Isolatie van het huis is populair

Gasprijzen gaan omhoog en ook de warmtepomp is in opkomst. Deze laatste werkt alleen goed genoeg als uw huis geïsoleerd is. Isoleren van uw woonhuis kan op verschillende manieren. Welke manier het beste is, is afhankelijk van uw huis. Voor spouwmuurisolatie moet men bijvoorbeeld spouwmuren hebben. Wat is wijs? Isolatie van binnen of van buiten?

Uw huis van buitenaf isoleren

Een huis van buitenaf isoleren is rendabel. Het geeft een goede isolatie. Als de spouwmuren ontbreken, is dit dus een interessante optie. De isolatiematerialen worden aan de buitenkant van de muren van het huis, aangebracht. Daar wordt deze isolatie afgewerkt met een mooie gevelbekleding naar keuze. Van buitenaf isoleren is aantrekkelijk daar het beter werkt dan binnen isoleren. Afhankelijk van de plaats waar de isolatie moet worden aangebracht, kan het nodig zijn toestemming aan te vragen bij uw gemeente. Deze kan dan een vergunning verstrekken.

Isolatie van het huis is populair

Uw huis van binnenuit isoleren

Om uw huis van binnenuit te isoleren heeft u geen vergunning nodig. We gaan in dit blog uit van een huis waar geen spouwmuren zijn. Binnen isolatie is dan een optie die er ook voor zal zorgen dat uw huis warmer blijft en dat u dus minder stookkosten hoeft te maken. De muren van binnenuit isoleren gebeurt door middel van voorzetwanden. Het isolatiemateriaal wordt tussen de muur en de voorzetwand aangebracht. Hierdoor treedt wel een beetje ruimteverlies op omdat de voorzetwand de kamers iets kleiner maken. Het rendement van binnenuit uw muren (laten) isoleren, ligt lager dan isolatie aan de buitenkant van de muren.

Geen spouwmuren aanwezig, hoe kunt u uw huis isoleren?

Een huis zonder spouwmuren is meestal een ouder huis, gebouwd voor 1970. Is het een huis waarin nog kleine ramen zitten, laat deze dan vooral zitten en plaats er zelfs luiken voor. Veel warmte gaat in oude en nieuwe huizen namelijk verloren door de grote ramen. Maar uiteraard zal het vaak nodig zijn om de muren van uw huis te (laten) isoleren. Uw huis kan geïsoleerd worden met verschillende soorten isolatiematerialen. Vaak wordt er gebruikgemaakt van pur of piepschuimkorrels om spouwmuren te vullen. Ook glaswol wordt veel gebruikt. Lees meer over wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is.

Dak en vloerisolatie

Tot slot zijn dak en vloerisolatie minstens zo belangrijk als overige isolatie. Via het dak en een vloer met kieren, zal veel warmte verloren gaan en kou naar binnenkomen. Daar moet naar gekeken worden om het huis volledig te isoleren.