Spouwmuurisolatie Rockwool

Spouwmuurisolatie Rockwool

Spouwmuurisolatie is in nieuwbouwwoningen momenteel standaard. Hierdoor zijn moderne woningen goed geïsoleerd en dit kan energie besparen. Dit is ook de bedoeling van spouwmuurisolatie en dat is dan ook de reden dat de Vlaamse overheid premies uitdeelt aan mensne die hun huis willen isoleren. Het zijn dan ook de oudere woningen die veelal geen spouwmuur isolatie hebben en het isoleren van deze woningen kan huishoudens veel geld besparen en is tevens goed voor het milieu. Een bekend isolatiemateriaal is Rockwool.

Wat is Rockwool?

Rockwool staat vaak bekend als een isolatiemateriaal, maar in feite is Rockwool een merknaam. Het bedrijf Rockwool werd in 1909 opgericht als een bedrijf dat zich bezig hield met de winning van grind, kolen en mergel. Toen in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw steenwol als isolatiemateriaal werd uitgevonden kocht Rockwool voor 5.000 dollar de rechten voor de productie hiervan en werd Rockwool een producent van het isolatiemateriaal steenwol. Momenteel heeft Rockwool in ruim 15 verschillende landen en is het merk uitgegroeid tot de grootste naam op het gebied van isolatiemateriaal, voornamelijk steenwol.

Wat is steenwol?

Steenwol is een isolatiemateriaal dat vaak voor spouwmuur isolatie wordt gebruikt en bestaat uit steensoorten. De meest gebruikte steensoorten die hiervoor gebruikt worden is basalt en diabaas. In grote ovens worden deze steensoorten verhit tot een temperatuur van ongeveer 1.400° Celsius. Hierdoor gaan de steensoorten smelten. Vervolgens wordt de gesmolten massa overgegoten in zogenaamde spinners. In de spinners wordt het gesmolten steen weggeslingerd en ontstaan er draden van steen die uiteindelijk stolt. Er wordt ook een bindmiddel toegevoegd, waardoor het uithardt en deze steenwol in matten of dekens geperst kan worden. Rockwool is de belangrijkste producent van steenwol.

Eigenschappen van Rockwool steenwol

Steenwol heeft een dampwerkende werking waardoor de spouwmuur goed kan ademen. Ook is steenwol vochtwerend, waardoor spouwmuren niet nat of vochtig kunnen worden. Een ander groot voordeel is dat steenwol erg brandwerend is. Bij een eventuele brand zal steenwol niet zo snel vlam vatten en zal steenwol geen rook of giftige gassen vrijlaten. De isolatiewaarde van steenwol is middelhoog en kan daardoor uitstekend voor spouwmuurisolatie gebruikt worden.

Rockwool gebruiken voor Spouwmuurisolatie

Omdat Rockwool de grootste producent ter wereld is van steenwolk, wordt dit product zeer veel gebruikt voor spouwmuur isolatie. Wel zit er verschil in de wijzes van aanbrengen van isolatie in spouwmuren van nieuwbouwwoningen en bestaande woningen. In nieuwbouwwoningen kan Rockwool als deken direct in de spouwmuur aangebracht worden. Het is dan nog gemakkelijk om de spouw te vullen. Bij bestaande en oudere woningen zonder spouwmuur isolatie zijn dekens van steenwol niet mogelijk om aan te brengen, omdat je anders muren moet slopen en het een onbetaalbaar project zou worden.

Na-isoleren

Na-isoleren

Het na-isoleren, dus achter spouwmuurisolatie toepassen bij bestaande woningen kan met Rockwool inblaaswol. Er worden dan in de buitenmuur gaten in de voegen geboord en onder grote druk wordt de inblaaswol de spouw ingeblazen. Wanneer de spouwmuur vol zit met de inblaaswol, kunnen de gaten weer gedicht worden en heb je een uitstekend geïsoleerde woning. De eigenschappen van inblaaswol zijn hetzelfde als de matten en dekens van Rockwool steenwol.

U kan een offerte aanvragen voor spouwmuurisolatie over heel Vlaanderen zoals Antwerpen, Gent, Leuven, Aalst of Beringen.