Vochtproblemen na het isoleren van de spouwmuren

Vochtproblemen na het isoleren van de spouwmuren

Oudere woningen die nog niet zijn voorzien van een goede isolatie worden dikwijls voorzien van een spouwmuurisolatie. Deze vorm van isolatie is erg populair omdat het de meest effectieve manier is om een woning te isoleren. Dergelijke isolatieprojecten worden ook nog eens ondersteund door de Vlaamse overheid, die er diverse premies voor overheeft. Het is dan ook volstrekt logisch dat mensen hun spouwmuren laten isoleren, want het is een goede oplossing die ook relatief goedkoop uitgevoerd kan worden zonder al te veel breekwerk. Het enige wat er met gebeuren is gaten boren in de buitenmuren, zodat via die weg een vloeibaar, of uit korrels bestaand isolatiemiddel, de spouw in kan. Niet zelden komt het voor dat mensen tevreden zijn met hun spouwmuurisolatie, maar dat er ineens vochtproblemen opdoemen.

Hoe ontstaan vochtproblemen na isolatie van spouwmuren?

Hoe komt het toch, dat wanneer je kunt genieten van een goed geïsoleerd huis, je ineens last krijgt van problemen met vocht? Ligt dit aan de spouwmuurisolatie misschien? Of had ik al een vochtprobleem dat na de isolatie zich heeft geopenbaard? Het antwoord is dat je voordien waarschijnlijk geen last van vocht had en dat ook de isolatie van de spouwmuren geen oorzaak van je huidige problemen is. De problemen die je nu met vocht hebt is juist een gevolg van de isolatie. In elk huishouden ontstaat vocht, het zogenaamde huishoudelijke vocht. Een bekend soort van huishoudelijk vocht is de condensatie in de badkamer. Maar ook in de keuken ontstaat veel vocht. Normaliter zal dit vocht de woning op een natuurlijk wijze verlaten en had je dus geen last van vocht in je huis dat voor problemen zorgt. Nu je spouwmuren goed zijn geïsoleerd, kan het zijn, dat het huishoudelijke vocht minder goed de woning kan verlaten. Het vocht blijft dus in de woning, met als gevolg de problemen met vocht.

Kijk ook even op de website van vochtbestrijdingsnel.be om je vochtproblemen op te lossen.

Wat is de oplossing?

Je zult eerst grondig moeten onderzoeken of de problemen met vocht in je woning ook daadwerkelijk zijn ontstaan doordat vocht minder goed uit de woning kan ontsnappen. Misschien had je voordien reeds een probleem met opstijgend vocht of doorslaand vocht. Mocht inderdaad blijken dat het een probleem is van condensatie of huishoudelijk vocht, dan is het vrij gemakkelijk op te lossen door een goed ventilatiesysteem aan te leggen. Dit kan een natuurlijk ventilatiesysteem zijn, door middel van roosters, maar een mechanisch ventilatiesysteem. Hiermee kun je het vochtgehalte in je woning zelf volledig reguleren en zul je snel van je vochtprobleem af zijn.