Welke spouwmuurisolatie nieuwbouw?

Wanneer je denkt aan isolatie van woningen zul je wellicht niet direct stilstaan bij nieuwbouw. Het zijn toch die oude, tochtige huizen die isolatie nodig hebben? Toch kan juist bij nieuwbouwwoningen spouwmuurisolatie veel voordeel bieden. Afhankelijk van de situatie waarin de bouw zich verkeert kun je op eenvoudige wijze de spouw isoleren waarmee je direct veel stookkosten kunt besparen. Welke spouwmuurisolatie nieuwbouw? Dat lees je op deze pagina!

Waarom nieuwbouw isoleren?

Wanneer een nieuwbouwproject in volle gang is sta je wellicht niet stil bij spouwmuurisolatie. Toch is dit bij uitstek het beste moment om isolatie uit te laten voeren. Het materiaal wordt in de spouwmuur gebracht nadat het metselwerk voltooid is, en voordat het stucwerk is uitgevoerd. Dit kan via de buitenmuur of de binnenmuur, afhankelijk van de omstandigheden.

Voordeel van de spouwmuur isoleren bij nieuwbouw

Wanneer een nieuwbouwwoning wordt gebouwd zal er een spouw aanwezig zijn. Dit is een lege ruimte gevuld met lucht die een zekere mate van isolatie biedt, maar door het plaatsen van kozijnen en divers metselwerk ontstaan er lekkages met als resultaat kou die naar binnen kan stromen, en hitte die verdwijnt. Door de spouwmuren van isolatiemateriaal te voorzien zal de woning veel beter geïsoleerd zijn, dat geldt dus ook zeker voor moderne woningen.

Welke spouwmuurisolatie nieuwbouw?

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie, welke spouwmuurisolatie bij nieuwbouw? Bij oudere woningen kan de spouwmuur soms smaller zijn, dan is de keuze beperkt. Bij nieuwe woningen wordt een ruimte van vier tot zes centimeter aangehouden waarmee er een ruime keuze is aan materialen. Zo kun je gebruik maken van steenwol of glaswol, het inspuiten van EPS parels is ook erg populair. PUR schuim, UF schuim en perliet korrels die gesiliconiseerd zijn behoren ook tot de mogelijkheden.

Zijn alle soorten vulling even goed?

De mate van isolatie is bij de meeste materialen redelijk overeenkomstig. Het vullen van de spouwmuur en de toegankelijkheid bepaalt voor een groot deel het materiaal dat je het beste kunt kiezen. In veel gevallen zullen de kosten ook meetellen in de beslissing. Bij een nieuwbouwproject kan het moment van vullen en het materiaal goed worden afgestemd op de constructie van de woning. Vraag het isolatiebedrijf om advies, de aannemers en uitvoerders zijn niet altijd voldoende op de hoogte van spouwmuurisolatie.

Andere vormen van isolatie

Naast de vraag: “Welke spouwmuurisolatie nieuwbouw?” moet je ook zeker andere vormen van isolatie overwegen aan de buitenzijde en de binnenzijde van de woning. Wanneer je direct de juiste maatregelen treft kun je een energieneutrale woning bouwen met besparingen in energiekosten die jaar na jaar rendement op zullen leveren.