Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Met de juiste spouwmuurisolatie kun je het energieverbruik in de woning enorm terugdringen. Dat merk je niet alleen aan de aangename temperatuur in huis, je zult het ook merken aan de energierekening. Hoewel de vraag “welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?” vaak gesteld wordt, zijn er meer overwegingen dan alleen het materiaal. De vier meest gebruikte soorten isolatie voor de spouwmuur zijn steenwol, glaswol, isolatie korrels en PUR schuim. We zullen de populairste materialen op deze pagina in het kort bespreken.

Welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?

Er zijn behoorlijk wat soorten spouwmuurisolatie op de markt. Houd er rekening mee dat niet alle materialen ook te gebruiken zijn in elke type spouw. Zo kunnen materialen op basis van grotere vlokken niet altijd in een smalle spouw gespoten worden.

Steenwol

Steenwol: Dit is niet alleen een populair materiaal vanwege de energiebesparende voordelen, maar ook voor geluidsisolatie is steenwol een heel goede keuze. Steenwol is brandveilig en waterafstotend, het is alleen niet mogelijk om dit materiaal te gebruiken in zeer smalle spouwmuren van minder dan drie centimeter.

Glaswol

Glaswol: Hoewel glaswol weer een minder optimale demping voor geluid heeft, is dit materiaal beter bestand tegen vocht. In woningen waar vochtproblemen voorkomen kan glaswol de oplossing bieden. Glaswol is een duurzame toepassing omdat het gemaakt wordt van hergebruikt glas. Omdat het materiaal schade kan veroorzaken aan de luchtwegen bij onvakkundig gebruik is het zeker aan te raden een expert in te schakelen.

Isolatie korrels

Isolatie korrels: Dit materiaal op basis van piepschuim is heel populair omdat het ook in smallere spouwmuren te spuiten is. Het is een prettig materiaal om mee te werken met een snelle oplevering. Isolatiekorrels bieden een zeer goede isolatiewaarde met een hoge vochtbestendigheid, het is daarnaast een onderhoudsvrij materiaal dat veilig en milieuvriendelijk is.

Polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim: Ook bekend als PUR schuim, dit materiaal vult tot aan de kieren en randen waarmee je een optimale energiebesparing kunt realiseren. Omdat PUR schuim een open structuur heeft kunnen de muren blijven ademen voor een goede klimaatcontrole in huis. De naadloze afdichting en de lange levensduur kunnen afwegen tegen de relatief hoge kosten bij het isoleren.

Meer mogelijkheden met spouwmuurisolatie

De vraag “welke soorten spouwmuurisolatie zijn er?” is met bovenstaande vier mogelijkheden ten dele beantwoord. Toch kunnen we niet alle opties op deze pagina noemen. Zo kan glaswol bijvoorbeeld in diverse types geleverd worden met verschillende prijzen die ieder een andere isolatiewaarde vertegenwoordigen. Laat je daarom vooraf goed informeren welke kenmerken het beste passen bij een specifieke woning.