Gespoten vloerisolatie PUR

Met het isoleren van je vloeren kun je profiteren van enkele voordelen. Een goed geïsoleerde vloer verhoogd namelijk direct het leefcomfort. Een vloer dat koud optrekt is zeer onaangenaam. Je kunt niet met blote voeten over de vloer lopen en daarnaast moet je de verwarming voortdurend laten stoken terwijl dit eigenlijk niet helpt tegen een koude vloer. Je creëert met een isolatielaag op de vloer dus niet alleen een beter leefklimaat, je kunt ook veel besparen op je energiefactuur doordat je niet meer zoveel hoeft te stoken. Een vloer isoleren kan op verschillende wijzes. Dit kan met isolatieplaten, maar wil je op een gemakkelijke, snelle en goede wijze isoleren dan is het isoleren met gespoten PUR een goed alternatief.

Wat is gespoten PUR?

gespoten pur

Gespoten PUR bestaat uit polyurethaan en bevat unieke eigenschappen. PUR is in eerste instantie namelijk een vloeibare stroperige massa, wat nadat het in contact komt met de buitenlucht, gaat uitzetten en zal uitharden. Deze eigenschappen worden veroorzaakt door de componenten die in gespoten PUR zitten. PUR bestaat uit een hard component en een zacht component. Het harde component is isocyanaat en het zachte component bestaat uit polyol. Gezamenlijk zorgen beide componenten ervoor dat PUR schuim een harde stof wordt met een percentage van 95% aan gesloten cellen. Hierdoor heeft gespoten PUR een uitermate hoge isolatiewaarde. Vooral voor vloerisolatie is gespoten PUR erg geschikt. Door vloeren lopen namelijk altijd leidingen die ook goed geïsoleerd moeten worden, anders ontstaan er luchtbruggen waar alsnog tocht doorheen kan komen. Bij isolatie met isolatieplaten zullen de leidingdoorvoeren uit de platen gesneden moeten worden en er alsnog een naad ontstaat tussen isolatieplaat en leiding. Met gespoten PUR kun je de leidingen volledig inkapselen, waardoor er geen luchtbruggen ontstaan.

Toepassingen en voordelen van gespoten vloerisolatie

De mate van isolatie van isolatiematerialen wordt weergegeven in een zogenaamde lambdawaarde. De lambdawaarde geeft de warmtegeleidbaarheid aan. Als deze waarde hoog is, geleidt het de warmte heel goed, maar heeft het materiaal een lage isolatiewaarde. Isolatiemateriaal moet dus een zo laag mogelijke lambdawaarde hebben. Dit is ook het geval met gespoten PUR. Gemiddeld genomen is hiervan de lambdawaarde 0,26 W/mK. Hiermee behoort PUR tot één van de beste isolerende materialen. Hierdoor hoef je ook geen hele dikke isolatielaag aan te leggen. Dit kan belangrijk zijn als je met deurdrempels zit die je niet wilt verhogen.

gespoten vloerisolatie

Een groot voordeel van gespoten PUR is de snelheid waarmee het aangebracht kan worden. Je hoeft geen rekening te houden met platen waar doorvoeren voor leidingen uitgesneden moeten worden, want gespoten PUR vult elk gaatje en elke nis op. De gespoten PUR aanleggen kan al in één dag en daarbij droogt het schuim ook direct op. Al de volgende dag is het volledig uitgedroogt en is het al beloopbaar. Het aanbrengen van gespoten PUR kan je dus veel geld besparen, doordat je niet zoveel manuren kwijt bent en je geen vertraging oploopt omdat het isolatiemateriaal nog moet uitharden.

spuitisolatie vloeren

Ook ben je geen tijd kwijt aan het afdichten van naden en kieren. Gespoten PUR wordt naadloos aangebracht. Koudebruggen zijn daarom uitgesloten. Gespoten PUR is na uitharding meestal niet egaal. Wil je toch een egale ondervloer hebben, dan is het aangebrachte PUR schuim gemakkelijk te bewerken en glad te maken. Daarnaast heeft gespoten PUR de voordelige eigenschappen dat het hard is, stabiel en vormvast. Het blijft na uitharding ook altijd op zijn plaats, dus koudebruggen, ontstaan door verzakt isolatiemateriaal zal niet voorkomen. Het schuim blijft ook licht in gewicht en is bestand tegen vocht, schadelijke vloeistoffen en zuren.

Waarmee moet je rekening houden?

prijs pur spuitisolatie

Een nadeel van gespoten PUR is het feit dat bij het aanbrengen schadelijke chemische stoffen vrij kunnen komen. Gespoten PUR bestaat uit chemische materialen, dus het is vrij logisch dat dit vrijkomt. Huur voor het aanbrengen van gespoten PUR dan ook een vakkundig specialist in, die zoveel mogelijk overlast tijdens het aanbrengen kan voorkomen. Wanneer je het zelf wilt doen, dan is beschermende kleding en hulpmiddelen zoals een mondkapje absoluut noodzakelijk. Overigens is het zelf aanbrengen niet aan te bevelen, want je zou nog wel eens duurder kunnen uitkomen. Gespoten PUR komt uit een speciale installatie dat vrij veel kost. Specialisten zijn voorzien van de juiste apparatuur en omdat het aanbrengen snel kan gebeuren zul je nooit veel kwijt zijn aan manuren. Een specialist heeft ook verstand van zaken en zal het vakkundig aanpakken. Mocht er onverhoopt toch nog iets misgaan, dan heb je ook nog recht op garantie.

Prijs gespoten PUR vloerisolatie

De prijzen voor het laten aanbrengen van gespoten PUR kunnen per specialist verschillen en is dan ook afhankelijk van het oppervlak en de dikte van het schuim. Gemiddeld genomen mag je uitgaan van een prijs van € 25,- per vierkante meter. Vraag van te voren wel altijd offertes op bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kun je namelijk gemakkelijk vergelijken op prijs en kwaliteit.