Kruipruimte isoleren van uw huis om uw energierekening te verlagen
Het isoleren van de kruipruimte verlaagt de stookkosten en beperkt vochtproblemen. Het huis is comfortabeler in alle seizoenen. Deze werkzaamheden komen in aanmerking voor energierenovatiesteun en besparen op verwarmingskosten.
Waaruit bestaat isolatie van kruipruimtes?
De kruipruimte vormt een barrière tussen de buitenvloer en de vloer van het huis. Deze ruimte beperkt de vochtigheid en laat de doorgang van verschillende soorten leidingen toe. Het biedt een natuurlijke bescherming tegen de kou, op voorwaarde dat het goed geïsoleerd is en waterafvoer en -infiltratie voorkomt. De hoogte varieert sterk naar gelang van de constructie en kan variëren van 20 cm tot 1 m.
De thermische isolatie van de kruipruimte zorgt voor meer comfort in de winter. Door de vloer van het huis te verwarmen, wordt het gevoel van kou en vochtigheid vermeden. Warmteverlies via de vloer kan 10 tot 15% van het totale warmteverlies vertegenwoordigen. Een goede isolatie van de fundering van het huis kan de energiekosten met eenzelfde percentage verlagen. In sommige nieuwere gebouwen is de kruipruimte niet meer nodig omdat de gebruikte materialen voldoende isolatie bieden.
De verschillende technieken om een kruipruimte te isoleren
De gebruikte techniek is afhankelijk van de configuratie van het pand, met name de hoogte en de toegankelijkheid van de kruipruimte. Als de kruipruimte hoog genoeg en gemakkelijk toegankelijk is, is het mogelijk isolatiepanelen van geëxtrudeerd polystyreen of polyurethaan tegen de bovenkant aan te brengen. Deze panelen zijn meestal voorzien van een dampscherm dat condensvorming voorkomt. PUR-schuim wordt ook vaak gebruikt. Dit materiaal heeft het voordeel dat het zich gemakkelijker aanpast aan de vorm van het substraat. Steeds vaker worden materialen van natuurlijke oorsprong gebruikt, zoals cellulosewatten, hennepwol of kurk. Voor een betere isolatie wordt vaak een isolerend vlies op de onderwand aangebracht.
Als de kruipruimte moeilijk toegankelijk is, kan deze gedeeltelijk worden opgevuld met korrelige isolatie. Deze methode is doeltreffend bij ondergrondse overstromingen omdat de isolatie op het wateroppervlak drijft en de vloer blijft beschermen.
Het spuiten van polyurethaanschuim is een van de meest gebruikte technieken omdat het vele voordelen biedt. Dit materiaal is rotvrij en vorstbestendig. Het verliest zijn kwaliteiten niet na verloop van tijd en is bestand tegen aanvallen van knaagdieren. Het schuim wordt aangebracht op de bovenwand van de kruipruimte en vormt een doorlopende isolatielaag die de vorming van koudebruggen voorkomt. De spuittechniek zorgt ervoor dat het gehele oppervlak gelijkmatig wordt geïsoleerd, tot in de kleinste hoekjes en gaatjes. Een geringe dikte van het schuim is meestal voldoende om een voldoende energieprestatie te garanderen.
Alvorens met de isolatiewerkzaamheden te beginnen, moet de kruipruimte worden gecontroleerd op lekken en zo nodig worden gerepareerd indien er vocht aanwezig is. Er moet ook voor voldoende ventilatie worden gezorgd om condensatie, schimmelvorming en onaangename geuren te voorkomen. Door een beroep te doen op een erkende professional bent u zeker van kwaliteitsdiensten, aangepast aan uw woning, terwijl u in aanmerking komt voor eventuele financiële steun.
Voor- en nadelen
Spouwisolatie onder de vloer biedt vele voordelen:
- minder gevoel van kou en vochtigheid;
- een betere energieprestatie;
- minder risico op bevriezing van leidingen.
Het enige nadeel van kruipruimte-isolatie is de overlast voor de bewoners tijdens de werkzaamheden. Dit is zeer beperkt gezien de gebruikte technieken en de snelheid van de operatie.
De prijs van kruipruimte-isolatie
De prijs van kruipruimte isolatie varieert naar gelang van de gebruikte materialen en technieken. De gemiddelde kostprijs ligt meestal tussen 20 € en 60 €/m².
Isolatiewerkzaamheden van vloerverwarming komen in aanmerking voor financiële steun zoals het belastingkrediet, de energiepremie, de Anah-subsidies of de BTW tegen verlaagd tarief. Er hoeft alleen maar voor te worden gezorgd dat met de werkzaamheden een warmteweerstand R ≥ 3 m² K/W kan worden bereikt. Deze drempel wordt vaak ruim overschreden gezien het prestatieniveau van de huidige isolatiematerialen. Het rendement van dit soort werkzaamheden, rekening houdend met eventuele steun, ligt in de orde van grootte van 5 tot 10 jaar.