Schelpen isolatie

Ben je op zoek naar een effectieve maar vooral natuurlijke wijze om de bodem in een kruipruimte te isoleren? Dan kun je gebruik maken van schelpen isolatie. Dit is vooral erg handig wanneer het gaat om het isoleren van woningen in vochtige gebieden. Op die wijze kun je namelijk de bodem droog houden. Wil je meer weten over schelpen isolatie? Hieronder worden alle benodigde informatie gegeven. Lees hier meer over prijzen isolatiemateriaal

Schelpen isolatie: wat is het?

Misschien dacht je dat het woord niet letterlijk bedoeld is, maar dat is wel degelijk het geval. Het gaat hierbij namelijk om isolatie materiaal dat alleen maar bestaat uit schelpjes die afkomstig zijn uit de zee. Druk maken of het milieu bij het verzamelen van deze schelpjes beschadigd is geraakt, is niet nodig. De plaatsen waar de schelpen worden verzameld worden vooraf bepaald en er wordt alles aan gedaan om het ecosysteem volledig intact te houden. Zo wordt de hoeveel schelpen dat ontgonnen wordt nauwkeurig bijgehouden en is er een bovengrens om te voorkomen dat er meer schelpen worden ontgonnen dan dat er natuurlijke aangroei is.

Maar waarom zou je met schelpen isoleren?

Terechte vraag natuurlijk. Toch zijn schelpen wel degelijk goed isolatie materiaal. In een kruipkelder is altijd een laag zand op de bodem te vinden. Dat zorgt ervoor dat er vochtige lucht opstijgt. Vervolgens komt deze lucht in je woning en op de lange termijn kan dat flink wat vochtproblemen veroorzaken. Gelukkig zijn er wel manieren om dat te kunnen voorkomen. Er zijn namelijk verschillende soorten isolatiematerialen die daar voor kunnen zorgen. Wanneer je het liefste kiest voor natuurlijk isolatiemateriaal is schelpen isolatie echter de enige manier van isoleren. Bij schelpen isolatie is er op geen enkele manier sprake van chemische processen, waardoor het volledig natuurlijk is. Het handige aan isolatie met schelpen is dat deze in staat zijn om vocht vast te houden. Daardoor kunnen de schelpen, dankzij hun natuurlijke werking, de vochtige lucht tegenhouden. Optimaal daarbij is een Rc-waarde van 2.5. Daarvoor is een laag van minimaal 25 centimer schelpen nodig.

Hoeveel kost schelpen isolatie?

Het is logisch dat je eerst wil weten hoeveel het isoleren met schelpen nu precies kost voordat je het serieus gaat overwegen. Schelpen isolatie is een nuttige en effectieve investering waarmee je vochtproblemen in huis voorkomt. De prijs ligt tussen de 25 en de 35 euro voor een vierkante meter. Dit is enkel voor het materiaal en niet voor het plaatsen. Ook komt er nog btw bij. Overigens is dat wel een extra laag tarief. Er wordt namelijk slechts 6% btw gerekend bij schelpen isolatie. Daarvoor moet het wel een woning betreffen die tien jaar of ouder is en mag deze woning maximaal voor 50% gebruik worden voor werk.

Voordelen schelpen isolatie

Er zijn tal van voordelen te noemen van het isoleren met schelpen. Allereerst is natuurlijk het milieu wat baat heeft bij dergelijk materiaal. Daarnaast zijn is het niet kapot te krijgen. Er komen geen scheuren in schelpen, ze rotten niet en ze houden ook nog eens brand tegen. Haast onverwoestbaar als isolatie materiaal dus! Ander groot voordeel dat onderhoud overbodig is en dat dit dus ook geen geld of tijd kost. Verder kan schelpen isolatie in principe toegepast worden bij ieder type bodem. Welke bodem het ook is, schelpen zijn altijd en overal in staat om het vocht tegen te houden.

Nadelen schelpen isolatie

Zoals ieder isolatie materiaal hebben ook schelpen niet alleen maar voordelen. Er zijn namelijk ook nadelen op te noemen. Zo is het een relatief zwaar materiaal, wat vooral heel vervelend kan zijn bij huizen waarbij er wellicht een kans op verzakkingen bestaat. Ook doen ze hun werk niet meer wanneer er echt veel water is. Zodra de schelpen namelijk helemaal onder het water liggen, zakken ze naar de bodem en zijn ze hun isolerende werking kwijt. Schelpen zijn bovendien zwaar en in grote aantallen massief, waardoor je het niet zomaar even aan de kant kan schuiven. Tot slot zijn schelpen als isolatie relatief duur

Alternatieven

Wil je toch liever geen schelpen isolatie? Dan zijn er gelukkig ook ngo enkele alternatieven te vinden waarmee je de bodem in de kruipruimte kunt isoleren. Isolatiechips of isolatieparels zijn bijvoorbeeld een zeer goede optie als alternatief. Deze hebben vrijwel dezelfde eigenschappen als de hierboven beschreven schelpen, alleen kun je de opgesomde nadelen wegstrepen. Ze drijven bijvoorbeeld op water, waardoor het zelfs bij een hoge waterstand nog prima isoleert. Verder zijn ze zeer licht, waardoor ze ook gewoon gebruikt kunnen worden in huizen waar de kans op verzakking aanwezig is. Wanneer je dit isolatie materiaal op de ideale manier wilt gebruiken, zorg je voor een laag van 30 tot 35 centimeter. Daarbij is het dus belangrijk wat de hoogte is van de kruipruimte. Wanneer deze 30 centimeter of hoger is, kun je voor isolatiechips kiezen. Wanneer dat niet het geval is, zijn deze af te raden.

Hoge kruipruimtes

Sowieso is het verstandig om de hoogte van de kruipruimte in overweging te nemen. Wanneer een kruipruimte bijvoorbeeld erg hoog is, werkt bodemisolatie niet altijd even goed. Een kruipruimte die hoger dan 80 cm is, is bijvoorbeeld niet er geschikt voor dit type isolatie. In dat geval kan er veel beter gekozen worden voor PUR-schuim. Wanneer er niet of weinig leidingen door de kruipruimte lopen, zijn isolatieplaten wellicht een betere oplossing. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie tussen PUR en isolatieplaten wanneer er sprake is van twijfel.