Een slimme thermostaat kan energie besparen

We zijn altijd op zoek naar slimme oplossingen om minder energie te gebruiken, met woningisolatie kun je al honderden euro’s op jaarbasis besparen. Ditmaal kijken we naar een high tech oplossing om zonder enige moeite toch te besparen op de energierekening, en dat doen we met een slimme thermostaat.

Wat is een slimme thermostaat?

De centrale verwarmingsketel wordt bediend met een thermostaat. Die zet je hoger wanneer het koud is in de woning, of lager als het warm is. Dat vereist geen hogere wiskunde, tot je gaat kijken naar de energie efficiëntie. Zo is het niet bepaald eenvoudig te berekenen wat meer energie kost; een woning steeds laten opwarmen en weer afkoelen, of continu op dezelfde temperatuur houden. Een computer kan dit uiteraard veel beter dan de meeste mensen.

Een slimme thermostaat bedient zelfstandig de verwarmingsketel en zorgt dat de temperatuur in huis altijd aangenaam is, en op het juiste moment. Zo gaat de verwarming bijvoorbeeld een kwartiertje voor het opstaan alvast aan, en in de avond uit voordat je naar bed gaat. Door je eigen smartphone te koppelen zal de verwarming automatisch in spaarstand gaan wanneer het laatste gezinslid de woning verlaat.

Zelflerende verwarming

In het begin zul je de slimme thermostaat nog een beetje moeten leren hoe alles reilt en zeilt in de woning, maar na verloop van tijd wordt de thermostaat steeds slimmer. De wijze van verwarmen wordt zo steeds persoonlijker, en geen enkel gezinslid zal nog die verleidelijke draaiknop aan de wand aan willen raken.

Zicht op het energieverbruik

Om in de gaten te houden hoeveel je bespaart op stookkosten, en waar nog winst te behalen valt, bekijk je de statistieken in een handige app op je mobieltje, tablet of PC. Zo weet je precies hoe je ervoor staat, en welk rendement de slimme thermostaat weet te behalen. Gemak dient de mens, het kan je zelfs geld opleveren!