Isoleren met kurk

Er zijn ontzettend veel verschillende isolatie materialen waarvan kurk er één is. Kurk ecologisch zeer verantwoord en heeft daarnaast prima isolerende eigenschappen. Verder is het vochtwerend en een erg veelzijdig materiaal. Het is dan ook geen wonder dat kurk gebruik wordt voor heel veel verschillende doeleinden als het om isolatie gaat. Maar waar kan het dan eigenlijk allemaal voor gebruikt worden? En wat zijn precies de eigenschappen van kurk? Hoe zit het met de prijs van dit isolatiemateriaal en wat zijn de voor- en nadelen? Hieronder wordt het allemaal besproken! Lees hier meer over duurzaam isolatiemateriaal

Toepassingen van kurk isolatie

Voordat we gaan kijken waar kurk isolatie allemaal toegepast kan worden, is het wellicht verstandig om te kijken hoe het precies geleverd wordt. Je kunt kurk bestellen in zowel korrels als platen. De korrels worden voornamelijk gebruik in situaties waarin ruimtes moeten worden opgevuld. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vloeren, spouwmuren en uitvullingschapes. De kurkplaten worden juist weer gebruikt om het dak, een muur of vloer te isoleren. Kurk heeft uitstekende vochtwerende eigenschappen waardoor het perfect te gebruiken is in een omgeving waarin vocht een bepaald risico vormt. Denk daarbij aan de spouw, maar ook aan bepaalde dakconstructies. Kurk irriteert niet en zorgt ook niet voor ademhalingsproblemen waardoor je het zonder problemen kunt gebruiken en ook geen beschermende kleding nodig hebt. Het is dan ook totaal niet schadelijk voor de gezondheid van degenen die er mee in aanraking komen. Hieronder bespreken we de verschillende vormen van isolatie waarbij kurk gebruikt wordt.

Dakisolatie met kurk

Het is betrekkelijk eenvoudig om het dak te isoleren met behulp van kurk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van kurkplaten. Deze worden op de dakconstructie getimmerd. De kurkplaten kunnen eenvoudig op maat gezaagd worden en zijn ook relatief licht. Wellicht dat ze daarom veel gebruikt worden voor het isoleren van het dak. Je kunt ze in verschillende diktes aanschaffen, waarbij logischerwijs de regel geldt: hoe dikker, hoe beter de isolatie. Bij het isoleren van het dak wordt over het algemeen gebruik gemaakt van kurkplaten met een dikte van zo'n 15 centimeter. Vaak worden de platen schuin over elkaar gelegd, zodat er geen koudebruggen ontstaan.

Vloerisolatie met kurk

Ook bij het isoleren van de vloer wordt vaak gebruik gemaakt van kurk. Daarbij komen de isolatie kurk platen vanzelfsprekend goed van pas. De werkwijze is erg eenvoudig: de kurkplaten worden namelijk vastgelijmd om de betonnen ondervloer en daar bovenop komt de 'normale' vloer. Vooral wanneer je besloten hebt om voor tapijtvloer te kiezen, is het isoleren met kurkplaten zonder twijfel de allerbeste optie. De kurkplaten slijten niet en voelen ook nog eens warm aan.

En kurkkorrels?

Bovenstaande toepassingen gaan over kurkplaten. Maar zoals we eerder stelden, zijn er ook kurkkorrels te verkrijgen. Ook die zijn eenvoudig om te verwerken. Ze zijn tussen de 1 en 10 mm groot waardoor ze perfect geschikt zijn om tussenruimtes op te vullen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ruimtes tussen vloer en plafond maar ook aan het isoleren van spouwmuren waar kurkkorrels prima voor te gebruiken zijn.

Prijs van kurk isolatie

Kurkplaten die je bestelt, hebben standaard afmetingen van 1000 bij 500 mm. Als het om diktes gaat, heb je wel verschillende keuzes, waarbij de standaard dikte 10 tot 60 mm is. De prijzen kunnen sterk variëren en de zijn op zijn minstens 19 euro per vierkante meter bij een dikte van 10 mm. Platen met een dikte van 60 mm kosten 25 euro per vierkante meter.

Voordelen kurk isolatie

Sommige voordelen van het isoleren met kurk zijn hierboven al ter sprake gekomen. Zo is het waterafstotend materiaal waardoor het erg geschikt is voor vochtige ruimtes zoals een keuken of badkamer. Bovendien is kurk op geen enkele manier aantrekkelijk voor ongedierte, wat heel veel problemen kan voorkomen. Het is ingedeeld in brandklasse B2, kurk is daarmee zeer brandwerend. Natuurlijk gaat het voornamelijk over de isolatiewaarde van het materiaal en dat is bij kurk uitstekend. De Lamba waarde is 0.038 tot 0.040 W/mK. Wat bovendien ook erg fijn is, is dat kurk heel goed in staat is om geluid te isoleren. Daardoor is het werkelijk overal in de woning geschikt om te gebruiken als isolatiemateriaal. Last but not least: Kurk is ontzettend duurzaam en de isolatiewaarde neemt in de loop der tijd bijna niet af.

Nadelen kurk isolatie

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan kurk als isolatiemateriaal. Althans, eigenlijk is er maar één echt nadeel en dat is dat het een behoorlijk duur materiaal is. Zeker vergeleken met andere ecologische isolatiematerialen kunnen we niet anders dan concluderen dat kurk behoorlijk duur is. Aan de andere kant krijg je daar natuurlijk wel een uitstekend isolatiemateriaal voor terug met hele goede technische eigenschappen.

Oorsprong van kurk

Veel mensen kennen kurk natuurlijk wel, maar weten eigenlijk niet precies waar het vandaan komt. Kurk als isolatiemateriaal is vervaardigd van de Kurkeik, althans de schors van deze boom die vooral in het zuiden van Europa en het noorden van Afrika veel voorkomt. Deze heeft een dikke schors die één keer in de negen jaar gepeld kan worden zonder dat er schade ontstaat. De schors groeit vervolgens automatisch weer aan. Na het oogsten laat men de schors een jaar rusten waarna het gekookt en gedroogd wordt. Na dit langdurige proces kan het vermalen worden tot de bekende kurkkorrels. Deze kunnen eventueel door middel van stoom tot kurkplaten geëxpandeerd worden. Het volledige proces is dus ecologisch zeer verantwoord. Er worden ook geen kunstmatige additieven of chemicaliën toegevoegd.