Methoden, voordelen, nadelen, prijzen, enz.; alles wat u moet weten over lage-vloer geluidsisolatie
Als het moeilijk is om de geluidshinder buiten uw huis te bestrijden, kunt u altijd maatregelen in uw huis nemen: dubbele of driedubbele beglazing, geluidsisolatie van de muren en geluidsisolatie van de lage vloer. De akoestische verordening RA 2000 legt een maximaal decibelniveau tussen verdiepingen op dat in nieuwe gebouwen in acht moet worden genomen. Door enkele werkzaamheden uit te voeren, is het mogelijk een isolator te plaatsen voor een beter akoestisch comfort. Hier is hoe.
Overmatige geluidshinder: wat zijn de gevolgen?
Het geluidsniveau wordt gemeten in decibels (of dB). Het menselijk oor kan een hoog aantal decibels op een bepaalde manier verdragen (bijvoorbeeld door naar een nachtclub te gaan), maar op lange termijn kan het oor worden aangetast en dit kan zelfs leiden tot een afname van het gehoor. Zonder dat het zover komt, hebben onderzoekers aangetoond dat te veel lawaai een bron van stress, angst en nervositeit is en kan leiden tot lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.
Onderzoekers hebben ook aangetoond dat ons oor kan gaan van niveau 0 - de drempel van hoorbaarheid - tot 130 dB, wat de "pijngrens" vertegenwoordigt. Om u een idee te geven van de verschillende decibelniveaus in het dagelijks leven, volgen hier enkele voorbeelden van geluidsniveaus:
- Van 30 tot 90 dB (alledaagse machines: koffiezetapparaat, stofzuiger, computer, printer);
- Van 75 tot 85 dB voor wegverkeer (een auto die in druk verkeer optrekt);
- 90 dB voor het starten van een gazontractor bij de buren of in uw tuin.
Er kan echter van worden uitgegaan dat een "lawaaiig" geluidsniveau reeds tussen 65 en 85 dB wordt bereikt.
Aanhoudend maar matig tot hard lawaai is moeilijker te verdragen dan plotseling en zeer hard lawaai. Veel mensen kunnen een zeer slechte kwaliteit van slaap hebben doordat zij niet in slaap kunnen vallen en niet kunnen herstellen als gevolg van slecht geïsoleerde woningen.
Gelukkig zijn er oplossingen om uw appartement of huis geluiddicht te maken. Dit zal je in staat stellen om weer echt goed te worden.
Geluidsisolatie en thermische isolatie van de lage vloer: presentatie
Thermische isolatie vermindert warmteverlies en verlaagt de energiekosten aanzienlijk. Als 30% van het warmteverlies via een slecht geïsoleerd dak gaat, kan nog eens 10% via de grond verloren gaan. Een goede thermische isolatie van de lage vloer is noodzakelijk en vereist enige werkzaamheden die gedeeltelijk kunnen worden gefinancierd met staatssteun (belastingkrediet, verlaagd BTW-tarief, ecolening tegen nultarief).
Deze steun wordt verleend indien u kunt aantonen dat deze werkzaamheden noodzakelijk zijn voor een betere thermische prestatie van uw gehele woning en indien u de werkzaamheden toevertrouwt aan een professionele erkende RGE (Erkend Milieugarant).
Geluidsisolatie, ook wel lage-vloer-geluidsisolatie genoemd, heeft tot doel de overlast van lawaai te verminderen. Om een hele ruimte geluidsdicht te maken, is het zelfs mogelijk om de lage vloerisolatie aan te vullen met akoestische wanden die op de muren worden geplaatst. Als de geluidsniveaus erg hoog zijn, kunt u een akoestische diagnose laten uitvoeren door een akoesticus: zo kunt u ook van tevoren nadenken over uw prioriteiten op het gebied van werkzaamheden.
De akoestische verordening RA 2000 maakt een onderscheid tussen contactgeluiden (geluid van hakken op de grond of vallende voorwerpen) met een maximaal toegestaan niveau van 58 dB en luchtgeluid (stem, muziek, enz.) met een maximaal niveau van 53 dB.
In een huis met meerdere verdiepingen, wordt een onderscheid gemaakt tussen
- De vloer of lage verdieping (op het laagste punt van het huis: begane grondniveau);
- De vloer van de bovenverdiepingen of tussenverdiepingen.
Elk type vloer kan worden geïsoleerd (thermische isolatie, geluidsisolatie), maar de technieken zullen sterk verschillen naargelang van het doel.
Geluidsisolatie van de lage vloer: methoden
De geluidsisolatie van de lage vloer kan worden uitgevoerd via de vloer of "isolatie van onderen" of via het plafond of "isolatie van boven" (indien er een toegankelijke kelder is, een kelder);
Door de vloer
Er zijn dan verschillende opties beschikbaar:
- Het leggen van een tapijt of vloerkleed: dit is de eenvoudigste en goedkoopste optie. Het voorkomt het geluid van het lopen op de grond, maar niet het geluid in de lucht (stemgeluid, muziek, televisie, huishoudtoestellen, enz.).
- Het zwevend leggen van een bekleding (voorbeeld: zwevend parket dat op houten panelen moet worden gelegd) met een onderlaag die, afhankelijk van de dikte, nog steeds een barrière tegen lawaai vormt. Parket leggen op balken met goede isolatie.
- Het leggen van een dekvloer (voorbeeld: betonnen dekvloer). Met dit soort maatregelen, waarbij de dekvloer op een goede isolatielaag wordt gelegd, kan alle lawaai zeer doeltreffend worden gedempt.
Door het plafond
Deze techniek, die gemakkelijker te doen is op tussenverdiepingen, kan worden uitgeprobeerd op een lage verdieping, als u een kelderruimte hebt met toegang en het mogelijk is om daar wat werk te verrichten. In dat geval kunt u een verlaagd plafond met geluidsisolatie en gipsplaten laten aanbrengen.
Dit systeem zal echter minder doeltreffend zijn als u van plan bent een plafondverlichtingssysteem te installeren (zoals spots die in het verlaagde plafond zijn ingebouwd). Ideaal is om anders te verlichten (bijvoorbeeld door lampen op verticale muren aan te brengen) om uw geluidsisolatie optimaal te houden.
Er wordt van uitgegaan dat isolatie van bovenaf doeltreffender is dan isolatie van de vloer, maar het is niet altijd mogelijk te kiezen: alles hangt af van de configuratie van uw woning.
Keuze van de juiste materialen
Om de ideale methode en de meest geschikte materialen voor geluidsisolatie van de vloer van uw woning te vinden, gaat er niets boven het advies van een specialist. Het is raadzaam advies in te winnen bij meerdere vakmensen en meerdere prijsopgaven te laten maken, zodat u diensten en prijzen kunt vergelijken.
Welk type isolatie moet ik kiezen?
Wat de geluidsisolatie betreft, wordt de voorkeur gegeven aan natuurwol (voor dichte panelen) of minerale wol (b.v. rotswol, die zeer doeltreffend is voor geluidsisolatie), die zeer gewaardeerd worden voor dit soort isolatiewerkzaamheden.
De prijzen variëren naar gelang van het gekozen type isolatie en de dikte die zal moeten worden aangenomen voor een beter rendement.
Enkele indicatieve prijzen (prijs per m²):
- Rubberen plaat: 30 euro
- Houtvezel rol : 24 euro
- Steenwol paneel : 10 euro
- Geëxpandeerde kurkplaat : 20 euro
- Glaswolpaneel (halfstijf): 8,50 euro
Hoe kies je de massa?
De massa is de "steun" van de isolatie. Er zijn twee massa's die de twee delen vormen waartussen de isolatie zal worden geplaatst: de vloer is de eerste massa, de tweede massa zal de vloerbedekking zijn (voor isolatie vanaf de vloer) of het verlaagde plafond (voor isolatie van boven). Gipsplaat, vaak gebruikt als massa voor het verlaagde plafond, wordt vaak vervangen door gips- en celluloseplaten vanwege de akoestische isolatie-eigenschappen.
Akoestische isolatie van de vloer: de plussen en de minnen
De belangrijkste voordelen van geluidsisolatie zijn :
- een aanzienlijke vermindering van de geluidsoverlast;
- een betere levenskwaliteit: rust en stilte overdag en 's nachts, effect op het moreel en de gezondheid door een betere kwaliteit van de slaap;
- het gebruik van materialen met een goede algemene isolerende werking, waardoor ook thermische isolatie wordt verkregen;
- subsidiabiliteit van de belangrijkste bestaande ecologische steunmaatregelen.
Naast de voordelen heeft het geluiddicht maken van de grond ook zijn nadelen:
- Het werk zelf kan een belemmering zijn als u de woning bewoont. Deze werkzaamheden zijn gemakkelijker uit te voeren in een onbewoonde woning.
- De installatie van een nieuwe vloer kan een aantal beperkingen met zich meebrengen als de bestaande vloer zich er niet aan aanpast.
- Het is noodzakelijk te controleren of de constructie sterk genoeg is om overgewicht te dragen.
Welk budget moet u plannen?
De totale kosten zullen afhangen van verschillende criteria:
- De gebruikte techniek;
- De oppervlakte van de vloer;
- De gekozen isolatiematerialen;
- Het type installatie;
De isolatie van de vloer onder de vloerplaat, bijvoorbeeld, kan een kostprijs van 30 tot 55 euro per m² vertegenwoordigen.
De kostenraming kan u slechts een idee geven en om uw begroting op te stellen, zult u meerdere ramingen moeten vragen.
Isolatie: uw vragen
- Kunnen buiten- en binnenisolatie verenigbaar zijn?
- Welke isolatiefabrikant is het meest eco-verantwoordelijk?
- Wat zijn de voor- en nadelen van buitenisolatie?
- Welk belastingkrediet kan ik verwachten als ik de isolatie van mijn woning verbeter?