Een houten vloer isoleren: waarom, hoe, tegen welke prijs?

Thermische of geluidsisolatie, bescherming tegen vochtigheid, vloerisolatie vervult vele functies. Er zijn vele materialen beschikbaar om een houten vloer te isoleren, een bewerking die boven of onder moet worden uitgevoerd, afhankelijk van de configuratie van het pand. Voor een gemiddelde kostprijs van ongeveer 50 € / m², verbetert u effectief uw thermisch en akoestisch comfort.

Wat is het doel van het isoleren van een houten vloer?

Het isoleren van een vloer vermindert warmteverlies, voorkomt de verspreiding van geluid en beschermt het hout tegen vochtigheid. In sommige gevallen kunnen ook kleine onregelmatigheden in de vloer (van enkele millimeters) worden gecorrigeerd om het leggen van de vloer te vergemakkelijken.

Door warmteverlies naar de kelder of fundering en naar de onderkant van de muren te voorkomen, kan vloerisolatie ongeveer 10% besparen op de verwarmingskosten van een woning. Het verbetert ook het wooncomfort door het temperatuurverschil tussen de vloer en de omgevingslucht te verkleinen. Deze thermische functie is des te belangrijker in ruimten die met vloerverwarming zijn uitgerust, omdat hierdoor het rendement van het systeem aanzienlijk wordt verhoogd.

De isolatie van een houten vloer is ook essentieel voor de geluidsisolatie van de ruimte, aangezien geluidsgolven zich in vaste materialen meer voortplanten dan in de lucht. De vloer is een van de belangrijkste vectoren voor veel contactgeluiden:

 • Mensen of dieren lopen
 • Vallende voorwerpen
 • Spelende kinderen
 • Apparaten die trillingen afgeven: wasmachine, koelkast, stofzuiger...

Hoogwaardige thermische isolatie is zowel akoestisch, om het binnendringen van geluiden te beperken en uw comfort in de kamer te verhogen, als fonisch, om het uittreden van geluiden te voorkomen en uw buren niet te storen. De akoestische isolatie van de vloer kan ook het resonantie-effect verminderen, dat een sterke invloed heeft op het gevoel van aanhoudendheid en volume van het geluid.

Ten slotte is vloerisolatie bijzonder belangrijk voor een houten vloerbekleding, aangezien de dampwerende folie de infiltratie van waterdamp van onder de vloer regelt.

De installatie van de isolatie

De isolatie van een vloer kan worden uitgevoerd via het plafond van de benedenverdieping indien dit toegankelijk is, of rechtstreeks op de vloer voordat de definitieve vloerbedekking wordt aangebracht.

De plaatsingsmethode hangt samen met de aard en de techniek van de vloerbedekking:

 • met gelijmde installatie: de isolatie wordt gelijmd in een aaneengesloten geheel, hetzij met rechthoekige panelen die kant aan kant worden gelegd, hetzij met uitgesneden stukken die in elkaar moeten worden geschoven.
 • met een genagelde plaatsing: de isolatie wordt tussen de draagbalken geplaatst om de lege ruimte volledig op te vullen, zonder een te grote dikte te creëren.
 • met een zwevende installatie: de isolatie wordt gewoon op de vloer gelegd, het kan een flexibel materiaal zijn dat wordt uitgerold of stijve platen die aan elkaar worden bevestigd, soms gevouwen in een accordeonvorm, elke plaat bedekt dan een groot oppervlak in één stuk wanneer ze eenmaal is uitgevouwen.

Bij renovatiewerkzaamheden zal, indien de isolatie niet vanuit de ruimte eronder kan worden aangebracht, de vloerbedekking moeten worden verwijderd om de isolatie uit te voeren.

houten vloer isoleren

Voor- en nadelen van verschillende materialen

Hier volgen een paar referentiepunten over de kenmerken van de verschillende isolatoren:

Hoe kies je een isolator voor een houten vloer?

Isolerend materiaal Voordelen Nadelen
polystyreen en polyurethaan - Uitstekende thermische prestaties
- Licht
-Onuitzetbaar
- Ontvlambaar
- Hoge ecologische impact: gebruik van fossiele grondstoffen, creatie van finaal afval en hoog energieverbruik tijdens productie
Plantaardige isolatie: kurk, houtvezel... - Goede thermische prestaties
- Gebruik van hernieuwbare bronnen
- Gemiddelde geluidsprestaties
Minerale isolatie: glas, steen... - Goede thermische en akoestische eigenschappen
- Recycleerbaar
- Lage ontvlambaarheid
- Onuitzetbaar
- Gevoelig voor vocht
Dunne technische isolatie - Goede thermische en akoestische eigenschappen
- Lichtgewicht
- Geringe dikte
- Vochtbestendig
- Lage ontvlambaarheid
- Onuitzetbaar
- Hoge milieu-impact: gebruik van fossiele grondstoffen, creatie van finaal afval en hoog energieverbruik tijdens de productie

De prijs van houten vloerisolatie

Het budget voor de isolatie van uw houten vloer hangt voornamelijk af van het betrokken oppervlak en het gekozen materiaal. Het is verdeeld in 3 delen:

 • Isolatie: prijzen beginnen bij minder dan 5 € / m² en kunnen oplopen tot 50 € / m².
 • Arbeid en verplaatsing van de vakman: het tarief hangt af van de bestede tijd, dus het soort installatie en de toegankelijkheid van de lokalen, reken ongeveer 15 tot 25 € / m².
 • Esthetische bekleding in geval van installatie van onderaf

of de meeste huishoudens, schommelen de kosten over het algemeen rond de 50 € / m². Er zijn verschillende financieringsregelingen om de kosten van vloerisolatie te drukken. Als het gaat om een lage vloer boven een kelder, een garage of een kruipruimte, komt u zeker in aanmerking voor de Prime Coup de Pouce Isolation bijvoorbeeld, een subsidie van 20 tot 30 €/m2 op de kosten van de werkzaamheden, afhankelijk van de middelen van uw huishouden.

Isolatie: uw vragen

 • Kunnen externe en interne isolatie verenigbaar zijn?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van binnenisolatie?
 • Moet de voorkeur worden gegeven aan uitwendige isolatie?
 • Welk belastingkrediet kan ik verwachten als ik de isolatie van mijn woning verbeter?