Ervaringen spouwmuurisolatie
Bij verreweg de meeste huizen is de spouwmuur al geïsoleerd. Toch is dat niet altijd het geval en natuurlijk overweeg je dan om dit alsnog te laten doen. De ervaringen van spouwmuurisolatie zijn over het algemeen behoorlijk positief. Toch zijn er soms ook negatieve ervaringen. Dat kan heel veel oorzaken hebben. Wanneer alles echter op de juiste manier is gedaan, kan spouwmuurisolatie eigenlijk alleen maar positief zijn. Maar wat zijn dan eigenlijk de meest voorkomende ervaringen? We hebben ze hieronder voor je verzameld.
Diverse ervaringen
Vast staat in ieder geval dat de ervaringen die mensen hebben met het isoleren van de spouwmuur enorm uiteen kunnen lopen. Dat zie je ook wanneer je op internet op zoek gaat naar spouwmuurisolatie ervaringen. Besef echter altijd dat niet iedere ervaring representatief is voor jouw situatie. Ieder huis en iedere situatie is natuurlijk weer totaal anders. Het is daarom verstandig om altijd informatie in te winnen bij een professioneel isolatiebedrijf. Zij kunnen vooraf al een nauwkeurige inspectie uitvoeren en op basis daarvan bepalen of je huis al dan niet geschikt is voor spouwmuurisolatie.
Positieve ervaringen
Laten we eerst eens gaan kijken naar veelgehoorde positieve eigenschappen. We hebben de drie meest gehoorde voor je verzameld.
Hoger wooncomfort
Het isoleren van de spouwmuur levert direct een aantal voordelen op voor de bewoners. Sommige van die voordelen merk je direct. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kamertemperatuur nog dezelfde dag een stuk aangenamer aanvoelt en dat deze ook nog eens goed en gelijkmatig verspreid is over de hele ruimte. Vooral mensen die in een oudere woning uit de jaren zestig wonen, ervaren na spouwmuurisolatie een enorm verschil. Je kunt dus zonder meer spreken van een hogere wooncomfort aangezien de kou niet meer het huis binnen kan komen. Het is voorgoed gedaan met die vervelende tocht in huis!
De energierekening is veel lager
Ook een groot voordeel voor degenen die ervoor kiezen om de spouwmuur te (laten) isoleren. In de koude maanden van het jaar is het huis, dankzij de spouwmuurisolatie, veel beter in staat om de warmte binnen te houden. Daarnaast komt de koude van buiten ook veel lastiger naar binnen. Dat heeft tot gevolg dat je veel minder hoeft te stoken om het huis op temperatuur te houden. En minder stoken betekent natuurlijk ook dat je minder energie verbruikt. Dat is niet alleen voordelig voor het milieu, maar zorgt ook voor een veel lagere energierekening. Uit de meeste berekeningen blijkt dat je op deze manier binnen maximaal vier jaar je investering in het isoleren van de spouwmuur kunt terug verdienen.
Het wordt snel geplaatst
Het klinkt misschien als een ingewikkeld klusje, maar in de praktijk is het isoleren van de spouwmuur helemaal niet zo lastig. Zeker niet wanneer je een professioneel bedrijf inschakelt. Er hoeft niet van alles gesloopt of afgebroken te worden. Het enige wat een isolatiebedrijf doet, is gaatjes in de muur boren en via deze gaatjes het isolatiemateriaal naar binnen blazen. In principe kan men op deze manier gemakkelijk binnen één dag klaar zijn met het isoleren van de spouwmuren. Als bewoner heb je er geen enkele last van, enkel de boorgaten kunnen achteraf een doorn in je oog zijn al is het ook niet al te ingewikkeld om deze weg te (laten) werken.
Negatieve ervaringen spouwmuurisolatie
Natuurlijk zijn er ook negatieve ervaringen van spouwmuurisolatie te vinden. Ook daarvan hebben we de drie meest gehoorde voor je op een rijtje gezet:
Vochtproblemen na de isolatie
Regelmatig hoor je dat er vochtproblemen ontstaan nadat de spouwmuur is geïsoleerd. Vooral vroeger was dit een veelgehoord probleem. Dat komt omdat men toen vaak zonder vooronderzoek en snel ging isoleren, waardoor er na afloop behoorlijk problemen konden ontstaan. Ook was de kwaliteit van de isolatiematerialen toendertijd veel minder dan vandaag de dag. Hierdoor ontstonden koudebruggen met vochtproblemen tot gevolg. Vandaag de dag leidt spouwmuurisolatie vrijwel nooit meer tot vochtproblemen. Sterker nog: dankzij spouwmuurisolatie voorkom je juist schimmels en vocht. Daarbij moeten we natuurlijk wel aanteken dat dit alleen geldt wanneer de spouw én de muur geschikt zijn om te isoleren. Er is bijvoorbeeld extra risico wanneer de geven bestaat uit strengpers stenen, geglazuurde bakstenen of afgewerkt is met dampdichte verf.
Spouwmuurvervuiling en koudebruggen
Soms komt het voor dat de spouwmuur vervuild is. Dat kan voor flinke problemen zorgen. Juist daarom is het vooraf controleren van de spouwmuur van groot belang. Deze negatieve ervaring komt dan ook vooral veel voor wanneer mensen besluiten om zelf de isolatie te plaatsen zonder vooraf de spouwmuur goed te controleren. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er tijdens het bouwen van het huis cement, puinresten of ander restmateriaal in de spouw is achtergebleven. Daardoor is het lastiger om het isolatiemateriaal goed te verspreiden over de spouwmuur en ontstaan er dus koudebruggen. Daardoor kunnen er na verloop van tijd flinke problemen ontstaan zoals tocht, vochtplekken en natuurlijk een veel minder werkende isolatie. Dit probleem komt vooral veel voor bij oude woningen. Laat daarom altijd eerst de spouwmuur goed controleren en eventueel het aanwezige vuil verwijderen. Een endoscopisch onderzoek voorafgaand is dan ook zeker geen overbodige luxe.
Verkeerde isolatiemateriaal
Er zijn heel veel verschillende isolatiematerialen beschikbaar. Wanneer je de verkeerde keuze maakt, kan dat catastrofaal uitpakken. Wanneer de spouw bijvoorbeeld dun is, dien je voor isolatiemateriaal te kiezen het een zeer hoge isolatiewaarde omdat het anders weinig nut heeft. Hetzelfde geldt wanneer de muren te maken krijgen met veel wind. Het is dus per situatie verschillende welk isolatiemateriaal het beste is. Laat daar altijd eerst een professional naar kijken. Deze kan de situatie goed inschatten en op basis daarvan een advies geven. Natuurlijk spelen ook je eigen wensen en voorkeuren mee bij de keuze van het juiste materiaal om de spouwmuur te isoleren.
Lees meer over de soorten spouwmuurisolatie.
Raadpleeg een expert!
De meeste problemen en negatieve ervaringen bij het isoleren van de spouwmuur komen door onwetendheid of doordat mensen denken het zelf te kunnen. Het is dan ook aan te raden om in alle gevallen een expert in te schakelen. Deze kan allereerst controleren of de gevel wel geschikt is voor spouwmuur isolatie. Bovendien is een expert in staat om het isoleren goed uit te voeren waardoor je veel minder te maken krijgt met problemen.