Wat is de beste spouwmuurisolatie

Wanneer je de spouwmuur wilt laten isoleren, kom je er al snel achter dat je ontzettend veel keuze hebt uit verschillende soorten isolatie. Maar wat is dan eigenlijk de beste spouwmuurisolatie? Het is belangrijk om te beseffen dat dit afhangt van de situatie. Daarbij zijn de vochtigheidsgraad en spouwdikte van belang. Natuurlijk spelen ook persoonlijke voorkeuren een rol zoals het milieu en je budget. We bespreken hieronder de verschillende factoren en welke spouwmuurisolatie in dat geval het beste is.

De beste isolatiewaarde

Ben je op zoek naar de het isolatiemateriaal met de beste isolatiewaarde? In dat geval is PUR altijd de beste oplossing. Polyurethaanschuim, zoals PUR ook wel eens wordt genoemd, heeft een Lambda waarde van 0.030 W/mK en is daarmee het beste van alle materialen. De isolatie gebeurt eenvoudig door gaten in de muur te boren. Vervolgens wordt er via deze gaten vloeistof in de spouwmuur gespoten dat gaat expanderen en alle gaten en kieren in de spouwmuur zal vullen. Er ontstaat op die wijze een volledig naadloze isolatie waarbij koudebruggen zo goed als uitgesloten zijn. Dit materiaal zal nooit verzakken en is dan ook erg duurzaam. PUR isoleert uitstekend, maar daar betaal je ook een prijs voor. Letterlijk in dit geval aangezien PUR het duurste isolatiemateriaal is. Bovendien is het niet zo goed voor het milieu.

Beste prijs/kwaliteit

Wil je het beste materiaal en vind je daarbij de verhouding tussen prijs en kwaliteit het meest belangrijk? In dat geval is HR++ glaswol aan te raden. Ook kun je kiezen voor HR++ EPS parels. Deze materialen worden op vrijwel dezelfde wijze als PUR aangebracht. Het wordt via gaten in de spouwmuur geblazen. De isolatiewaarde ligt rond de 0.034 W/mK waarmee het iets minder is dan PUR. Aan de andere kant zijn deze materialen echter een stuk goedkoper dan PUR waardoor ze hoger scoren wanneer het aankomt op de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Ecologisch verantwoord

Wanneer je het milieu erg belangrijk vind, is het aan te raden om te kiezen voor de meest ecologisch verantwoorde isolatiematerialen. Daar zijn er overigens meerdere van. In grote lijnen kan glaswol echter aangewezen worden als de meest milieuvriendelijke wijze van het isoleren van de spouwmuur. Er is meerdere keren onderzoek gedaan door diverse instituten en allemaal kwamen ze tot de conclusie dat de glaswolvlokken die vandaag de dag worden gebruikt het milieu nauwelijks belasten. Dat komt omdat de grondstoffen die nodig zijn eenvoudig te vinden zijn en in overvloed aanwezig zijn. Denk daarbij aan tal van mineralen, zand en gerecycled glas. Bovendien is glaswol volledig te recyclen. Er worden dus geen bronnen uitgeput en bij de productie van glaswol wordt ook erg weinig energie gebruikt. Daar komt nog eens bij dat glaswol prima isoleert en dat we dus kunnen spreken van een win-win situatie. Daardoor ga je veel minder energie verbruiken en we hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat ook dit heel goed is voor het milieu.

Lokale factoren

De hierboven beschreven materialen zijn allemaal uitstekend geschikt om de spouwmuur te isoleren. Deze kunnen dus allemaal genoemd worden wanneer we de beste spouwmuurisolatie kiezen. Wel moet daarbij gezegd wordt dat het sterk afhankelijk is van de specifieke omstandigheden welk materiaal het beste is. Niet iedere spouw is bijvoorbeeld geschikt voor alle materialen. Wanneer er sprake is van een vervuilde of smalle spouw is PUR bijvoorbeeld verreweg de beste optie. Maar als dat niet het geval is, kun je wellicht juist beter voor EPS of glaswol kiezen. Het is dan ook nodig om de spouw nader te controleren om erachter te komen wat in jouw geval de beste spouwmuurisolatie is. Dit kun je zelf doen, als is dat behoorlijk lastig. Je kunt er ook voor kiezen om een isolatiebedrijf in te schakelen.