Akoestische isolatie – alles wat je moet weten

De akoestiek is van cruciaal belang bij jou in de woning. Door te zorgen voor een aangename akoestiek in de woning zal je zorgen voor veel meer comfort in de woning. Dit is dan ook de reden dat akoestische isolatie een hulpmiddel kan zijn om de geluidswaarneming in een bepaalde ruimte aanzienlijk te verbeteren. Wij zullen je in dit artikel meer laten zien over de mogelijkheden op het gebied van akoestische isolatie.

Wat verstaan we onder akoestiek

akoestisch isoleren

Onder akoestiek verstaan we ook wel de manier waarop we geluiden waarnemen in een bepaalde ruimte. Hier kan je dus bijvoorbeeld denken aan de galm die in een bepaalde ruimte ontstaan. Wanneer de een bank of gordijnen in de ruimte plaatsen zal het geluid anders worden waargenomen. Akoestiek is met name van belang bij de grotere ruimtes, hier kan je bijvoorbeeld denken aan leszalen of aan grotere kantoren. Het is van belang om de akoestiek te verbeteren om te voorkomen dat iedereen in de ruimte last heeft van het geluid. Om dit te bereiken maken we gebruik van bepaalde isolatiemogelijkheden.

Akoestische isolatie is geen geluidsisolatie

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is Akoestische isolatie niet hetzelfde als geluidsisolatie. Als we het hebben over akoestische isolatie dan hebben we het enkel en alleen over de maatregelen die nog zijn om de klankwaarneming in een bepaalde ruimte te verbeteren. Geluidsisolatie is enkel gericht op de geluiden uit de omgeving, hierbij is het doel om de geluiden binnen te houden.

Goede akoestische isolatie bereiken?

Om ervoor te zorgen dat de akoestiek in de woning wordt verbeterd is het mogelijk om verschillende oplossingen te gebruiken. Dit kunnen onder andere de volgende mogelijkheden zijn:

Het plaatsen van een akoestisch spanplafond

akoestisch spanplafond plaatsen

Door een akoestisch spanplafond te plaatsen zijn we in staat om de akoestiek bij jou in de woning aanzienlijk te verbeteren. Het ziet er ook nog eens mooi uit. In deze spanplafonds vinden we microperforaties die ervoor zorgen dat de geluidstrillingen worden opgenomen in plaats van deze te weerkaatsen. Op dit doek van het spanplafond komt een laagje met isolatiemateriaal te zorgen. Deze zorgt zowel voor thermische isolatie als voor het opvangen van geluidstrillingen. Uitgebreide info op https://www.kcp-spanplafond.be/akoestiek-verbeteren.

Het plaatsen van een spanwand

akoestische isolatie spanwand

Het plaatsen van een spanwand kan ook een optie zijn om de akoestische isolatie in de woning te verbeteren. Hierbij zal er tevens gezorgd worden voor een betere isolatie in de woning. Dit maakt het mogelijk om de ruimte egaal af te werken en om het geluid te absorberen. Het onderhoud van een spanwand is zeer eenvoudig om te doen. Er zijn ontzettend veel kleuren om uit te kiezen voor de afwerking van een spanwand, zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een bepaald patroon te laten maken.

Het plaatsen van akoestische isolatie met panelen

akoestische panelen

Weer een alternatief is door akoestische isolatie aan te brengen met behulp van bepaalde panelen. Deze panelen kunnen aan het dak of aan de muren worden bevestigd. Ook is het mogelijk dat deze worden gebruikt als een soort scherm tussen twee bureaus in. Het is een eenvoudige verbetering ten opzichte van de andere mogelijkheden, daarnaast kost het vrijwel niets om dit toe te passen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor de mobiele akoestische panelen, deze kan je namelijk rondrijden door het pand.

Een akoestisch onderzoek

Wil je meer zicht krijgen over de akoestiek bij jou in de woning of in het bedrijfspand dan is het mogelijk om een akoestisch onderzoek te laten uitvoeren. Dankzij dit onderzoek weet je precies aan wat voor oplossingen je bij jou in de ruimte kunt denken. Vaak is een akoestisch onderzoek een vereiste voor het krijgen van een vergunning bij bijvoorbeeld horecazaken. Tijdens het onderzoek vinden er verschillende metingen plaats om de ruimte in kaart te brengen. Alle bevindingen hiervoor zullen worden opgenomen in een akoestisch rapport.

akoestische isolatie aanbrengen