De diverse voordelen van een goed geïsoleerd huis

Veel huizen die tegenwoordig worden gebouwd, zijn voorzien van een of enkele soorten isolatie. Dit is goed, maar er is hoogstwaarschijnlijk nog veel meer mogelijk op dit gebied in je woning. Om optimaal te kunnen profiteren van alle voordelen die goede isolatie kan bieden, kun je bekijken in welke plaatsen van je huis nog geen isolatiemateriaal is aangebracht. Denk hierbij aan de kruipruimte, de vloer, de gevel en het dak.

Soorten isolatie

Wanneer je last hebt vocht in je kruipruimte, dan kan kruipruimte-isolatie de oplossing bieden. Problemen als schimmels en vochtplekken op de vloer en de lagere gedeelten van de muren worden voorkomen en ongedierte wordt hierdoor op afstand gehouden. Wanneer er kou over de vloer trekt en je daardoor regelmatig last hebt van koude voeten en een onbehaaglijk gevoel, dan is vloerisolatie misschien iets voor jou. Bij spouwmuurisolatie wordt onder andere voorkomen dat warmte het vertrek via de muren verlaat en bij het isoleren van je dak zal er niet langer warmte via het dak ontsnappen. Bij spouwmuurisolatie kan gebruik worden gemaakt van verschillende materialen met ieder hun eigen, unieke eigenschappen. Afhankelijk van de problematiek die je ervaart, kun je kiezen voor passende soorten isolatie. Meer informatie over de werking van spouwmuurisolatie.

De voordelen van goede isolatie

Je woning voorzien van goede isolatie lijkt in de eerste instantie misschien een flinke investering. Deze investering verdient zichzelf echter binnen korte tijd terug op verschillende manieren.

De diverse voordelen van een goed geïsoleerd huis

De stookkosten worden stukken lager

De eerste, en voor velen een van de meest interessante, manier waarop goede isolatie zichzelf terugverdient, is op financieel gebied. Bij een woning dat niet of nauwelijks geïsoleerd is, gaat veel warmte verloren. De warmte die je door middel van te stoken genereert, ontsnapt via het dak, de muren of de vloer. Als gevolg hiervan zal je vrij fors moeten stoken om je woning op een aangename temperatuur te houden. Een goed geïsoleerde woning zal de warmte binnenshuis houden. Je hoeft minder te stoken en je bespaart daardoor flink op je energiekosten.

Het wooncomfort neemt toe

Zowel in de zomer als gedurende de winter woont het een stuk fijner in een geïsoleerde woning. ’s Winters zal de warmte binnen worden gehouden en ’s zomers zal het huis juist koeler blijven. Geen koude voeten en fleecedekentjes meer op de bank in de winter en niet langer plakkerige, broeierige slaapkamers in de zomermaanden.

Minder kans op vochtproblemen

Bij een slechte isolatie krijgt vocht makkelijker de kans om de woning binnen te dringen. Je kunt hierdoor hoge condensvorming, vochtige ruimten, schimmel en zelfs last van ongedierte krijgen. Bij een goed geïsoleerd huis zullen de muren en vloeren droger en warmer zijn, waardoor schimmels minder kans krijgen. Ook zal de oppervlaktetemperatuur van de muren stijgen, waardoor condens- en vochtvorming afneemt.

Isolatie is interessant wanneer je je woning wilt verkopen

Je woning zal in waarde stijgen door aangebrachte isolatie. Het energielabel is stukken gunstiger dan dat van een woning zonder isolatie. Deze woningverbetering doet niet alleen de waarde van je huis stijgen, ook zijn huizen met een goed energielabel doorgaans stukken gemakkelijker te verkopen. Daarnaast ben je ook nog een duurzaam bezig en spaar je het milieu.