Ecologische isolatie

In tijden waarin het milieu steeds belangrijker wordt, is het niet verwonderlijk dat ook ecologische isolatie steeds vaker gebeurt. Er zijn steeds meer mensen die hier voor kiezen omdat het goedkoop is én omdat je meer rekening met het milieu houdt. Er wordt namelijk nauwelijks energie gebruikt om deze isolatiematerialen te produceren en ze zijn nadat ze hun werk hebben gedaan ook nog eens volledig te recyclen of composteerbaar. Maar wat zijn dan eigenlijk de meest gebruikte ecologische isolatiematerialen en wat zijn hun belangrijkste eigenschappen? Hieronder bespreken we het! Voor isolatiemateriaal kan je een beroep doen op Isolatiewerken JK

Papiervlokken isolatie

Een uitstekend voorbeeld van milieuvriendelijk én goedkoop isoleren. Wordt ook cellulose isolatie genoemd en voornamelijk gebruik om muren, daken en vloeren te isoleren. Daarbij gaat het meestal om holle ruimtes die worden ingeblazen. Papiervlokken hebben dezelfde isolatie waarde als veelgebruikte materialen als steenwol en glaswol. Grootste voordelen zijn dat het goedkoop en brandveilig is en een uitstekende isolatie biedt. Niet geschikt voor vochtige omstandigheden. De prijs van dit materiaal ligt tussen de 14 en 20 euro voor een vierkante meter.

Houtwol isolatie

Ook houtwol is een zeer milieuvriendelijk materiaal dat prima geschikt is om te isoleren. Het is heel eenvoudig te bewerken en op maat te snijden en heeft een behoorlijk hoge warmteopslagcapaciteit. Daar komt nog eens bij dat houtwol ook geluid goed kan isoleren. Het is vochtbestendig en iets duurder als gelijkwaardige isolatiematerialen. Je betaalt namelijk tussen de 19 en de 24 euro per vierkante meter.

Kurk isolatie

Isolatie met behulp van kurk is ook een hele goede optie. Dit materiaal is meer dan geschikt voor het isoleren van onder andere vloeren en muren. Het kan uitgevoerd worden in platen of in kurkkorrels. Voordeel is dat kurk ook prima geschikt is voor vochtige ruimtes en een goede isolatie biedt tegen geluid. Met een prijs van 19 tot 25 euro per vierkante meter is het wel één van de meest duurdere keuzes.

Hennep isolatie

Zeer milieuvriendelijk en na afloop van gebruik helemaal composteerbaar. Met hennepvezels wordt er een isolatiedeken gemaakt dat prima gebruikt kan worden in heel veel verschillende ruimtes. Alleen vochtige ruimtes kun je beer overslaan, aangezien het materiaal daar niet voorgeschikt is. De prijs van hennep is 15 tot 20 euro voor een vierkante meter.

Schapenwol isolatie

Vooral de laatste jaren wordt schapenwol steeds vaker gebruikt om te isoleren. Hoewel het met 20 tot 25 euro per vierkante meter niet het meest goedkope materiaal is, is het uitstekend geschikt om te isoleren. Schapenwol heeft een hoge warmteopslag en daarnaast ook nog eens luchtzuiverende eigenschappen waardoor er giftige stoffen uit de lucht worden gehaald.

Waarom ecologische isolatie?

Er zijn natuurlijk heel veel redenen te noemen waarom ecologische isolatie een goed idee is. Alleen al als we naar de voordelen kijken, moet dan meer dan genoeg reden zijn. Allereerst wordt er altijd gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen die ofwel composteerbaar ofwel recyclebaar zijn. Maar niet alleen het materiaal zelf is goed voor het milieu, dat geldt ook voor de wijze waarop het geproduceerd wordt. Er wordt bijvoorbeeld geen of weinig energie gebruikt en de grondstoffen die nodig zijn voor dit isolatiemateriaal zijn in ruime mate aanwezig. Er worden dus geen energiebronnen uitgeput. Een ander belangrijk voordeel van deze natuurlijke materialen is dat er geen problemen ontstaan wanneer je ze aanraakt of inademt. Het is dus volledig veilig om ermee te werken. Wist je trouwens dat milieuvriendelijke materialen in verreweg de meeste gevallen beschikken over een hoge warmteopslag? Dat betekent dat de warmte in huis nóg beter behouden blijft, waardoor je minder hoeft te stoken. Ook daarmee ben je weer goed bezig voor het milieu. Tot slot kunnen deze isolatiematerialen prima vocht opnemen, zonder dat dit ten kosten gaat van de isolatiewaarde.