Het isoleren van je woning

De beste manier om effectief energie te besparen en daarmee ook je energiefactuur lager te krijgen is het isoleren van woning. Er zijn verschillende wijzes van isoleren en dat heeft vooral te maken welk onderdeel van de woning je gaat isoleren. Het isoleren van je woning is een behoorlijke investering, maar de Vlaamse overheid helpt je mee, doordat je voor sommige isolatiewerken recht hebt op een premie. Vergeet daarom nooit om een premie aan te vragen als je je woning laat isoleren.

Spouwmuurisolatie

Nieuwbouwwoningen worden standaard al voorzien van spouwmuurisolatie. Dit geldt niet bij oudere woningen. Deze woningen zijn meestal nog niet geïsoleerd. Het achteraf isoleren van spouwmuren is heel goed mogelijk. Daarvoor moet je wel weten of je een spouwmuur hebt en hoe dik de spouw is. De dikte van de spouw bepaald namelijk welk isolatiemateriaal het beste is. Meestal wordt er gewerkt met Purschuim of EPM-korrels. Een spouw van minimaal 3 centimeter is dan vereist. Laat spouwmuurisolatie daarom altijd uitvoeren door een expert die exact de dikte van de spouw kan controleren, alsmede de kwaliteit van de spouwmuren. Lees hier meer over hoe dik spouwmuurisolatie moet zijn.

Het isoleren van je woning

Dakisolatie

Heb je een zolder die onverwarmd is en die je niet gebruikt, dan kun je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Bij dakisolatie wordt veelal gebruik gemaakt van isolatiedekens van een minerale wol, zoals glaswol of steenwol, of isolatieplaten en werkt men van binnenuit. Ook van buitenaf kan het dak geïsoleerd worden, maar dat is meer werk. Vergeet na het aanbrengen van dakisolatie niet om een dampscherm aan te brengen. Een dampscherm beschermd het isolatiemateriaal tegen woonvocht. Als isolatiemateriaal namelijk vochtig wordt, tast het ook de rest van de isolatie aan en verliest het de isolatiewaarde.

Muurisolatie

Ook muren die geen spouwmuur zijn kun je isoleren. Dit kan zowel van binnenuit als van buitenaf. Van binnenuit wordt het meest toegepast. Er wordt een houten of metalen frame aan de muur gemonteerd waartussen de isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Meestal is dit een minerale wol of isolatieplaten. Vervolgens kan met spaanplaat de muur afgewerkt worden.

Vloerisolatie

vloerisolatie kan toegepast worden op vloeren met een kelder en kruipruimte eronder, als vloer op grondniveau. Heb je een kelder of kruipruimte onder je vloer, dan isoleer je in feite het plafond van de kelder of kruipruimte. Kruipruimtes zijn laag en lastig om in te werken. Isolatieplaten is dan geen optie. Meestal wordt er dan purschuim aangebracht. Vloeren zonder ruimtes eronder, moeten van bovenaf geïsoleerd worden. Dit kan door middel van stevige isolatieplaten.