Spouwmuurisolatie hoe dik?

De meeste moderne woningen worden gebouwd met een spouwmuur. Wanneer de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur gevuld is met lucht zal er minder vocht in de woning komen. Daarnaast heeft een spouwmuur ook een isolerende werking. Door deze ruimte zoveel mogelijk op te vullen zal de energie efficiëntie van de woning hoger worden, daarnaast kan de vulling vocht weren en geluid dempen. Daarbij is de vraag “spouwmuurisolatie hoe dik?” zeker van belang, want niet in iedere situatie kunnen dezelfde materialen gebruikt worden. Laten we de verschillende mogelijkheden op basis van de dikte van de spouwmuur eens op een rij zetten.

Spouwmuurisolatie hoe dik is mijn muur?

Allereerst moet bepaald worden hoe dik de muur is, of beter gezegd de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Wanneer de gehele muur minder dik is dan 24 centimeter kun je er van uitgaan dat er zich geen spouw tussen de muren bevindt. Wanneer dat wel het geval is, kan de ruimte variëren van pakweg 3 centimeter tot aan 9 centimeter. Daar zit dus een flinke marge tussen, op basis van de spouwmuur dikte kun je ook het meest geschikte vulmiddel bepalen.

Spouwmuurisolatie hoe dik voor glaswol en steenwol?

Bij glaswol en steenwol worden er vlokken in de spouw gespoten, omdat deze vlokken wat groter zijn dan andere vulmaterialen moet de minimale dikte van de spouw 4 centimeter zijn. Steenwol is naast warmte isolerend ook geschikt voor de geluidsdemping. Glaswol heeft ook een goede isolatie van warmte maar de geluidsdemping is minder. Daarentegen is glaswol weer geschikt om vocht buiten te sluiten.

Spouwmuurisolatie hoe dik voor schuim en korrels?

Bij PUR schuim en piepschuim korrels kan men vanaf 3 centimeter tussenruimte al de spouw vullen. Bij PUR gaat dat op basis van een vloeibaar materiaal dat uitzet in de schouw, en alle gaten en kieren uitstekend kan dichten. Bij piepschuim korrels worden kleine kunststof korrels in de spouw gespoten. Hoewel PUR de beste resultaten biedt wat betreft isolatie liggen de kosten wel wat hoger. Later verwijderen is ook lastiger dan met andere vulmiddelen.

Laat de dikte van de spouwmuur controleren

Door contact op te nemen met een erkend isolatiebedrijf kun je laten bepalen of de woning een spouwmuur heeft, en welke methode van vullen de beste resultaten geeft. Ongeacht welke methode je kiest, de kosten kunnen binnen tien jaar terugverdiend worden door de energiebesparing, en vaak zelfs al binnen vijf jaar. Het loont dus zeker de moeite om de spouwmuren te isoleren.