Cellenglas isolatie

Wanneer je een woning of ander pand wil gaan isoleren, zijn er tal van verschillende mogelijkheden. Niet alleen maar als het gaat om de manier waarop je wil (laten) isoleren, maar ook bijvoorbeeld bij de keuze voor materiaal. Er is heel veel verschillende isolatiemateriaal beschikbaar. Cellenglas is hier een voorbeeld van. Dit isolatiemateriaal is anorganisch en perfect geschikt voor het isoleren van vochtige ruimtes zoals bijvoorbeeld de kelder. Het wordt door vakmensen en bedrijven ook vaak gebruikt wanneer er gevels of platte daken geïsoleerd moeten worden. Maar wat is cellenglas nu eigenlijk precies? Wat zijn de voor- en nadelen en hoe zit het met de prijs? Hieronder kom je er alles over te weten. Lees meer over soorten isolatiemateriaal

cellenglas isolatie

Cellenglas: wat is het?

Wat is cellenglas nu eigenlijk precies? Het is wel zo handig om dit te weten voordat je gaat overwegen of je het gaat gebruiken als isolatiemateriaal. Cellenglas staat ook onder de namen schuimglas of foamglas bekend. Dit isolatiemateriaal bestaat voor het grootste deel(63%) uit glas dat gerecycled is. Dit is samengevoegd met andere grondstoffen zoals mangaanoxide, ijzeroxide, natriumsulfaat en veldspaat. Dit wordt bij elkaar gedaan en in de oven gesmolten. Wanneer dit gebeurt, komt er een Co2 gas vrij wat weer luchtbelletjes in het mengsel tot gevolg heeft. Men giet het mengsel in een mal en wanneer het volledig is afgekoeld, blijft er cellenglas over zoals het gebruikt wordt als isolatiemateriaal. De belangrijkste eigenschap van cellenglas is dat het behoorlijk luchtig is met aan de binnenkant talloze gasbelletjes die zijn ingekapseld. Het is relatief hard materiaal en te krijgen in isolatieblokken die je in kunt metselen. Daarnaast kun je cellenglas ook in platen verkrijgen.

Voordelen cellenglas

Ieder isolatiemateriaal heeft zo zijn voor- en nadelen en dat geldt natuurlijk ook voor cellenglas. Er zijn tal van voordelen van dit isolatiemateriaal te noemen. Het is bijvoorbeeld waterdicht materiaal waardoor het perfect te gebruiken is in vochtige omstandigheden. Sterker nog: bij cellenglas isolatie weet je als enig materiaal 100% zeker dat vocht helemaal geen invloed heeft. Het neemt namelijk geen vocht op en zet daardoor ook niet uit. Verder is het onbrandbaar en dampdicht materiaal, waardoor het erg veilig is. Cellenglas is bovendien ook nog eens goed bestand tegen andere externe omstandigheden zoals ongedierte en schimmels. Wanneer je hiervoor kiest, weet je in ieder geval zeker dat je voorlopig onder de pannen bent. Het is namelijk erg duurzaam materiaal dat zo'n 50 jaar mee gaat. Andere voordelen zijn dat het licht en drukvast materiaal is en dat het ook nog eens ecologisch verantwoord is.

Nadelen cellenglas isolatie

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan cellenglas isolatie. Wanneer het materiaal wordt verzaagd kan er bijvoorbeeld een behoorlijke rotte geurvrijkomen. Ook is het stug materiaal waardoor het lastiger is om te verwerken dan andere isolatie materialen zoals glaswol of rotswol. Bij cellenglas isolatie is het bovendien lastiger om kieren af te dichten. Omdat cellenglas ontzettend veel voordelen heeft is het behoorlijk prijzig en dat is op zichzelf natuurlijk een nadeel. Ook andere voordelen hebben weer een nadeel. Zo vertelden we al dat het schuimglas branddicht en vochtdicht is. Dat heeft echter ook tot gevolg dat het materiaal geen regulerend klimaateffect heeft in huis. Tot slot werkt het materiaal ook niet of nauwelijks geluiddempend.

isolatie cellenglas

Toepassingen van cellenglas isolatie

Cellenglas heeft bepaalde unieke eigenschappen waardoor het vaak in specifieke situaties wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Dankzij de waterdichte en drukvaste eigenschappen is het bijvoorbeeld erg geschikt voor vochtige ruimtes. Denk daarbij bijvoorbeeld aan platte daken, gevels, groendaken en vochtige kelders. Wanneer cellenglas gebruikt wordt, is een dampscherm niet nodig. Het is wel noodzakelijk om de voegen dampdicht te maken. Het is overigens ook in plaatvorm verkrijgbaar dat met behulp van kleefstof vastgemaakt kan worden op de ondergrond.

Prijs van cellenglas isolatie

Natuurlijk wil je wel weten wat isolatie met dit materiaal nu ongeveer gaat kosten. Hoeveel dat precies is, hangt af van meerdere factoren. Bijvoorbeeld of je kiest voor panelen of platen en wat de afmetingen hiervan moeten zijn. Wanneer je goed cellenglas wil aanschaffen ben je voor platen van 60 bij 45 centimeter gemiddeld tussen de 20 en de 25 euro per vierkante meter kwijt. Het gaat daarbij om platen van vijf centimeter dik. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor dikkere platen. Daarmee gaat de prijs echter wel omhoog. De kosten die we noemden zijn overigens exclusief arbeidskosten van het plaatsen. Lees ook meer over isolatie met glaswol.