Milieuvriendelijke isolatiematerialen

Isoleren is goed voor het milieu én voor de portemonnee omdat je minder energie hoeft op te wekken om een gelijkwaardig resultaat te behalen. Maar je kunt nog een stap verder gaan en ook milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruiken. Wat er mogelijk is en welke unieke eigenschappen de verschillende materialen bezitten kun je op deze pagina lezen.

  • Vlas: Deze grondstof wordt alom geroemd omdat het niet alleen een zeer milieubewust isolatiemateriaal is, het is ook vanuit het standpunt van gezondheid een uitstekend product. Vlas is te gebruiken voor zowel thermische als akoestische isolatie.
  • Katoen: Hergebruikt katoen wordt gemaakt van oude kleding. Katoen is zeer goed in het reguleren van vocht. Dit natuurlijke materiaal heeft een hogere opslag van warmte dan minerale vezels zoals glaswol en steenwol.
  • Houtvezel: Dit materiaal wordt gemaakt van houtrestanten wat gebonden wordt met de natuurlijke hars van bomen. Het kan voor zowel thermische als akoestische isolatie gebruikt worden.
  • Hennep: Ook bekend als de plant waar wiet vandaan komt; hennep is een gewas dat zonder pesticiden goed gekweekt kan worden. Het is een product met een hoge resistentie tegen schimmels en insecten. De isolatiewaarde ligt hoog.
  • Schapenwol: Dit is een dierlijk natuurproduct waarbij de dierlijke vezel keratine wordt gebruikt. Schapenwol is hernieuwbaar, ecologisch verantwoord en een secundaire grondstof. Naast bestendigheid tegen schimmels en vocht is het ook een brandwerend materiaal.
  • Cellulose: Wanneer (kranten)papier wordt vermalen en gemengd met natuurlijke, brandwerende zouten ontstaat er cellulose dat uitstekend geschikt is als isolatiemateriaal. De vochtbestendigheid is wat minder, qua brandveiligheid is dit een veilig product ondanks de papieren origine.
  • Kurk: Als laatste en misschien ook wel het oudste voorbeeld van natuurlijk isolatiemateriaal mag kurk niet ontbreken. Het is een geheel natuurlijk product met een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Dit product wordt geleverd als geëxpandeerde isolatieplaten.

Met deze isolatiematerialen kun je de woning op verantwoorde wijze isoleren. De kosten liggen niet altijd hoger dan vergelijkbare producten, de impact op het milieu speelt uiteraard ook een belangrijke rol in de keuze.