Beste thermische isolatie in 2022

Het isoleren van zolders en naar buiten gekeerde muren zal uw energierekening halveren, en dat is allesbehalve een mythe. Maar u moet nog steeds de juiste isolatie kiezen. Dit is op zich geen moeilijke taak, maar om ervoor te zorgen dat de investering op lange termijn rendeert, kunt u vertrouwen op het waardevolle advies dat wij u in deze gids voor de beste thermische isolatie geven.

thermische isolatie

Hoe kiest u uw thermische isolatie?

thermische isolatie kiezen

Afgezien van de kosten zijn er een aantal zaken die u in overweging moet nemen bij de keuze van de juiste thermische isolatie voor uw huis.

Criterium 1: Warmtegeleidingsvermogen

Om de prestaties van een isolator te beoordelen, moet men kijken naar zijn warmtegeleidingsvermogen, d.w.z. zijn vermogen om warmte door te geven. Dit geleidingsvermogen wordt uitgedrukt door de coëfficiënt λ. Hoe lager deze lambda-waarde, hoe beter de isolerende werking van de platen of schilfers. De thermische waarde, uitgedrukt door R, meet de weerstand die de warmte ondervindt wanneer zij door het materiaal gaat. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie.

Criterium 2: De vorm van de isolatie

Isolatiematerialen zijn er in verschillende vormen. U kunt kiezen tussen inblaas- of losse vulling-isolatie, die wordt aanbevolen voor holle ruimtes die moeilijk toegankelijk zijn. Harde of halfharde platen worden hoofdzakelijk gebruikt voor dakbedekking of binnenmuren. Buitenmuren zijn gewoonlijk geïsoleerd met schuim met hoge dichtheid. De dichtheid van isolatie wordt gemeten in kg/m³ en verschilt van isolatie tot isolatie.

Criterium 3: Installatie

Om de doeltreffendheid van de isolatie te optimaliseren, kunt u deze het best door een vakman laten aanbrengen. Als u echter van plan bent om het zelf te doen, weet dan dat er kant-en-klare isolatiekits op de markt zijn. U moet het materiaal kiezen in functie van het te isoleren oppervlak, de gewenste prestaties en uw budget.

Criterium 4: Brandwerendheid

Het is belangrijk aandacht te besteden aan de brandreactie van de gekozen isolatie. De Euroklasse-indeling geeft een indicatie van het gedrag van isolatiematerialen op de markt in geval van brand.

  • A1 en A2: De isolatie is onbrandbaar.
  • B: Isolatie is licht ontvlambaar.
  • C: de isolatie is brandbaar.
  • D: Isolatie is zeer brandbaar.
  • E: Isolaties zijn zeer ontvlambaar en verspreiden vlammen.
  • F: De isolaties zijn niet getest en dus niet geclassificeerd.

Voor alle woningen wordt thermische isolatie van klasse A1 of A2 aanbevolen.

Criterium 5: Certificeringen

Certificaten geven informatie over de kwaliteit van de isolatie. De CE-, ACERMI-, NF- of CSTBat-markeringen beoordelen de warmteweerstand van de isolatie. AEV-certificering beoordeelt het prestatieniveau van buitenschrijnwerk (doorlaatbaarheid, waterdichtheid en winddichtheid van openingen).

Technieken voor het aanbrengen van thermische isolatie

Bent u ervan overtuigd dat de tijd rijp is om uw woning te isoleren? Het dak, de zolder, de buitenmuren, de binnenmuren en de kelder moeten worden geïsoleerd om het warmteverlies van uw huis te beperken. Er bestaan verschillende technieken om ervoor te zorgen dat uw woning de warmte efficiënt kan vasthouden.

Ingeblazen isolatie: Dit is een populaire en goedkope techniek die geschikt is voor de meeste dakconstructies, ook voor moeilijk bereikbare zolders. Helaas is deze methode van isoleren niet geschikt voor verloren zolders.

Ingeblazen isolatie: enigszins vergelijkbaar met inblaasisolatie, wordt bij inblaasisolatie gebruik gemaakt van pluizige isolatie in de zolderruimte.

Rolisolatie : deze techniek is compatibel met zowel verloren als verbouwde zolders. Om betere prestaties te verkrijgen, moet het dak echter worden geïsoleerd met platen BA13. Deze techniek kan alleen worden toegepast als de zolder gemakkelijk toegankelijk is.

Paneelisolatie: Deze techniek is ideaal voor inrichtbare zolders. Stijve of halfstijve thermische panelen zijn echter vrij moeilijk te installeren. Het duurt langer om ze te installeren dan de andere hierboven vermelde technieken.

Kunnen alle delen van een huis worden geïsoleerd?
Ja, het is mogelijk om elk deel van het huis te isoleren, van het dak tot de kelder. Het isoleren van deze ruimten vereist echter andere thermische isolatiematerialen. De persoon die verantwoordelijk is voor uw project kan dus twee of drie verschillende isolaties voorstellen, afhankelijk van de uit te voeren werken.

Hoe kun je zien of een huis slecht geïsoleerd is?
Een slecht geïsoleerde woning is vooral herkenbaar aan het gevoel van onbehagen dat men ervaart, vooral in de winter. Het bedrag van de rekening is ook een indicator waarmee rekening moet worden gehouden. Als deze blijft stijgen, betekent dit dat het warmteverlies van uw huis te hoog is.

De verschillende soorten warmte-isolatie

Afhankelijk van de gebruikte techniek kunnen veel verschillende materialen worden gebruikt om de delen van uw huis te isoleren waar warmteverlies belangrijk is. In het algemeen worden warmte-isolatiematerialen in drie hoofdcategorieën onderverdeeld.

Minerale isolatie

Minerale isolatie

Minerale isolatie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het isoleren van het dak, de zolder, het terras of de vloer. Tot de meest gebruikte behoren steenwol en glaswol. Het eerste is afkomstig van basaltisch vulkanisch gesteente, het tweede van glas. Deze isolatiematerialen worden geleverd in de vorm van flexibele matten of halfstijve panelen. Ze zijn brandwerend en duurzaam. Voor muren of dakterrassen wordt voornamelijk cellulair glas van gerecycleerde minerale materialen gebruikt.

Synthetische isolatie

synthetische isolatie

Synthetische isolatie is goedkoper dan minerale materialen en wordt aanbevolen voor gebruik buitenshuis. Ze mogen niet op zolders worden gebruikt omdat ze brandbaar zijn. De dampen die bij brand vrijkomen, kunnen de bewoners van een huis vergiftigen. Synthetische isolatie is licht en gemakkelijk te snijden. Ze zijn echter dun. Daarom is het noodzakelijk andere isolatie te gebruiken om de isolatie te voltooien.

Biobased isolatie

biobased isolatie

Deze categorie isolatie is van plantaardige, dierlijke of gerecycleerde oorsprong. Tot de meest populaire behoren houtwol, schapenwol, hennepwol, vlaswol, cellulosewatten (verkregen uit gerecycleerd papier of textiel) en ganzenveren. Biobased thermische isolatie is duur, maar heeft een uitstekende staat van dienst op milieugebied en goede faseverschuivingsprestaties. Eenvoudig gezegd, ze vertragen de warmteoverdracht, wat het rendement optimaliseert.

Minerale of biogebaseerde materialen?

Minerale stoffen

Minerale materialen bieden over het algemeen de beste prestatie/prijsverhouding. Omdat ze uit een kluwen van minuscule vezels bestaan, houden ze lucht vast die niet uit de woning kan ontsnappen. Minerale materialen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt om alle delen van een huis te isoleren, van het dak tot de vloer.

Materialen op biobasis

Deze materialen worden bijzonder gewaardeerd om hun uitstekend thermisch en ecologisch evenwicht. Deze isolatiematerialen, die verkrijgbaar zijn in platen en op rollen, worden hoofdzakelijk gebruikt voor muren, vloeren, plafonds en zolders.

Conclusie

De thermische prestaties van minerale materialen en materialen op biologische basis zijn niet gelijk. Als u een isolatiemateriaal wilt kopen met betere isolerende eigenschappen en dat op een milieuvriendelijke manier is verwerkt, moet u biobased materialen kiezen.

5 goede redenen om uw huis te isoleren

redenen om huis te isoleren

Om energie te besparen

Een slecht geïsoleerd huis is een echte economische aderlating. Warmteverlies heeft ernstige gevolgen, met name voor uw energierekening. Om het bedrag van deze rekening te verminderen, is een goede thermische isolatie van essentieel belang. Er is financiële steun beschikbaar voor gezinnen die van plan zijn dit soort projecten te ondernemen.

Om het binnencomfort van het huis te verbeteren

Een gevoel van onbehagen, koude muur genoemd, zal worden gevoeld wanneer een huis slecht geïsoleerd is. Soms gebeurt dit wanneer het verschil tussen de temperatuur van de kamers, de muren, de vloer en de ramen meer dan 3°C bedraagt. Het isoleren van de muren is voldoende om dit gevoel van onbehagen tot zwijgen te brengen. Slecht geïsoleerde muren zorgen voor een oncomfortabel gevoel in de winter en de zomer.

Draag je steentje bij aan het milieu

Door uw huis te isoleren helpt u de opwarming van de aarde tegen te gaan, aangezien u de uitstoot van broeikasgassen in het milieu beperkt. In de winter vermindert een goede isolatie het energieverbruik en de CO2-uitstoot, terwijl het in de zomer het gebruik van energieverslindende airconditioning vermindert.

Waarde toevoegen aan uw huis

Thermische isolatie voegt waarde toe aan een huis. Als de uwe goed geïsoleerd is, kunt u dit argument aanvoeren tijdens verkoopsonderhandelingen. U kunt er zeker van zijn dat uw huis voor een hogere prijs zal worden verkocht. Zo niet, dan zullen kopers deze werkzaamheden moeten inplannen, waardoor de waarde van uw huis zal dalen.

Om u te beschermen tegen lawaai

De meeste warmte-isolatieproducten zijn ook uitstekende akoestische isolatoren. Door een project in die richting uit te voeren, optimaliseert u dus de thermische en akoestische isolatie van uw woning.

Hoeveel kost thermische isolatie?

Het onderstaande diagram zal u helpen een idee te krijgen van de typische prijzen voor elke prijsklasse (instapmodel, middenklasse en topmodel).

Duurder betekent echter niet noodzakelijkerwijs beter.

Wij raden u daarom aan altijd onze ranglijst te raadplegen alvorens te beslissen, in plaats van blindelings af te gaan op prijsklassen.

  • Instapniveau: €50 tot €150
  • Middenklasse: € 150 tot € 250
  • Top of the range: + Meer dan 250

Tips

Geef voorrang aan uw isolatiebehoeften

De behoefte aan isolatie is verschillend naargelang u bouwt of renoveert. Voor de bouw zullen alle muren moeten worden geïsoleerd, hetgeen niet het geval zal zijn bij renovatie. Voor de laatste moet u per zone te werk gaan. Probeer ook de prioritaire doelstellingen te bepalen.

Isoleer eerst de muren en het dak

Het dak en de muren zijn de belangrijkste thermische bruggen in een huis. Concentreer u eerst op deze gebieden voordat u vloerisolatie overweegt.

Controleer de compatibiliteit van de isolatie

Alle warmte-isolatiematerialen op de markt hebben hun eigen specificiteit. Om er zeker van te zijn dat uw huis optimaal geïsoleerd is, dient u de gegevens van de fabrikant zorgvuldig te lezen. In principe wordt op de verpakking duidelijk aangegeven welke plaatsen geschikt zijn voor de isolatie in kwestie.

De luchtdichtheid van uw huis verbeteren

Isolatie zal niet effectief zijn als er nog luchtinlaten in uw huis zijn. Vul daarom alle luchtinlaatpunten in uw huis met luchtdichte membranen.

Vraag hulp aan een specialist

Thermische isolatie van een huis is een belangrijk levensproject dat het best aan een vakman wordt overgelaten, te beginnen bij de planning. Een vakman zal u waardevolle hulp bieden, met name bij het kiezen van de meest geschikte isolatie voor uw huis.

FAQ

Waarom moet ik mijn huis isoleren?

Een goede woningisolatie biedt vele voordelen, waarvan de eerste de mogelijkheid is om uw energieverbruik en dus uw rekening te verlagen. Het zal u ook toelaten om van meer comfort te genieten, ongeacht het seizoen. Zowel in de zomer als in de winter wordt het interieur van uw huis op de juiste temperatuur gehouden.

Wat is de ideale thermische isolatie voor de vloer?

Als u overweegt de vloer van uw huis te isoleren, bieden polystyreen- of polyurethaanplaten uitstekende prestaties. U kunt echter ook zachtere isolatiematerialen gebruiken, zoals glaswol. Kurkplaten zijn ook een goede vloerisolatie.

In welke vorm is thermische isolatie het best?

Dit hangt af van waar u wilt isoleren. Voor vloeren wordt een harde isolatie aanbevolen. Voor muren en zolderruimte is halfharde isolatie echter geschikter. Gevlokte isolatie is ook een uitstekende keuze voor daklijsten en zolders.

Wat zijn de verschillende diktes van glaswolrollen?

Glaswolrollen zijn verkrijgbaar in diktes vanaf 60 mm, die steeds met ongeveer 20 mm toenemen. Afhankelijk van uw behoeften kunt u rollen van 80 mm, 100 mm, 120 mm enzovoort gebruiken. Voor het dak wordt 160 mm glaswol aanbevolen.