Is spouwmuurisolatie veilig?

Is spouwmuurisolatie veilig?

De meeste spouwmuurisolatie is perfect veilig - maar het hangt af van het gebruikte materiaal en de kwaliteit van de afwerking. Moderne retrofit spouwmuurisolatiemethoden vormen geen bedreiging voor de bewoners van het huis, maar als uw muren tientallen jaren geleden zijn geïsoleerd, wilt u misschien controleren wat er is gebruikt. Ook als uw spouwmuren verkeerd zijn geïsoleerd, kan dit in de toekomst voor problemen zorgen.

Ureumformaldehyde-schuimisolatie

In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was er haast bij om duizenden huizen zo snel en goedkoop mogelijk te isoleren - en daarbij werd op grote schaal gebruik gemaakt van formaldehyde-schuimisolatie, die in spouwmuren werd gespoten. In sommige gevallen was het een effectief isolatiemiddel, en pas later merkten de mensen de problemen die het veroorzaakte.

Eenmaal binnenin de spouw krimpt dit schuim bij het uitharden, waardoor er luchtgaten in de wanden ontstaan die de koudebruggen bevorderen. Maar ureumformaldehyde is ook verantwoordelijk voor meer sinistere problemen. Wanneer ureumformaldehyde na verloop van tijd wordt afgebroken, ontstaan er chemische dampen. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan hoge niveaus van formaldehyde in de lucht kan leiden tot ademhalingsproblemen en andere gezondheidsproblemen. Als u zich zorgen maakt dat uw huis ermee geïsoleerd is, kunt u het beste een professional inschakelen om een kijkje te nemen. Als u het papierwerk niet hebt, kunnen ze met een boroscoopinspectie controleren of het wel of niet om dit soort isolatie gaat en kunnen ze ook de niveaus van formaldehyde in de lucht meten om te zien of ze potentieel gevaarlijk zijn. U heeft dan de mogelijkheid om de isolatie te verwijderen en te vervangen door een nieuw materiaal.

Geblazen glasvezelisolatie

Een ander materiaal dat vroeger vaak werd gebruikt om spouwmuren te isoleren is glasvezel. Dit wordt in de spouw geïnjecteerd, waar het zich vestigt en verdicht. Hoewel het geen gezondheidseffecten heeft als het volledig in de spouw wordt afgedicht, kan het een beetje een nachtmerrie zijn als het door openingen ontsnapt. Hoewel geblazen glasvezelisolatie niet als gevaarlijk wordt beschouwd, is het een irriterend middel - als het ontsnapt, kan het echt jeuk geven aan je ogen en huid.

Een ander probleem is dat glasvezelisolatie vaak is geïnstalleerd op plaatsen waar het ongeschikt was, of waar het gehaast was. Zodra het regenwater in de holte komt, verzadigt het de glasvezel. Dit water kan dan over de binnenwanden lopen en als vochtig aanwezig zijn. Afgezien van het feit dat natte glasvezel absoluut niet als isolator kan worden gebruikt, kunnen vocht en schimmel ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Nogmaals, als u denkt dat dit een probleem is in uw woning, is het verstandig om het eruit te halen en opnieuw te beginnen. We kunnen mensen die we vertrouwen aanraden om dit voor u te doen. Houd er rekening mee dat als u geblazen vezelisolatie verwijdert of blootlegt, u de verantwoordelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat het niet ontsnapt en problemen veroorzaakt voor uw buren!

Nieuwe spouwmuurisolatie

Als u spouwmuurisolatie aanbrengt, is het de moeite waard om te kiezen voor een modern isolatiemateriaal met bewezen prestaties! EPS (expanded polystyrene beads) en polyurethaanschuim worden tegenwoordig niet voor niets het meest gebruikt. Geen van beide hebben gevolgen voor de gezondheid, en ze zijn waterdicht, dus zouden ze over tientallen jaren net zo effectief moeten zijn als nu. Vraag altijd om uitleg over het isolatiemateriaal dat uw installateur gebruikt als er iets is waar u niet zeker van bent.

Installeren van spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie nodig? We hebben het land uitgekamd naar de beste installateurs, zodat we er zeker van kunnen zijn dat we alleen diegenen aanraden die we echt vertrouwen.

Als u wilt dat wij een lokale installateur voor isolatie vinden, vul dan het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!