Spouwanker

Wat is een spouwanker en welke functie heeft deze

Onder een spouwanker wordt een verzinkte of roestvrije metalen pen verstaan die tussen de binnen- en buitenspouwmuur aangebracht wordt. Dit gebeurt in de voeg van deze muren. Het doel van een spouwanker is om de muurconstructie sterker te maken. In spouwmuren dient een minimaal aantal spouwankers te zitten, die ervoor zorgen dat de binnenmuur bijvoorbeeld windkrachten van de buitenmuur opvangt, zodat de huisconstructie niet onder druk komt te staan. Binnen de zogeheten Eurocode 6 - een richtlijn waar Europees metselwerk aan moet voldoen - is bepaald dat er middels rekenformules bepaald moet worden hoeveel spouwankers er per m2 spouwmuur aangebracht dienen te worden. Het minimumaantal ligt hierbij op twee spouwankers per m2, maar kan afhankelijk van de belasting en draagkracht van de muur ook meer zijn. Doorgaans worden er meer spouwankers geplaatst, namelijk 3 of 4.

De afstand tussen binnen- en buitenblad bepaalt de dikte van het anker en het aantal ankers per vierkante meter. Door hogere isolatie-eisen wordt het isolatiepakket steeds dikker en groeit de spouwbreedte mee. Een ongeïsoleerde spouw is 40 tot 50 mm breed, een geïsoleerde spouw 40 tot 50 mm plus de dikte van de isolatie. Zie energieprestatiecoëfficiënt en warmte-isolatie.

Voordelige superieure spouwankers laten plaatsen? Isolatiewerken JK regelt het!

Het plaatsen van spouwankers, al dan niet in combinatie met isolatiemateriaal, kun je prima overlaten aan de experts van Isolatiewerken JK. Wij brengen voordelige en kwalitatief superieure spouwankers aan en houden rekening met het isolatiemateriaal. Wil je bijvoorbeeld jouw spouwankers laten vernieuwen door slagspouwankers of boorspouwankers, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of vraag een gratis prijsopgaaf bij ons aan.