PUR isolatieplaten

Hoewel er heel veel verschillende isolatiematerialen zijn, valt er natuurlijk wel onderscheid te maken tussen de diverse materialen. Polyurethaan, kortweg PUR genoemd, is bijvoorbeeld één van de meest gebruikte materialen. Dat komt vanzelfsprekend omdat het erg goed en efficiënt is. Er zijn verschillende vormen waarop je dit toe kunt passen, waaronder in platen en schuim. Als het mogelijk is, kun je het beste voor platen kiezen, aangezien de isolatiewaarde daarbij beter is dan PUR-schuim. Het afwerken is bovendien een stuk eenvoudiger waardoor je ook beter in staat bent om op de juiste wijze te isoleren.

Soorten PUR-platen

platen van PUR

De verschillende soorten isolatieplaten worden uit kunststof gemaakt. Verreweg de meeste van deze platen zijn bovendien gemaakt met een handig kliksysteem waardoor het eenvoudig is om ze te bevestigen en ze goed aan te laten sluiten. Met dit tand- en groefsysteem bevestig je de platen eenvoudig aan het dak, de spouwmuur of de vloer waardoor de werken veel sneller en effectiever plaats vinden. Als je PUR isolatieplaten wil bestellen, kun je kiezen uit verschillende vormen, diktes en groottes. Wanneer je kiest voor grote platen, profiteer je van he voordeel dat het veel eenvoudiger is om een grote oppervlakte te isoleren. Een ander voordeel van deze PUR platen is dat er aan één kant een dampscherm te vinden is. Dankzij deze speciaal aangebrachte folie blijft de hoge isolatie waarde van PUR-platen volledig intact. Dat komt doordat het materiaal geen vocht kan absorberen. Wanneer dat wel het geval zou zijn, zou de isolatiewaarde flink verminderen.

Het bevestigen van PUR-platen

Ten opzichte van de variant in schuim zijn isolatieplaten wel een stuk minder flexibel. Het is immers een vaste vorm die uiteraard wel moet passen. Dat is wellicht de reden dat veel mensen het isoleren met platen van dit materiaal afwerken met PUR-schuim. Een combinatie van deze twee werkt uitstekend. Het PUR-schuim wordt in dat geval vooral ingezet om overgebleven voegen en kieren goed af te sluiten zodat alles goed geïsoleerd is. Overigens kunnen de isolatieplaten van PUR ingezet worden in verschillende situaties. Of je nu het dak, de vloer of spouwmuren wilt isoleren: in alle gevallen kunnen deze isolatieplaten daarvoor gebruik worden. Wanneer je PUR-isolatieplaten wilt gebruiken bij hellende daken is het mogelijk om de platen boven de kepers vast te zetten. Daarmee voorkom je namelijk dat je eerste de volledige binnenafwerking moet gaan verwijderen. Dat is een vervelend en tijdrovend klusje. Wanneer je ervoor kiest om de isolatieplaten van PUR onder de kepers aan te brengen, worden ze in de meeste gevallen met behulp van gegalvaniseerde schroeven mechanisch bevestigd. Het is tot slot ook mogelijk om de platen tússen de kepers te zetten. In dat geval hoef je ze er eigenlijk alleen maar tussen te schuiven.

Er zijn overigens wel enkele handige tips om rekening mee te houden wanneer je gaat werken met PUR. Allereerst: zorg dat de ruimte die je gaat isoleren winddicht en regendicht is. Daarbij voorkom je namelijk een hoop problemen. Vervolgens zorg je er ook voor dat de te isoleren oppervlakte volledig vrij is van stof en goed schoongemaakt. De temperatuur dient ook niet al te laag te zijn aangezien het lastig wordt om PUR goed te bevestigen als het kouder is dan 5 graden.