Hennep isolatie
Het verminderen van CO2 uitstoot is de laatste jaren een belangrijk onderwerp geworden. Zelf kun je er bij tal van dingen rekening houden. Bijvoorbeeld wanneer je de woning gaat isoleren. Als je gebruik maakt van hennep isolatie zorg je direct al voor minder CO2 uitstoot. Hennep is namelijk helemaal natuurlijk en dat gaat zeker niet ten kosten van de isolatiewaarde. Het materiaal heeft prima isolerende eigenschappen. Wil je meer weten over dit materiaal? Dat lees je hieronder! Voor isolatiemateriaal kan je een beroep doen op Isolatiewerken JK
Wat is hennep?
Laten we allereerst eens kijken wat hennep nu eigenlijk precies is voordat we de toepassingen op het gebied van isolatie bespreken. Hennep komt van de hennepplant af. Deze vezels die houtachtig zijn, worden gebruikt om hennep wol te maken. En dat laatste is prima isolatiemateriaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gezien wordt als een zeer milieuvriendelijke variant van de vele andere isolatiematerialen. Het verbouwen van hennepplanten is heel eenvoudig. Bijna iedere bodem is geschikt en de plant groeit ook nog eens heel snel. De plant valt overigens onder de luchtzuiverende planten, aangezien deze erg veel CO2 opneemt.
Toepassingen van hennep isolatie
Hennep wol wordt verwerkt tot twee verschillende vormen die allebei gebruikt kunnen worden voor isolatie. Je kunt zowel isolatieplaten als isolatiedekens aanschaffen. Beiden zijn heel simpel te bewerken en op maat te snijden en ook het bevestigen van dit isolatiemateriaal is verre van ingewikkeld. De structuur is stijf en goed en de planten kunnen op een eenvoudige manier op elkaar worden aangesloten. Daardoor is het ontstaan van koudebruggen in principe eenvoudig te voorkomen. Overigens wordt er bij de productie van de platen soms ook iets toegevoegd om isolatie nog beter te maken. Denk daarbij aan polyester of maismeel. Wanneer je de platen bestelt, kun je kiezen uit diktes die variëren van 3 tot 19 cm. Bij de dekens kun je kiezen uit diktes van 3 tot 8 cm. Hennep isolatie wordt in vele verschillende gevallen toegepast. Zowel voor akoestische als thermische isolatie is het een prima materiaal. Het wordt dan ook veelvuldig gebruik bij onder ander vloeren, daken, gevels, plafonds en muren.
Voordelen hennep isolatie
Naast voordeel voor het milieu heeft hennep als isolatie nog meer voordelen. Zo is volledig te recyclen en bevat het geen schadelijke stoffen. Daardoor is het overigens ook niet irriterend bij aanraking of inademing. Er komt geen lucht van de hennep isolatie af en het is uitstekend bestand tegen vervelende invloeden van buitenaf zoals bacteriën en schimmels. Het materiaal is overigens niet alleen vochtregulerend maar ook nog eens heel duurzaam. Hennep isolatie gaat lang mee zonder dat er veel isolatiewaarde verloren gaat.
Nadelen hennep isolatie
Bij teveel vocht kunnen er problemen ontstaan bij hennep isolatie. Sterker nog: door een overvloed aan vocht nemen de isolerende eigenschappen van het hennep sterk af. Daardoor is het veel minder in staat om te isoleren. We raden dus af om bij het isoleren van vochtige ruimtes zoals de kelder of badkamer te kiezen voor hennep isolatie. Wanneer je dat toch doet, is het verstandig om voor een dampscherm te kiezen.
Prijs van hennep isolatie
Natuurlijk hangt de prijs voor een groot gedeelte af van wat je precies wil. Er zijn echter wel gemiddelde prijzen te noemen. Hennep isolatieplaten met de afmetingen 120 bij 60 cm en een dikte van 100mm kosten zo'n 20 euro voor een vierkante meter. Daarbij is isolatie met hennep iets duurder dan materialen die vergelijkbaar zijn zoals glaswol en steenwol. Deze laatste materialen zijn echter juist veel minder duurzaam en qua isolatiewaarde doe hennep echt niet onder voor deze twee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer leveranciers en specialisten ook met hennep werken. Overigens kun je hennep isolatie meestal niet zelf doen omdat je speciaal gereedschap nodig hebt.
Het milieu
Zoals gezegd is het milieu een belangrijke overweging om voor hennep wol te kiezen. Meestal wordt de wol overigens extra brandwerend gemaakt. Daar gebruiken de verschillende fabrikanten diverse methodes toe. Soms wordt er bijvoorbeeld soda toegevoegd of ammomiumfosfaat. Soms wordt er ook gekozen om boorzouten toe te voegen om op die manier schimmels te bestrijden. Dit zijn allemaal middelen die het milieu nauwelijks belasten. Ook worden er bij het verbouwen van hennep geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. De plant is namelijk sterk genoeg en niet gevoelig voor ziektes.