Wanneer geen spouwmuurisolatie mogelijk is

Hoewel spouwmuurisolatie een populaire maatregel is om een huis snel en betaalbaar te isoleren, is het niet altijd mogelijk om dit proces voor iedere woning uit te voeren. Zo beschikken lang niet alle huizen over spouwmuren. In dat geval kun je met alternatieve manieren toch de woning isoleren. Wat kun je doen wanneer geen spouwmuurisolatie mogelijk is? Dat lees je op deze pagina!

Wanneer geen spouwmuurisolatie mogelijk?

Laten we beginnen met het bepalen of spouwmuurisolatie mogelijk is of niet. Hoewel maatwerk advies door een erkend isolatiebedrijf het beste is, zullen we enkele belangrijke aandachtspunten opsommen:

  • Wanneer de woning is gebouwd in de periode tussen 1920 en eind jaren zeventig is de kans groot dat er in het geheel geen spouwmuren aanwezig zijn.
  • Wanneer de dikte van de muren minder is dan 24 centimeter zullen ze te dun zijn voor de aanwezigheid van een spouw.
  • Met een woning vanaf de jaren tachtig kan het zijn dat er reeds spouwmuurisolatie aanwezig is die nog voldoet aan de eisen.

Dit zijn slechts enkele situaties, neem contact op met het isolatiebedrijf voor advies in specifieke situaties.

Alternatieven wanneer geen spouwmuurisolatie mogelijk is

Wanneer geen spouwmuurisolatie mogelijk is zijn er gelukkig wel alternatieven die ruwweg verdeeld kunnen worden in in twee soorten; buiten isolatie en binnen isolatie.

Buiten isolatie

Buiten isolatie: Hierbij wordt het isolatiemateriaal aangebracht aan de buitenzijde van de woning. Dit materiaal wordt daarna afgewerkt met een gevelbekleding naar keuze. Het rendement voor dit soort isolatie is weliswaar hoog maar brengt wel hogere kosten met zich mee. Omdat het aanzicht aan de buitenzijde van de woning zal veranderen moet men vooraf controleren of dit toegestaan is, en of hiervoor gemeentelijke vergunningen voor nodig zijn.

Binnen isolatie

Binnen isolatie: Isoleren aan de binnenzijde is relatief eenvoudig, er wordt aan de binnenzijde van de woning een voorzetwand gemaakt. De isolatie komt dan tussen de buitenwand en de voorzetwand. Qua kosten is dit een interessante oplossing, houd er rekening mee dat het rendement niet zo hoog is als bij isolatie van de spouwmuur.

Er zijn nog meer plekken in de woning die baat hebben bij isolatie. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, er gaat veel energie verloren via het dak omdat warmte opstijgt. Zolderisolatie heeft dezelfde functie in gevallen waarbij de zolder niet geïsoleerd hoeft te worden. Met vloerisolatie en kelderisolatie is optrekkende kou en vocht tegen te gaan wat ook weer een energiebesparend resultaat zal opleveren.

Informeer bij de isolatie specialist welke mogelijkheden er bestaan wanneer geen spouwmuurisolatie mogelijk is.