Vloerisolatie: 5 vooroordelen

Om het warmteverlies in huis te beperken wordt vaak de voorkeur gegeven aan muur- en zolderisolatie, en terecht, want die is veel efficiënter dan vloerisolatie. Bereken uw besparing met onze simulator!

Hoewel vloerisolatie ontegenzeggelijk voordelen biedt, heeft het ook te lijden onder een aantal vooroordelen. Ontdek de 5 meest voorkomende vooroordelen over vloerisolatie.

De vloer van je huis isoleren heeft geen zin

Onwaar Ook al is deze oplossing niet de belangrijkste bron van warmteverlies in een woning, toch kunt u met deze oplossing het warmteverlies tot 10% beperken, wat neerkomt op een mogelijke besparing van 10% op uw verwarmingsfactuur dankzij de isolatie van de vloer. Maar dat is nog niet alles! Deze oplossing kan ook voldoen aan de behoefte aan akoestisch comfort, een veelgevraagd aspect, vooral in collectieve woningen.

De vloerisolatie is noodzakelijkerwijs boven de grond.

vloerisolatie vooroordelen

Onwaar Als het huis een kelder of kruipruimte onder het huis heeft, is het mogelijk de vloer van het huis te isoleren door de isolatie op het onderste deel van de vloer te leggen, het deel dat de kelder scheidt van de eerste kamers van het huis. Er zijn dus twee soorten plaatsing voor vloerisolatie. Bovendien vinden we bij de isolatie van de muren ook twee soorten installatie met de isolatie van binnenuit of van buitenaf.

Een goede thermische isolator is een goede akoestische isolator.

Onwaar Als u bijvoorbeeld de vloer van uw appartement tegen lawaai wilt isoleren, zult u niet hetzelfde materiaal gebruiken als wanneer u hem tegen de kou wilt isoleren, eenvoudigweg omdat de beste geluidsisolatoren niet de beste warmte-isolatoren zijn. Het zijn verschillende eigenschappen, waarop verschillende uitvoeringstechnieken zullen worden toegepast om precies te spelen tussen geluid en thermisch comfort. Meer bepaald is een goede geluidsisolator zeer dicht, terwijl een goede thermische isolator zeer dik is.

Voor het isoleren van de vloer van uw woning zijn geen speciale voorzieningen nodig.

Onwaar In sommige gevallen kunnen voor vloerisolatie speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn, vooral wanneer de vloer uitkomt op een kruipruimte, omdat dit soort werkzaamheden de fundering van een woning kan beschadigen. Wees gerust, dit probleem is zeldzaam. Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet dit echter worden beschouwd als een extra parameter die moet worden bestudeerd alvorens een definitieve stap te zetten; het kan immers van invloed zijn op de initiële investering van uw project.

Vloerisolatie is beperkend en moeilijk toe te passen

Onwaar Ook al kunnen zich enkele moeilijkheden voordoen, het isoleren van de vloer van uw huis lijkt niet noodzakelijkerwijs op een vechterscursus! De uitvoeringstechnieken zullen voornamelijk variëren naargelang de aard van de vloer (hout, beton...) en de ligging ervan (op kruipruimte, op verwarmde lokalen...). Als aan deze criteria is voldaan, is vloerisolatie niet ingewikkelder dan muurisolatie of zolderisolatie. Het enige wat u hoeft te doen, is de isolatie aan de situatie en vooral aan uw behoeften aan te passen! Hoewel het mogelijk is om dit soort werkzaamheden zelf uit te voeren, is de tussenkomst van een gekwalificeerde vakman altijd de beste oplossing, het zal uw leven vereenvoudigen en u misschien veel moeite besparen.

Isolatie: uw vragen

  • Welke fabrikant van isolatiemateriaal is het meest milieuvriendelijk?
  • Zou ik met zolderisolatie de koudebruggen op mijn dak kunnen verminderen?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van binnenisolatie?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van uitwendige isolatie?