Diverse mogelijkheden om uw huis te laten isoleren

Als u overweegt om uw huis te laten isoleren zijn er diverse mogelijkheden. Welke u ook kiest: meteen daarna zult u versteld staan van de invloed op uw energieverbruik. Isoleren kost in eerste instantie geld maar levert op termijn nog meer geld op. Tevens verbetert het wooncomfort van uw huis. In de winter houdt u meer warmte binnen en stookt u dus minder, in de zomer houdt u de warmte juist buiten en is uw huis dus koeler. Als u kiest voor ecologisch verantwoorde materialen is isolatie ook nog eens helemaal milieuvriendelijk.

Dakisolatie

Een dak kan aan de buitenkant en aan de binnenkant geïsoleerd worden. Overweegt u de buitenvariant neem dan in uw keuze mee dat de dakbedekking dan wel vernieuwd moet worden.

Wordt de ruimte onder het dak, meestal de zolder, niet gebruikt als leefruimte (en gaat dat in de toekomst ook niet gebeuren) kies dan voor isolatie van de vloer. Het heeft immers geen zin een ruimte mee te isoleren die alleen als opslagruimte dient.

Muurisolatie

Een muur isoleren kan zelfs op drie manieren: behalve aan de binnen- en buitenkant ook in de spouwmuur. Muurisolatie aan de buitenkant is vrij duur omdat er ook een afwerkingslaag op de gevel moet worden aangebracht, aan de binnenkant heeft als nadeel dat u ruimte verliest. Spouwmuurisolatie is dan een goed en goedkoper alternatief maar helaas niet altijd mogelijk.

Plafond- of vloerisolatie

Ook het isoleren van een vloer kan aan twee zijden. Aan de onderkant kan dat bijvoorbeeld via de onderliggende kelder. Voor vloerisolatie aan de bovenkant is wat meer breekwerk nodig. Daarnaast is het steeds oppassen omdat er verschillende beschadigingsgevoelige leidingen door de vloer lopen. Deze manier van isoleren wordt ook afgewerkt met een nieuwe laag. Een voordeel van een plafond of vloer isoleren is overigens dat ook geluid wordt geïsoleerd. U slaat dus twee vliegen in één klap.