Spouwmuurisolatie waar moet ik op letten ?

Spouwmuurisolatie, je hoort de term de laatste tijd steeds vaker opduiken. Dat is begrijpelijk, want met spouwmuurisolatie kun je eenvoudig en betaalbaar een woning energiezuinig maken. De kosten voor de isolatie zijn in relatief korte periode terug te verdienen in de besparing op stookkosten. Toch zijn er er aantal zaken om rekening mee te houden, en we horen vaak dezelfde vragen terugkeren. Laten we beginnen met de hoofdvraag: “Spouwmuurisolatie waar moet ik op letten?” te beantwoorden aan de hand van een aantal praktische tips.

Spouwmuurisolatie waar moet ik op letten?

Voordat je begint met de spouwmuur isoleren is het goed om de antwoorden te weten op de meest gestelde vragen:

1. Hoe werkt spouwmuurisolatie? Bij een spouwmuur bestaat de buitengevel uit twee muren van steen met een tussenruimte van vier tot zes centimeter. Wanneer deze ruimte leeg is kun je die laten opvullen voor een betere isolatie van de buitenmuur als geheel.

2. Wat is de beste leeftijd van de woning voor spouwmuurisolatie? Woningen voor 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur, woningen tussen 1920 en 1975 hebben meestal wel een spouwmuur maar zonder spouwmuurisolatie.

3. Is spouwmuurisolatie duur? Wanneer je kijkt naar energiebesparende maatregelen is spouwmuurisolatie relatief goedkoop, daarnaast zijn de kosten binnen een kwestie van enkele jaren vaak al grotendeels terug te verdienen in de energiekosten. Dus nee, spouwmuurisolatie hoeft zeker niet duur te zijn.

4. Kan ik zelf de spouwmuur isoleren? Het korte antwoord is nee; dat kun je beter niet zelf doen. Schakel een isolatiebedrijf met certificatie in en laat deze klus netjes uitvoeren. Je kunt in overleg met het isolatiebedrijf bepalen welke materialen te gebruiken.

5. Welk soort isolatiemateriaal moet ik gebruiken? Er zijn diverse materialen die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie zoals steenwol, glaswol, parels en schuim. Het varieert per spouw welk materiaal het meest geschikt is, informeer bij de specialist naar de mogelijkheden.

6. Is de spouwmuur isoleren voldoende? Wanneer je snel energie wilt besparen behoort spouwmuurisolatie tot de beste oplossingen. Toch adviseren we ook de buitengevel te laten inspecteren. Daar is vaak ook veel winst te behalen.

7. Kan ik subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie? Dat hangt er vanaf in welke regio je woont, en wanneer je besluit de spouwmuur te laten isoleren, en nog een aantal andere factoren. Informeer bij het isolatiebedrijf naar de mogelijkheden.

We hopen met deze zeven antwoorden de vraag: “Spouwmuurisolatie waar moet ik op letten?” beantwoord te hebben. Neem voor meer vragen gerust contact op met de specialist.