Geluidsisolatie

Het toepassen van geluidsisolatie, ook wel akoestische isolatie genoemd, komt veel voor in Belgische huishoudens en bij Belgische ondernemingen. Akoestische isolatie kan zowel bedoeld zijn om geluiden van buiten te weren, als te voorkomen dat geluiden van binnen naar buiten doorklinken. Bedrijven en experts die zich bezighouden met geluidsisolatie onderscheiden doorgaans twee soorten geluid, namelijk contactgeluid en luchtgeluid. Onder contactgeluid wordt geluid verstaan dat zich via materialen, spullen of muren verplaatst. Dit gebeurt door trillingen, bijvoorbeeld door het laten vallen van een zwaar voorwerp op een houten vliering. Via de trillingen verplaatst zich dan geluid door het gebouw heen. Van luchtgeluid is sprake wanneer het geluid zich 'voortbeweegt' via de lucht.

De voordelen van geluidsisolatie

Om geluid tegen te houden, wordt er veel isolatie toegepast. Dat kan zijn langs spoorlijnen of snelwegen. Maar ook in gebouwen, zoals woningen, bedrijven en cafés, komt veel akoestische isolatie voor. Net als thermische isolatie - waarbij warmte wordt vastgehouden of de koude wordt tegengehouden - heeft de toepassingen van akoestische isolatie meerdere voordelen. De belangrijkste pro's van geluidsisolatie aanbrengen zijn:

  • Geluidsisolatie kan het woongenot aanzienlijk verhogen. Stel dat je last hebt van omgevingsgeluiden, bijvoorbeeld schreeuwende kinderen op straat of een in de buurt gelegen snelweg, dan kun je door het aanbrengen van goed isolatiemateriaal een aanzienlijk percentage geluid dempen. En, nodeloos om te zeggen wellicht: dat woont aanzienlijk prettiger.Vooral als er sprake is van geluidsoverlast in de avonduren of 's nachts.
  • Het isoleren van geluid kan op meerdere manieren. Zo kan er gekozen worden voor isolerend glas, kozijnen die geluiddempend werken, maar ook voor isolatieplaten die onder de houten vloer of in de muren verwerkt worden.
  • Tegenwoordig is geluidsisolatie goed betaalbaar. Zeker als je een ervaren specialist, zoals isolatiewerken-jk.be, inschakelt.
  • De keuze voor het aanbrengen van geluidsisolatie kun je perfect combineren met het aanbrengen van materiaal voor warmte-isolatie. Zo sla je twee vliegen in één klap: het geluid wordt gedempt en tegelijk wordt het warmer in huis.

Soorten geluidsisolatie

Bij Isolatiewerken JK, dé Belgische expert op het gebied van thermische en akoestische isolatie, kun je voor uiteenlopende soorten isolatiewerken terecht. Een veel gekozen optie is het plaatsen van isolatieglas, die zowel thermisch als akoestisch isoleert. Verder kan er gekozen worden voor isolatiekozijnen. Dit zijn kozijnen - vaak van kunststof, maar ook hout is mogelijk - die bovengemiddeld goed isoleren. Verder kiezen veel mensen met een oudere houten vloer voor het aanbrengen van isolatieplaten onder het laminaat. Dit soort isolatie vangt een hoop contactgeluid op en leidt met name in rijtjeswoningen en flats tot een flinke reductie van geluid.

Meer informatie opvragen

Kies ook voor een kwalitatief hoogstaande akoestische isolatie van uw woning. Neem vrijblijvend contact op met Isolatiewerken JK, voor een gratis offerte. Wij helpen je graag verder aan een goed geïsoleerde woning!