Spouwmuren isoleren met glaswol
Er komt steeds meer aandacht voor het goed isoleren van woningen. Een goed geïsoleerde woning verbruikt immers veel minder energie. Hoe minder energie je gebruikt, des te minder fossiele brandstoffen er verbruikt worden, want in verband met de klimaatveranderingen ook de bedoeling is. Ook kun je met het verbruiken van minder energie enorm besparen op de energiefactuur. Nieuwere woningen vanaf 30 jaar of jonger, zijn over het algemeen al redelijk goed geïsoleerd door middel van spouwmuurisolatie Maar de meerderheid van de Vlaamse woningen zijn veel ouder en veel spouwmuren van deze woningen kunnen nog geïsoleerd worden. Een veel gebruikt isolatiemateriaal voor spouwmuren is glaswol.
Wat is glaswol?
Glaswol is het meest gebruikte isolatiemateriaal voor isolatie van een spouwmuur. Glaswol is een mix van gerecycled glas met zand. Het glaswol wordt in de meeste gevallen verwerkt tot glaswolplaten. Het grote voordeel is de open structuur van het materiaal, waarin lucht vastgehouden wordt. Als lucht eenmaal in de structuur zit opgesloten, kan het niet meer weg en dit zorgt juist voor de hoge isolatie, wat weer ideaal is voor isolatie van spouwmuren. Om het glaswol droog te houden wordt er aan de glaswolplaten een laag aluminiumfolie toegevoegd. Glaswol mag namelijk niet nat worden, anders verliest het isolatievermogen en is goede isolatie niet meer gegarandeerd. De verwerking van glaswol is erg gemakkelijk. De glaswolplaten kunnen gemakkelijk op gewenste grootte geknipt of gesneden worden en het materiaal is erg licht. Een nadeel is wel dat je tijdens glaswolisolatie van de spouwmuren voorzichtig te werk moet gaan met handschoenen aan en een mondkapje op. Tijdens glaswolisolatie kunnen schadelijke stoffen vrijkomen en je kunt last krijgen van jeuk of sneden in de huid.
Glaswolisolatie wordt voor een spouwmuur isoleren erg vaak toegepast
De spouwmuren isoleren kan met verschillende soorten isolatiemateriaal, maar glaswolisolatie wordt voor een spouwmuur isoleren erg vaak toegepast. Bij nieuwbouw is isolatie van de spouwmuur gemakkelijker omdat er en glaswolplaten gebruikt kunnen worden. Bij prefab spouwmuren zit de isolatie al in en kan de spouwmuur kant en klaar neergezet worden. Ook kan tijdens de bouw van een spouwmuur direct de isolatie in de vorm van glaswolplaten aangebracht worden. Achteraf bij bestaande woningen de spouwmuren isoleren met glaswol is wat lastiger, omdat je geen spouwmuurplaten kunt aanbrengen. Je zult dan namelijk de binnenste spouwmuur weg moeten breken om de glaswolisolatie aan te brengen. Daar is nu een oplossing voor. Je kunt ook achteraf je spouwmuur isoleren met glaswolvlokken. Er worden dan in de voegen van de buitenste spouwmuren gaten geboord. Hierdoor wordt onder hoge druk glaswolvlokken ingebelazen. Deze glaswolvlokken zijn omringt met siliconen, waardoor ze waterafstotend zijn. Er zijn ook glaswolvlokken op de markt met een extra bindmiddel. De isolatie zal dan niet gaan inzakken.
Voor- en nadelen van glaswolvlokken bij spouwmuurisolatie
Het gebruik van glaswolvlokken bij spouwmuurisolatie achteraf, heeft tal van voordelen. De glaswolvlokken zijn waterafstotend, goed brandveilig, hebben een dampende werking, zijn vochtafstotend en zijn ook goed voor de akoestiek. Het gebruik van glaswolvlokken is een gemakkelijke manier om achter glaswolisolatie toe te passen in de spouwmuren.
Een spouwmuur isoleren met glawolvlokken heeft enkele nadelen. Zo is er wel een minimale dikte van de spouw nodig en ten opzicht van andere vormen van isolatiemateriaal zijn er meer en grotere gaten in de muur nodig en is het een wat arbeidsintensievere klus. Ook moet tijdens het inblazen gebruik gemaakt worden van beschermende kleding en hulpmiddelen. Deze nadelen wegen overigens niet op tegen de voordelen van glaswolisolatie.
Voor spouwmuurisolatie kan je een offerte aanvragen voor heel Vlaanderen zoals Diest, Beveren, Blankenberge, Jette of Westerlo