Waterkering in de Spouwmuur Plaatsen: Geschiedenis, Werkwijzen, Prijs

Het plaatsen van een waterkering in de spouwmuur is een cruciaal onderdeel van het bouwproces en een effectieve methode voor vochtbestrijding. In dit artikel leest u wanneer deze vochtbestrijdingsmethode is aangewezen, hoeveel het kost, hoe een waterkering in de muur geplaatst wordt en welke alternatieven er zijn.

Waterkering in de Spouwmuur

Wat is een Waterkering?

Een waterkering is een vochtwerend membraan van kunststof of roofing die waterpas op de stenen wordt geplaatst tijdens het huis bouwen. Het wordt geplaatst op de eerste rij stenen, gelijk met de vloerpas. Waterkeringen zorgen ervoor dat vocht niet kan binnendringen in de woning via de muur. Huizen die gebouwd zijn na de jaren ’80 beschikken normaliter over een waterkering. De waterkerende laag kan bestaan uit roestvrije metalen golfplaten, halfstijve vochtschermen, hydraulische mortel of DPC-folie.

Geschiedenis en Evolutie

In de midden jaren '60, tijdens de evolutie van de huizenbouw, werd het concept van waterkering in de muur geïntroduceerd. Het was een belangrijke stap in de strijd tegen vochtproblemen in woningen. In die tijd waren de meeste huizen gebouwd zonder enige vorm van vochtwerende laag, wat leidde tot tal van vochtproblemen. Met de introductie van waterkeringen in de muur, werd een belangrijke stap gezet in de preventie van deze problemen.

Wanneer Waterkerende Laag Plaatsen of Vervangen?

Als uw woning last heeft van opstijgend vocht, dan kan het plaatsen van een waterkering tussen de muur een mogelijke oplossing zijn. Is uw woning gebouwd voor 1980? Dan bestaat de kans dat er nog geen waterkerende laag aanwezig is. Ook bij woningen die slecht gebouwd zijn, is het mogelijk dat er geen waterkering in de muur aanwezig is.

In sommige gevallen is de bestaande waterwerende laag aan vervanging toe. Dit is het geval wanneer de waterkerende laag beschadigd of verkeerd geplaatst is. Aangezien de waterkering vervangen een ingrijpend werk is, wordt in het geval van een beschadigde of slecht geplaatste waterkerende laag meestal gekozen voor een andere vochtwerende oplossing, zoals de muren injecteren.

Voordelen & Nadelen

Wat zijn nu precies de voordelen en nadelen van een waterkerende laag in de muur? Een overzicht:

Voordelen

  • Vochtvrij huis: u heeft de absolute garantie dat uw huis vrij zal zijn van opstijgend vocht.
  • Definitieve oplossing: een waterkering is een definitieve oplossing. In tegenstelling tot het injecteren van muren, verliest het zijn werkende kracht niet.

Nadelen

  • Breekwerken nodig: door de breekwerken zal zowel de buitenmuur als de binnenmuur na afloop opnieuw moeten afgewerkt worden.
  • Duur: een onderkapping van de muren is prijzig. Bent u op zoek naar een goedkopere oplossing tegen opstijgend vocht, dan laat u beter uw muren injecteren.

Prijs van Waterkering in de Muur

De gemiddelde prijs voor een waterkering in de muur bedraagt tussen de € 75 en 150 per lopende meter (excl. btw, incl. plaatsing). De prijzen zijn afhankelijk van de dikte van de muren.

Waterkering Onder de Muur Plaatsen: Werkwijze

Het installatieproces van een waterkering is een complexe taak die verschillende stappen en technieken vereist. Een waterkerende laag tussen uw muur aanbrengen, is een klus die heel wat breekwerken met zich meebrengt. Het is dan ook ideaal om uit te voeren tijdens een renovatie. Een waterkering plaatsen in de muur gebeurt doorgaans in 2 stappen:

  • Muren onderkappen: Bij het aanbrengen van een waterwerende laag, worden de muren onderkapt. Dit houdt concreet in dat de volledige woning stuk voor stuk wordt opgetild, om er vervolgens een waterkering onder te plaatsen.
  • Vochtscherm plaatsen: Voor het plaatsen van het vochtscherm volgt men een specifieke werkwijze. De muren worden op twee centimeter boven de vloerpas ingezaagd. De waterkering wordt tezamen met nieuw cement in de snede geplaatst. Men werkt telkens in delen van maximum één meter. Op die manier wordt de stabiliteit van de woning niet in gevaar gebracht. De vochtschermen moeten elkaar overlappen om de waterdichtheid te garanderen.

Waterkering Plaatsen of Muren Injecteren?

Een waterkering plaatsen is niet de enige mogelijkheid om opstijgend vocht te bestrijden. Een goed alternatief is de muren injecteren. Wanneer kiest u best voor welke optie? Een overzicht:

    Waterkering in muur plaatsen: de muren onderkappen is de beste methode om opstijgend vocht te bestrijden, maar ook de meest ingrijpende. Het wordt daarom enkel aangeraden bij zeer grondige renovaties. Heeft uw woning dikke muren? Dan is een waterkering plaatsen vaak de enige mogelijkheid om opstijgend vocht te behandelen. Muren injecteren: in alle andere gevallen is de muren injecteren de meest aangewezen methode. Hierbij wordt een waterdichte stof in de muur gespoten die zich verder verspreidt in de muur en zo opstijgend vocht tegenhoudt. Ook deze vochtbestrijdingsmethode is erg doeltreffend. Het is bovendien goedkoper dan de muren onderkappen en veel minder ingrijpend.

Samenvatting

Het plaatsen van een waterkering in de spouwmuur is een effectieve manier om opstijgend vocht in uw woning te bestrijden. Hoewel het een ingrijpende en potentieel dure methode is, biedt het een permanente oplossing voor vochtproblemen. Het is belangrijk om een ervaren vakman in te schakelen voor deze klus om ervoor te zorgen dat het correct wordt uitgevoerd en om de stabiliteit van uw woning te waarborgen.

Veelgestelde vragen

Waar moet de waterkering zitten?

De waterkering moet tijdens het metselen waterpas en gelijk met de vloer op de eerste rij stenen geplaatst worden. De waterkering bevindt zich bijgevolg altijd een paar centimeter boven de grond.

Hoe hoog zit de waterkering?

Gemiddeld zit de waterkering voor een buitenmuur enkele centimeters boven de grond. Een waterkering wordt waterpas en gelijk met de vloer op de eerste rij stenen van de muur geplaatst.

Wat te doen tegen een vochtige muur in oude woning?

Meestal is opstijgend vocht de oorzaak voor een vochtige muur. Je kunt opstijgend vocht op twee manieren verhelpen: door muurinjecties toe te passen of door de muur te laten onderkappen en daarna waterkeringen te plaatsen.

Wat is waterkerende folie?

Waterkerende folie wordt aan de buitenzijde van een gebouw geplaatst om te voorkomen dat vocht van buitenaf in je muren kan binnendringen. Het voorkomt bovendien andere vochtproblemen.

Kan je een waterkering in een spouwmuur metselen?

Ja, je kan een waterkering in een spouwmuur metselen. Het waterafkerend laagje houdt vocht tegen zodat het niet in je muren kan dringen.