurlijk isolatie materiaal is dat er veel keratine in zit. Dat is een dierlijk eiwit dat in staat is om schadelijke gassen uit de lucht op te nemen. We kunnen dus stellen dat schapenwol luchtzuiverend is. Wanneer je een huis isoleert met dit materiaal wordt het aantal (vluchtige) schadelijke gassen in huis met maar liefst 50% verminderd!

Brandveiligheid

Natuurlijk wordt er bij isolatie materialen altijd goed op brandveiligheid gelet. Deze worden zelfs ingedeeld in verschillende klasses van A tot en met F. Daarbij is A onbrandbaar en F heel erg brandbaar. Schapenwol valt in de klasse B2-E. Wanneer er brand is, zal het schapenwol verkolen maar de vlammen niet verspreiden. De eerder genoemde lagen die een dichte structuur hebben, werken brandvertragend en de andere laag met een open structuur kan ook nog brandvertragend worden gemaakt.

Goed voor het milieu

Het milieu is in onze moderne samenleving ontzettend belangrijk geworden. We willen er immers op zoveel mogelijk verschillende manieren rekening mee houden. Dat kan ook wanneer je het huis gaat isoleren. Schapenwol isolatie is in dat geval een hele goede optie. Alleen al omdat het volledig uit natuurlijke stoffen bestaat. Er worden vaak nog wel chemicaliën gebruikt om de wol insectenwerend en brandvertragend te maken. Daarvoor wordt vaak sulcofuron of boorzouten gebruikt. Wanneer je schapenwol hebt gebruikt, is het volledig composteerbaar. Het milieu wordt dus niet belast.