Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Met de huidige discussie over het zo energiezuinig mogelijk maken van woningen, is spouwmuurisolatie de snelste en één van de beste methodes om te besparen op energie. Maar de spouwmuur isoleren is niet niks en vergt een investering. Belangrijk is daarom om voor te starten met spouwmuurisolatie, ook in beeld te hebben wat de terugverdientijd is. Er is wel een gemiddelde terugverdientijd aan te geven voor het isoleren van een spouwmuur en die ligt tussen de 3 tot 5 jaar. In vergelijking met de levensduur van het isolatiemateriaal is dit uitermate kort, want je kunt levenslang van spouwmuurisolatie genieten terwijl de terugverdientijd allang achter de rug is.

Kostprijs van spouwmuurisolatie

Een belangrijke factor dat de prijs van spouwmuurisolatie bepaald is het gebruikte isolatiemateriaal. Wanneer je zicht hebt op de gemiddelde prijs hiervan, is het ook gemakkelijker om beter inzicht in de terugverdientijd van spouwmuurisolatie te krijgen. De Vlaamse overheid gaat voor haar berekening uit dat isolatiemateriaal een gemiddelde prijs heeft van € 20,- tot € 23,- per vierkante meter. Een veel gebruikt isolatiemateriaal is minerale wol, zoals steenwol of glaswol. Ook purschuim blijft nog erg populair en veel wordt ook gebruikt gemaakt van eps-parels. De gemiddelde prijzen voor deze populaire isolatiematerialen:

  • Glaswol: € 15,- tot € 20,- (geldt ook voor andere minerale wolsoorten)
  • Purschuim: € 25,- tot € 30,-
  • Eps-parels: € 20,- tot € 25,-

Het gebruik van minerale wollen is dus het goedkoopst en puschuim het duurst. Eps heeft een gemiddelde prijs. Eps is overigens een relatief nieuwe manier en eps heeft nog vele voordelen ten opzicht van andere isolatiematerialen.

Een andere belangrijke factor die de prijzen van spouwmuurisolatie bepalen en daarmee ook de terugverdientijd is de oppervlakte van de spouwmuur. Dit hangt ongeveer af van de soort bebouwing. Grofweg mag je dan ook van de volgende oppervlaktes uitgaan:

  • Open bebouwing: 150 vierkante meter
  • Half open bebouwing: 100 vierkante meter
  • Rijtjeswoning: 60 vierkante meter
  • Appartement : 25 vierkante meter

Op deze manier is gemakkelijk een gemiddelde kostprijs te berekenen en op basis daarvan kun je dan de terugverdientijd van spouwmuurisolatie berekenen.

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Om de kostprijs te verlagen en daarmee ook de terugverdientijd, kun je in bepaalde gevallen voor het isoleren van de spouwmuur een subsidie aanvragen. De subsidie moet aangevraagd worden bij de netbeheerder. Heeft de aanvraag voor subsidie betrekking op spouwmuurisolatie in 2018 dan bedraagt de prijs € 5,- per vierkante meter. Heeft de subsidie nog betrekking op isolatie van de spouwmuur in 2017, dan is de prijs € 6,- per vierkante meter. De ontvangen subsidie moet van de totale kostprijs afgetrokken worden, waarna de daadwerkelijke kostprijs overblijft en waarover je de terugverdientijd voor spouwmuurisolatie kunt berekenen. Voorwaarden voor aanvraag van subsidie en premie zijn online gemakkelijk na te lezen. Lees hier alles over premies en subsidies wat betreft spouwmuurisolatie.

 Open bebouwingHalfopen bebouwingRijwoningAppartement
Glaswol€ 2.625€ 1.750€ 1.050€ 437,5
EPS-parels€ 3.375€ 2.250€ 1.350€ 562,5
PUR-schuim€ 4.125€ 2.750€ 1.650€ 687,5

Type verwarming

Een andere factor dat meespeelt in de berekening van de terugverdientijd van spouwmuurisolatie is hoe je je woning verwarmd. De belangrijkste brandstoffen waarmee woningen in Vlaanderen worden verwarmd zijn gas, stookolie en elektriciteit. Hierbij is elektriciteit de goedkoopste manier. Met het verwarmen van je woning met elektriciteit kun je dusdanig veel meer energie besparen, dat de terugverdientijd aanzienlijk sneller gaat. Bij het gebruik van elektriciteit van ten opzichte van stookolie is de terugverdientijd tot wel 4 keer sneller en de terugverdientijd van elektriciteit ten opzichte van gas 5 keer sneller.

spouwmuur isoleren glaswol

soort isolatiemateriaal

De prijs van isolatiemateriaal dat bij spouwmuurisolatie gebruikt wordt is belangrijk voor berekening van de terugverdientijd van spouwmuurisolatie, maar ook de eigenschappen van minerale wollen en eps. De isolatiewaarde ligt bij minerale wol op hetzelfde niveau als bij eps-parels, alleen minerale wol heeft een beduidend lagere prijs dan eps. Kies je dus voor een minerale wol als glaswol in plaats van eps, dan zal de terugverdientijd veel sneller gaan. Eps-parels daarentegen hebben weer allerlei andere voordelen dan minerale wollen, dus enkel eps en minerale wol afrekenen op dezelfde isolatiewaarde kan ook weer niet. Je moet dus goed de eigenschappen van zowel eps als minerale wol nagaan en niet enkel op de terugverdientijd focussen. Met eps-parels kun je bijvoorbeeld meer voordelen halen in de toekomst dan minerale wollen. De voor- en nadelen van alle soorten spouwmuurisolatie, waaronder eps en minerale wol zijn gemakkelijk terug te vinden.

Simulator terugverdientijd spouwmuurisolatie

Type bebouwingOppervlakte (m²)MateriaalVerwarmingTerugverdientijd
Vrijstaand120Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
Vrijstaand120EPSElektriciteit± 2 jaar
Vrijstaand120Minerale wolGas± 5 jaar
Vrijstaand120EPSStookolie± 7 jaar
2 onder 1 kap90Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
2 onder 1 kap90EPSElektriciteit± 2 jaar
2 onder 1 kap90Minerale wolGas± 5 jaar
2 onder 1 kap90EPSStookolie± 6 jaar
Tussenwoning50Minerale wolElektriciteit± 1,5 jaar
Tussenwoning50EPSElektriciteit± 2,5 jaar
Tussenwoning50Minerale wolGas± 6 jaar
Tussenwoning50EPSStookolie± 7 jaar

Op de website van de Vlaamse Overheid vind je een simulatie waarmee je gemakkelijk de terugverdientijd kunt berekenen. Zo kun je allerlei situaties ingeven van bijvoorbeeld het type bebouwing, gebruikte isolatiemateriaal, zoals eps of minerale wollen en de wijze waarop je woning verwarmd wordt, zoals met gas of elektriciteit. Al deze gegevens samen geven een eindconclusie met daarin de gemiddeld verwachte terugverdientijd.

Ook al is de terugverdientijd langer dan verwacht, isolatie van je spouwmuur is altijd een goed idee. Met het isoleren van je spouwmuur kun je jaarlijks tot wel 25% op energie besparen.

Vergelijk online prijzen van spouwmuurisolatie

Er zijn dus veel zaken waar je bij het isoleren van je spouwmuur op moet letten. De prijzen voor het isoleren van je spouwmuur zijn ook van al deze factoren afhankelijk. Vergelijk daarom ook online de prijzen van de verschillende experts en vraag offertes aan. Je kunt dan gemakkelijk de prijzen met elkaar vergelijken en een goede keuze maken op welke manier je je spouwmuur wilt laten isoleren en door welke aannemer.