XPS isolatieplaten

Er zijn heel veel verschillende soorten isolatiematerialen op de markt verkrijgbaar. XPS isolatieplaten is daar een voorbeeld van. Dit is populair materiaal dat in tal van situaties kan worden toegepast. Denk daarbij niet alleen aan de vloer en het dak maar bijvoorbeeld ook aan de kelder. Wanneer er sprake is van vochtige omstandigheden is dit materiaal een mee dan goede keuze. Wil je meer weten over XPS isolatieplaten? Lees dan snel verder!

XPS isolatieplaten: Wat zijn het?

isolatie xps

Laten we allereerst eens gaan kijken wat XPS isolatieplaten nu eigenlijk precies zijn. XPS is in dit geval een afkorting voor geextrudeerd polystyreen. Het staat ook wel bekend als polystyreen hardschuim. Dit isolatiemateriaal van kunststof is in een plaatvorm bewerkt waardoor het veel eenvoudiger wordt om met XPS isolatie te werken. De platen die je aanschaft beschikken in de meeste gevallen over een zogeheten tand- en groefverbinding. Daardoor is het eenvoudig om de platen vast te zetten en aan te laten sluiten op elkaar. De belangrijkste eigenschap van XPS isolatieplaten is de gesloten cellenstructuur. Daardoor zin de platen niet alleen goed isoleren en drukvast, maar zijn ze ook nog eens perfect in staat om vocht tegen te houden.

Voordelen XPS isolatie

Naast de goede vochtbestendigheid zijn er echter nog meer voordelen van XPS isolatieplaten te noemen. Met 0.032 - 0.035 heeft het een uitstekende isolatiewaarde en het materiaal is daarnaast ook nog eens zeer goed bestand tegen micro-organismen en schimmels. Het is erg licht, waardoor het eenvoudig is om ermee te werken. Ook het bewerken van het materiaal is eenvoudig. Daar komt nog eens bij dat je het aan kunt raken zonder dat er irritatie aan de huid ontstaat. XPS platen zijn drukvast en hebben tal van toepassingen.

Nadelen XPS isolatie platen

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen op te noemen van dit isolatiemateriaal. Er zijn namelijk ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is wellicht dat XPS een brandbaar materiaal is, waardoor vuur zich wellicht snel kan verspreiden wanneer dat is ontstaan. Daarbij moet overigens wel gezegd worden dat de rook die daarbij vrijkomt een stuk minder schadelijk is dan bij materiaal zoals PUR. Een tweede nadeel van deze platen is dat ze relatief duur zijn. Je betaalt bijvoorbeeld meer dan bij EPS platen.

xps isolatieplaten

Toepassingen en prijs XPS isolatieplaten

Er zijn tal van toepassingen mogelijk met dit materiaal. Welk onderdeel van huis je ook wilt isoleren, isolatieplaten van XPS komen eigenlijk altijd wel van pas. Ze worden gebruikt voor daken, binnenmuren, buitenmuren en spouwmuren. Daarnaast zijn ze ook zeer geschikt voor het isoleren van de vloer. Dat komt vooral doordat het drukvaste platen zijn. Natuurlijk begrijpen we dat je ook nieuwsgierig bent naar de prijs van deze isolatieplaten. Voor dit materiaal betaal je ongeveer 19 euro per vierkante meter. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat het hier gaat om de prijs voor het materiaal. Daar komt allereerst nog BTW bij en wanneer je het door een vakman wil laten platen, gaat de prijs vanzelfsprekend ook omhoog.