Het isoleren van spouwmuren behoort tot één van de meest uitgevoerde isolatiewerken.

Bij nieuwbouwwoningen worden de spouwmuren standaard al voorzien van spouwmuurisolatie, maar in vele oudere woningen zijn de muren nog niet geïsoleerd. Isolatie was in het verleden ook nog niet van toepassing. Spouwmuren zijn in eerste instantie uitgevonden om vocht buiten te houden. Bij een enkele muur trok vocht direct van de buitenmuur naar de binnenmuur met vochtoverlast tot gevolg. Door toepassing van spouwmuren werd dit probleem opgelost. Vanaf de jaren 70 kwam de nadruk te liggen op het isoleren van woningen om energie te besparen en spouwmuren isoleren bleek een snelle en efficiënte manier. Bij oudere woningen kan na-isolatie van de spouwmuren toegepast worden. Maar welke isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie worden veel gebruikt?

Glaswol

Glaswol kennen we vooral in de vorm van dekens. Bij nieuwbouwwoningen is dit gemakkelijk in de spouwmuren aan te brengen. Bij na-isolatie kan dit niet. Daarvoor gebruikt men glaswolvlokken. Glaswol bestaat uit stukjes gerecycled glas waar draden van gesponnen worden en zorgen voor zowel een hoge thermische als akoestische isolatie.

Purschuim

Purschuim is een populair isolatiemateriaal. Het kan heel gemakkelijk voor allerlei isolatietoepassingen gebruikt worden, waaronder spouwmuurisolatie. Purschuim is stroperig vloeibaar wanneer het aangebracht wordt en zet uit en zal uitharden nadat het is aangebracht. Het materiaal bestaat dan ook uit twee componenten, namelijk polyurethaan als het harde segment en polymeer als het zachte segment. Het grote voordeel van purschuim is dat het gemakkelijk alle kieren en gaten kan dichten.

Het isoleren van spouwmuren behoort tot één van de meest uitgevoerde isolatiewerken.

EPS-parels

EPS-parels zijn lichte kunststof balletjes die in de spouw worden geblazen. Het bestaat uit polystyreen wat uit aardolie wordt gewonnen. We kennen EPS-parels ook als piepschuim bolletjes. Het gebruik van EPS-parels is relatie goedkoop, niet schadelijk en vormt een goede isolatielaag. Wel dichten EPS-parels naden en kieren minder goed af dan glaswol en purschuim.

Factoren voor de keuze van het soort isolatiemateriaal

Je kunt niet zomaar een isolatiemateriaal kiezen voor het na-isoleren van een spouwmuur. Er zijn enkele factoren die bepalen welk isolatiemateriaal je het beste kunt kiezen. De breedte van de spouw bijvoorbeeld. Je kunt pas voor glaswolvlokken kiezen als je spouw minimaal 4 centimeter groot is. Voor Purschuim en EPS-parels is een spouwbreedte van minimaal 3 centimeter nodig. Ook de mogelijkheid van het boren van gaten in de voegen is van belang. Wil je glaswolvlokken gebruiken, dan moet het mogelijk zijn om een gat te boren van minimaal 23 millimeter. Bij EPS-parels en purschuim is een gat van 16 millimeter al voldoende.