Waarom huizen worden gebouwd met spouwmuren

Waarom huizen worden gebouwd met spouwmuren

Spouwmuurisolatie Geschiedenis

Verrassend genoeg was de spouwmuurconstructie tot in de jaren twintig van de vorige eeuw zeldzaam. Huizen werden meestal gebouwd met een massieve wandconstructie, veel op dezelfde manier als ze honderden jaren eerder waren geweest. Meer informatie over spouwmuur isoleren

Tot de jaren '20 werden er twee bakstenen of blokken naast elkaar gelegd zodat het huis stabiel was, maar helaas kon deze vorm van bouwen ertoe leiden dat er vocht in het huis kwam. Dat komt omdat de bakstenen van het huis poreus zijn en het water door langdurig nat weer of een lekkende goot geleidelijk aan naar binnen zou doorsijpelen. Er waren een aantal dingen die ervoor zorgden dat onze voorouders met dit onaangename probleem konden leven.

Huizen waren toen veel minder gezellig dan vandaag. Open haarden waren de enige vorm van verwarming, waardoor zelfs een huis met drie slaapkamers in het midden van het terras zes schoorsteenopeningen had, die allemaal een goede luchtstroom door het huis mogelijk maakten.

Ramen waren houten vleugels en deuren, vaak ook slecht passend hout - toen nog geen uPVC - en terwijl de bewoners waarschijnlijk klaagden over de tocht, kon ook nu weer deze muffe, vochtige lucht ontsnappen.

De woning werd toen vaak over het metselwerk heen gelegd om een extra beschermende barrière tegen regen toe te voegen, met verbeterde, maar niet geheel effectieve resultaten.

Woningbouwers zochten in de 20e eeuw naar nieuwe manieren om de kwaliteit van het onroerend goed te verbeteren. De introductie van spouwconstructie in bijna alle nieuwe woningen uit de jaren '30 was misschien wel de grootste verandering in de bouwsector sinds honderden jaren en heeft sinds de introductie ongetwijfeld geleid tot lagere verwarmingskosten en zelfs tot minder ziekte.

De basis is hetzelfde, twee lagen baksteen, maar deze keer met een tussenruimte en een muurband om de stabiliteit te behouden. Regen die door de baksteen aan de buitenkant trekt, kan de kloof niet overbruggen en kan dus niet meer zoals vroeger naar binnen.

De huizen waren nog steeds goed geventileerd en nu volledig vochtvrij. Of in ieder geval, ze waren vroeger...

Moderne spouwmuurisolatietechnieken

Door de hogere brandstofkosten en een poging om huizen minder tochtig te maken, werden huiseigenaren bezig met het uitscheuren van houten of metalen ramen en deuren en deze te vervangen door verzegelde dubbele beglazing. Schoorstenen werden geblokkeerd omdat er gasverwarming werd geïnstalleerd en lofts en muuropeningen werden geïsoleerd door het miljoen!

Stemmen (AKA-ventilatie!) behoorden tot het verleden. Maar het vocht maakte een comeback...

Het probleem wordt veroorzaakt door twee zaken.

Gebrek aan frisse lucht in en vochtige, muffe lucht die kan ontsnappen en ook de isolatie zelf die als brug fungeert van de buitenmuur naar de binnenmuur. Dit gebeurt meestal daar waar de woning wordt blootgesteld aan extreem weer, dus kust- en heuvelachtige gebieden - dus dat is veel van het Verenigd Koninkrijk!

Er zijn veel dingen die kunnen worden gedaan om dit te corrigeren, van eenvoudige ventilatie tot PIV-systemen, van het verwijderen van vochtige spouwmuurisolatie tot het toevoegen van beschermende coatings zoals StormDry aan metselwerk.

Het belangrijkste om te onthouden is om problemen zoals schimmel achter meubels of watermerken op behang niet te negeren. Het zal nooit beter worden op zichzelf.

Met de juiste TLC zijn spouwmuurwoningen veruit het gemakkelijkst te onderhouden. Honderd jaar na het reguliere gebruik is er nog geen betere bouwmethode gevonden!