Het isoleren van een buitenmuur: welke kosten moeten worden berekend?

isoleren van een buitenmuur kosten

Gevelisolatie is de belangrijkste en tegelijkertijd de meest kostenintensieve maatregel in de bouwisolatie. De kostencontrole-expert legt in een interview in detail uit welke kosten er gemaakt worden voor het isoleren van buitenmuren en welke kostenverschillen er zijn.

Vraag: Wat kost het om de buitenmuren te isoleren?

Kostencontrole expert: Dit is moeilijk te beantwoorden in het algemeen. De kosten zijn afhankelijk van de methode die wordt gebruikt voor de isolatie en de individuele inspanning die daarmee gepaard gaat.

Er moet eerst een onderscheid worden gemaakt op basis van de gebruikte isolatiemethode:

 • Isolatie van de buitenmuren met behulp van WDVS (thermisch isolerend composiet systeem)
 • Isolatie van de buitenmuren door middel van isoclinkers
 • Isolatie van de buitenwanden via een geventileerde vliesgevel (gevelpanelen met isolatie aan de onderzijde)
 • Isolatie van de buitenmuren door middel van kernisolatie (met bestaand dubbelschalig metselwerk)
 • Isolatie van buitenmuren van binnenuit (interne isolatie)

Afhankelijk van de gebruikte methode kunnen de kosten aanzienlijk variëren.

gevel isolatie wdvs
De WDVS is het meest voorkomende type gevelisolatie.

De meest voorkomende vorm van isolatie is de WDVS (warmte-isolatie-composietsysteem). Hier worden polystyreenplaten op de gevel gelijmd en bepleisterd. De kosten zijn afhankelijk van de vereiste isolatiedikte en het type gevel. In de meeste gevallen liggen ze tussen 100 EUR per m² en 140 EUR per m².

Een onderhoudsvrije gevel kan worden gecreëerd door het aanbrengen van isoclinkers, klinkerstenen slipjes met direct gelamineerd isolatiemateriaal. De inspanning voor het regelmatig schilderen en opnieuw bepleisteren van de gevel is door de klinkersteen niet nodig.

De kosten voor de installatie van isocliners liggen meestal tussen 170 EUR per m² en 190 EUR per m². Theoretisch is het ook mogelijk om ze zelf toe te passen; de materiaalkosten liggen dan tussen ongeveer 100 EUR per m² tot 120 EUR per m².

Een andere mogelijkheid om de buitenmuren te isoleren is het plaatsen van een geventileerde vliesgevel. In dit geval worden gevelbekledingspanelen aangebracht, met een extra luchtspleet tussen het isolatiemateriaal dat aan de gevel is bevestigd en de gevelbekledingspanelen.

Verschillende soorten panelen kunnen als gevelbekleding worden toegepast. De kosten zijn dus zeer uiteenlopend. Ze liggen meestal tussen ongeveer 150 EUR per m² en 300 EUR per m².

Zogenaamde kernisolatie is alleen mogelijk met bestaand, dubbelwandig metselwerk, bijvoorbeeld met een voorgevel van klinkersteen. In dit geval wordt er isolatiemateriaal tussen het metselwerk en de deklaag geblazen.

De isolatie van de gevel is dus binnen 1 - 2 dagen klaar en is bovendien relatief goedkoop: de kosten voor kernisolatie variëren van 15 EUR per m² tot 30 EUR per m², afhankelijk van de grootte van de gevel en de plaatselijke omstandigheden.

Inwendige isolatie is slechts in geringe mate aan te bevelen om redenen van bouwfysische aard. Daarom wordt het meestal alleen gebruikt voor geklasseerde gebouwen (de originele gevel moet worden bewaard). Kelderwanden worden ook aan de binnenkant geïsoleerd, indien nodig, als er achteraf isolatie nodig is (residentieel gebruik).

De kosten voor de binnenisolatie liggen meestal tussen 60 EUR per m² en 100 EUR per m². Afhankelijk van de vereiste isolatiedikte en de complexiteit van de isolatietaak in individuele gevallen kan dit meer zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een 180 m² grote huisgevel wordt geïsoleerd met isoclinkers.

WerkPrijs
Stelling kosten inclusief levensduur1.200 EUR
Materieel totaal21.600 EUR
Arbeidskosten10.800 EUR
Totale kosten33.600 EUR

Dit is een enkel kostenvoorbeeld. De kosten kunnen in andere gevallen variëren, vooral bij gebruik van andere isolatiemethoden.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor het isoleren van de buitenmuren afhankelijk?

Kostencontrole expert: Te overwegen:

prijs buitenmuur isoleren
Het type isolatie is bepalend voor de prijs
 • welke isolatiemethode wordt gebruikt
 • welke isolatiedikte in het individuele geval nodig is
 • hoe de gevel is ontworpen (materiaal, uitsteeksels, enz.)
 • de grootte van de gevel (de kosten worden berekend op basis van m² geveloppervlak)
 • hoe hoog de gevel is (de hoogte speelt een rol in de steigerkosten en in de arbeidskosten)
 • of het werk zelf gedaan is (kan alleen als er isoclinkers zijn aangebracht)

Bovendien speelt de prijsstelling van de exporterende onderneming een belangrijke rol in de kosten. Het is zeer aan te raden om meerdere aanbiedingen vooraf te vergelijken.