premies en subsidies en bij isolatie

Door de muren, vloeren en daken in huis te isoleren kun je op iedere volgende energierekening geld besparen. Daarnaast kun je ook bij het isoleren van de woning voordeel pakken met subsidies en premies. Hier zijn in het kort de regelingen die het meeste voordeel opleveren, nog voor de eerstvolgende energierekening op de mat verschijnt.

  • Gevelisolatie en spouwmuurisolatie: Hiervoor is de Vlaamse Verbeteringspremie van toepassing. Als voorwaarde wordt gesteld dat de woning minimaal 25 jaar oud moet zijn met een inkomen dat niet boven een maximale grens komt.
  • Premie vanuit netbeheerders: Naast de subsidie vanuit het Rijk kan er bij vloer- en muurisolatie ook een premie van toepassing zijn vanuit de netbeheerder. In dit geval is het wel verplicht om de isolatie door een aannemer uit te laten voeren.
  • Dakisolatie premie: De toewijzing van deze premie loopt via de gemeente of provincie. Bij dakisolatie is het niet verplicht om hiervoor een aannemer in te schakelen, het mag uiteraard wel.
  • Renovatiepremie: Deze regeling kan zowel door een verhuurder of een bewoner worden aangevraagd, met een minimum factuurbedrag van 2500 euro. Er zijn een aantal voorwaarden gesteld aan de premie, en er is een onderverdeling gemaakt in werkzaamheden.
  • Totaalrenovatie bonus: Maak je meer als drie investeringen over een periode van vijf jaar? Dat kun je in aanmerking komen voor een bonus waarbij zeven verschillende soorten isolatiewerken van toepassing zijn.
  • Burenpremie: Deze premie is specifiek bedoeld voor projectbegeleiders die tijdens een project minimaal tien woningen helpen energiezuinig te maken.
  • Hoogrendementsglas: Bij een woning of appartement dat voor 1 januari 2006 werd aangesloten op het elektriciteitsnet geldt een premie van tien euro per vierkante meter. Deze premie wordt toegekend vanuit de netbeheerder.

Er was voorheen een belastingvermindering van kracht bij dakisolatie. Deze regeling is in 2017 afgeschaft. Informeer tijdig naar de beschikbare subsidies en premies voor isolatie, en verzamel de juiste documenten zoals offertes en facturen.