Vloerisolatie prijzen
Het beter isoleren van je huis is iets dat je gezien alle aandacht die daar de laatste tijd voor is haast als een verplichting voelt. De hype rond isoleren kan echter ook voordelen opleveren in de vorm van bijvoorbeeld het krijgen van een subsidie. Het beter isoleren van je huis heeft als voordeel dat je elke maand een beduidend minder hoge energierekening op de mat krijgt. Bovendien is het veel beter voor het milieu, vandaar ook dat de overheid zich zo hard maakt voor het beter isoleren van huizen. De meeste mensen denken bij het woord isoleren overigens in eerste instantie aan het dak of de wanden van het huis en vaak niet aan het isoleren van de vloer. Best merkwaardig, want goede vloerisolatie is best belangrijk en kan dus een forse besparing opleveren. Nog een misverstand is dat heel veel mensen denken dat het isoleren van de vloer in combinatie met vloerverwarming niet mogelijk is. Een misvatting. Juist als er vloerverwarming in je huis ligt is het verstandig om voor vloerisolatie te kiezen. Vloerisolatie wordt dus nogal eens vergeten als het onderwerp isoleren aan de orde komt. Daarom lees je hier alles over het isoleren van de vloer.
hoeveel kost vloerisolatie
Soort materiaal | Gemiddelde kostprijs |
Isolatieplaten | Gemiddeld 22 euro per vierkante meter |
Gespoten PUR | Gemiddeld 32 euro per vierkante meter |
Isolerende chape | Gemiddeld 32 euro per vierkante meter |
De meeste mensen zullen in eerste instantie vooral benieuwd zijn naar de prijs van het isoleren van de vloer. Die prijs is echter sterk afhankelijk ban een aantal factoren, bijvoorbeeld met welk materiaal geïsoleerd wordt en de prijs die de specialist vraagt voor het op de juiste manier isoleren van de vloer. Ook zaken als oppervlakte spelen uiteraard een belangrijke rol in de totstandkoming van de prijs. Zo kun je kiezen voor isolatie met behulp van isolatieplaten. In dat geval ben je zo’n 22 euro per vierkante meter nodig. Kies je voor gespoten PUR dan betaal je tien euro meer per gespoten vierkante meter. Isolerende chape wordt ook vaak gebruikt om vloeren te isoleren. Ook dit kost gemiddeld zo’n 32 euro per vierkante meter.
Verschillen tussen de type woningen
Omgerekend naar de type woningen en de gemiddelde vierkante meters van deze woningen kun je stellen dat je voor een gemiddeld appartement van 45 vierkante meter zo’n 1130 euro voor de vloerisolatie kwijt bent. Heb je een tussenwoning van vijftig vierkante meter dan liggen de kosten zo rond het bedrag van 1210 euro en de gemiddelde twee-onder-een-kapwoning van 55 vierkante meter kost je aan vloerisolatie gemiddeld genomen 1380 euro. Logischerwijs liggen de kosten als je vloerisolatie toepast bij een vrijstaande woning hoger. Is je huis zeventig vierkante meter dan betaal je een bedrag rond de 1775 euro.
Type woning | Gemiddelde kostprijs |
Appartement (45 vierkante meter) | Gemiddeld zo’n 1.130 euro |
Tussenwoning (50 vierkante meter) | Gemiddeld zo’n 1.210 euro |
2 onder 1 kap (55 vierkante meter) | Gemiddeld zo’n 1.380 euro |
Vrijstaande woning (70 vierkante meter) | Gemiddeld zo’n 1.775 euro |
Vraag meerdere offertes aan
In de isolatiewereld zijn veel specialisten die in staat zijn een vloer goed te isoleren. De concurrentie is dus groot en daarom is het altijd verstandig om niet meteen het eerste de beste bedrijf in te schakelen maar om meerdere offertes op te vragen. An de hand van de offertes kies je de meest voordelige aanbieder. Het verschil tussen de aanbieder met de hoogste en de aanbieder met de laagste prijs kan soms wel honderden euro’s zijn. Zeer de moeite waard dus om de offertes even af te wachten en de prijzen goed met elkaar te vergelijken.
Vloerisolatie of kruipruimte
Nog even over de kosten, er zijn aspecten die de uiteindelijke prijs kunnen beïnvloeden. Zo kun je kiezen uit vloerisolatie of het laten isoleren van de kruipruimte. Dat laatste is in elk geval in financieel opzicht interessant, want deze wijze van isoleren is goedkoper. Vloerisolatie is echter een bewezen effectievere wijze van isoleren. Op de prijs op de factuur kan het verschil tussen het isoleren van de kruipruimte en kiezen voor vloerisolatie oplopen tot wel enkele honderden euro’s.
De keuze voor het materiaal
Belangrijk is ook de keuze voor het materiaal. Belangrijk, want de kosten voor het materiaal vormen een belangrijk onderdeel van de totale kosten. Zoals eerder aangegeven betaal je voor isolatieplaten veel minder dan voor andere isolatie materialen. Dan moeten isolatieplaten echter wel toegepast kunnen worden, iets dat dus niet altijd het geval is. Ook het soort vloer dat in je huis ligt is belangrijk bij de totstandkoming van de definitieve nota. Zo is het een gegeven dat een houten vloer onderin – als je de vloer aan de onderkant wilt isoleren- behoorlijk veel meer oppervlakte heeft afgezet tegen een betonnen vloer. Laat je een houten vloer aan de onderkant isoleren dan ben je logischerwijs dus duurder uit.
Interessante extra opties bij vloerisolatie
Soort optie | Gemiddelde kostprijs |
Vloerverwarming | Gemiddeld 760 euro voor 10 vierkante meter |
CV buis isolatie | Gemiddeld 16 euro per 30 meter buis |
Spelen de kosten een minder belangrijke rol, dan kun je kiezen voor een aantal opties. Niet beslist noodzakelijk dus, maar wellicht wel heel interessant. Zo kun je kiezen voor het laten aanleggen van vloerverwarming in combinatie met het laten isoleren van de vloer. Wat betreft de kosten moet je dan rekenen op een gemiddelde prijs van 760 euro per tien vierkante meter. Ook een misschien interessante optie is kiezen voor zogenaamde CV buis isolatie. De kosten bedragen dan tussen de zestien en dertig euro per buis.
Combineer twee isolatiemogelijkheden voor de maximale besparing
Speelt het beschikbare budget wel de hoofdrol in de keuzes die je maakt, overweeg dan het isoleren van de vloer en de kruipruimte te combineren. Toegegeven, de investering is dan wel groter maar dat is het bedrag dat je elke maand op de energienota bespaart ook. Sterker nog: door hier voor te kiezen verzeker je je zelf van de maximale besparing op gas en elektriciteit.
Onderzoek de diverse mogelijkheden voor subsidie
Een andere optie is het aanvragen van subsidie als je overweegt voor vloerisolatie te kiezen. Het wordt tegenwoordig aangemoedigd om je huis beter te laten isoleren en her en der zijn er instellingen en gemeentes die daar een leuke subsidie voor beschikbaar hebben. Informeer dus of dat ook voor jou geldt Op die manier krijg je namelijk meteen een deel van je investering terug. Dit in de wetenschap dat je door voor deze dubbele vorm van isolatie te kiezen de gedane investering heel snel terug kunt verdienen, maakt het razend interessant om de verschillende subsidiemogelijkheden grondig te gaan onderzoeken.