Verwijderen van spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie verwijderen

Spouwmuurisolatie kan verkeerd worden uitgevoerd

Bij een juiste installatie is spouwmuurisolatie een fantastische manier om uw energierekening te helpen verlagen. De isolatie vertraagt de beweging van de warmte over de muur en daardoor blijft uw huis langer warm als u de verwarming aanzet, wat betekent dat u minder energie hoeft te gebruiken om uw huis op een comfortabele temperatuur te houden. Het is om deze reden dat de overheid de maatregel van oudsher graag wil bevorderen - na zolderisolatie is spouwmuurisolatie de op één na meest kosteneffectieve energiebesparende oplossing.

In sommige gevallen is spouwmuurisolatie echter gewoonweg niet het antwoord - het goede nieuws is dat het hersteld kan worden, het slechte nieuws is dat er kosten aan verbonden zijn.

Waarom zou u spouwmuurisolatie verwijderen?

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd in de bouwvoorschriften bepaald dat bij de bouw van nieuwe gebouwen isolatie moest worden aangebracht. Zodra deze regelgeving van kracht werd, werd duidelijk dat er een groot aantal iets oudere objecten waren die ook voordeel konden halen uit dit type isolatie; de enige manier om de isolatie in de spouw te krijgen nadat het pand was gebouwd, was echter om deze te injecteren. Omdat de materialen goedkoop waren en het installatieproces relatief eenvoudig was, heeft de overheid de maatregel echt doorgedrukt. Duizenden kleine installatiebedrijven kwamen opdagen, wetende dat ze de isolatie bij de mensen thuis konden aanbrengen en goed betaald werden voor het werk.

Het resultaat was dat elk object met een ongevulde spouw het doelwit werd, ongeacht of het geschikt was of niet - dus er deden zich duidelijk problemen voor. Een aantal van deze problemen wordt hieronder uiteengezet:

  1. Het gebruikte isolatiemateriaal was ongeschikt - bijvoorbeeld ureum-formaldehyde. De problemen met dit isolatiemateriaal waren tweeledig: Ten eerste breekt het af, waardoor (kankerverwekkende) formaldehyde vrijkomt in huis. Ten tweede valt het bij het afbreken van de isolatie naar beneden in de spouw, waardoor muren hogerop geen voordeel meer hebben van de isolatie.
  2. Toen spouwmuren voor het eerst werden geïntroduceerd in de jaren dertig van de vorige eeuw, was het enige doel van de spouw om te voorkomen dat water van buiten naar binnen door de muur zou lopen, waardoor er vocht in de woning zou ontstaan. Als gevolg daarvan waren de vroege spouwen zeer dun - isolatie kon bruggen tussen de twee bakstenen huiden veroorzaken, waardoor water kon oversteken en er vocht in de woning ontstond.
  3. De isolatie werd verkeerd geïnstalleerd. Wanneer de installateur van de spouwmuur de spouwmuurisolatie in de opening tussen de twee bakstenen huiden plaatst, moet de muur op verschillende plaatsen worden geboord om een gelijkmatige verdeling van de isolatie mogelijk te maken. Als de afstanden tussen de geboorde gaten niet correct waren, dan zou de isolatie niet samenkomen waardoor er koude plekken ontstaan.
  4. Een ander probleem was het snijden van de hoeken. Aangezien de installateurs per m2 muur worden betaald, moeten ze de klusjes zo snel mogelijk klaren. Bij het injecteren van kralen in de spouwmuur worden ze geïnjecteerd met een uPVC-lijm die alle kralen aan elkaar bindt. Het probleem is dat dit goed doen - het injecteren van de lijm met de kralen - ongeveer 3 keer langer duurt dan het plaatsen van de kralen alleen. Sommige installateurs zouden de moeite niet nemen, omdat ze de winst willen maximaliseren door meerdere klussen op dezelfde dag te doen. Dit leidde er vaak toe dat de kralen zich onderin de spouw 'vastzetten', wat betekent dat er geen echt isolerend effect op de bovenste delen van de muur was.
  5. Tot de ontwikkeling van nieuwe technologie was spouwmuurisolatie niet voor elk object geschikt. Als een muur bijvoorbeeld in aanraking komt met slagregen, is de spouw nodig om het binnendringen van water in de woning te voorkomen. Als deze muren achteraf zouden worden voorzien van ouderwetse soorten spouwmuurisolatie, zou dit al snel kunnen leiden tot vochtproblemen - dit komt het meest voor in kustgebieden.
  6. Een ander voorbeeld van ongeschiktheid van een muur is wanneer we horen dat er spouwmuurisolatie is aangebracht. Deze eigenschappen zouden nooit spouwmuurisolatie mogen hebben. Maar een ongetrainde of onbetrouwbare installateur kan toch al geïnstalleerd zijn om er zeker van te zijn dat hij betaald wordt voor zijn werk. We krijgen verschillende telefoontjes per maand van huizen die zich in deze situatie bevinden en proberen hun eigendommen te verkopen, maar vinden het onmogelijk omdat de hypotheekmaatschappijen geen hypotheek op het onroerend goed zullen toestaan aan potentiële kopers totdat de spouwmuurisolatie is verwijderd.
  7. De laatste reden is wanneer iemand net een woning heeft gekocht die eerder is geïnstalleerd met spouwmuurisolatie. In sommige gevallen veroorzaakt de isolatie allergieën voor de nieuwe huiseigenaar en ook dit moet worden verwijderd ondanks de energiebesparingen als gevolg van de geïnstalleerde spouwmuurisolatie.

Hoe kan men zich ontdoen van ongewenste spouwmuurisolatie?

Als u zich kunt verhouden tot één van de bovenstaande zaken, dan is het relatief eenvoudig om de overtollige spouwmuurisolatie te laten verwijderen - de bakstenen aan de onderkant van de muur worden verwijderd en de isolatie wordt er gewoon uitgezogen, waardoor de spouw volledig vrij komt te liggen.

De kosten om spouwmuurisolatie te laten verwijderen zijn €18 - €25 / m2 afhankelijk van het materiaal dat in de eerste plaats is gebruikt, dus voor een halfvrijstaande (dat is 80m2) zal de prijs ongeveer €1680 + BTW @ 21% zijn. Voor een grotere vrijstaande woning (dus ongeveer 120m2) is de prijs voor het verwijderen van de spouwmuurisolatie €2500 + BTW @ 21%.

Het verwijderen van spouwmuurisolatie

Moet u spouwmuurisolatie van uw muren verwijderen? We hebben het land afgezocht naar de beste vakmensen, zodat we er zeker van kunnen zijn dat we alleen diegenen aanraden die we echt vertrouwen.

Als u wilt dat wij een lokale isolatie-extractie-expert voor u vinden, vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!