Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie verkrijgbaar. Op de vraag “welke spouwmuurisolatie is het beste?” is niet zomaar een eenduidig antwoord te geven omdat niet iedereen dezelfde afweging zal maken. Daarnaast is niet iedere spouwmuur geschikt voor elk type spouwmuurisolatie. Op deze pagina kun je drie populaire materialen vinden en de unieke kenmerken van ieder materiaal. Welke spouwmuurisolatie is het beste? Dat lees je op deze pagina!

Glaswol isolatie

Glaswol wordt gemaakt van hergebruikt glas. De glaswolvlokken worden in de muur geblazen met een speciale machine. Wanneer je kiest voor glaswol zijn verschillende kwaliteiten mogelijk, de beste soort presteert volgens de HR++ norm. Een voordeel van glaswol als spouwmuurisolatie is de geluiddempende werking naast de energie efficiëntie. Je kunt kiezen voor goedkoper glaswol met een lagere isolatie, of voor een glaswol die nu wat duurder is maar jaarlijks meer rendement oplevert.

Polystyreen parels isolatie

Dit materiaal kennen we ook als piepschuim bolletjes of EPS parels, deze lichte kunststof bolletjes worden in de spouwmuur geblazen. De grondstof voor deze parels is aardolie. De kleuren zwart en wit geven ook de kwaliteit en daarmee energie efficiënte aan. Voor thermische isolatie scoren de zwarte parels het beste. Een voordeel bij het gebruik van polystyreen parels is de optie om een kleinere spouw van 3 centimeter te vullen, vaak dient de spouw minimaal vier centimeter groot te zijn. Het materiaal is volledig herbruikbaar en de kosten liggen relatief laag. De kierdichting is daarentegen minder dan bij de alternatieven die op deze pagina genoemd worden.

Polyurethaan schuim isolatie

Deze PUR schuim wordt in vloeibare toestand in de spouw gespoten, vervolgens zal het materiaal uitzetten waarmee een isolerende schuim alle kieren en naden goed zal sluiten. Wat betreft isolatie van de spouw is PUR schuim absoluut de beste keuze omdat alle kieren worden opgevuld. Ook dit materiaal kan al vanaf een 3 centimeter spouw gevuld worden. De kosten liggen wel hoger dan de andere twee alternatieven, het materiaal is niet herbruikbaar en er kan geuroverlast ontstaan.

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Zoals je kunt zien is er geen regelrechte winnaar, dit zijn de aandachtspunten om rekening mee te houden:

  • Hoe diep is de spouw? Sommige materialen zijn al vanaf 3 centimeter te gebruiken, sommige vanaf 4 centimeter.
  • De prijs van het materiaal speelt een rol, let ook op de verhouding tussen prijs en isolerende waarde.
  • Er moeten gaten geboord worden, omdat voor glaswol grotere gaten nodig zijn zal de optie voor sommige muren niet geschikt zijn.

Vraag het isolatiebedrijf om advies voor de beste spouwmuurisolatie.