Alle informatie die je moet weten over luchtdicht isoleren
Wil je meer weten over luchtdicht isoleren? Lees dan snel verder! Huiseigenaren en huurders zijn altijd op zoek naar methodes die een lagere energierekening op zullen leveren. Daarnaast gelden er tegenwoordig steeds strengere regels om het energieverbruik laag te houden. Immers proberen we met z’n allen meer milieubewustere keuzes te maken, en het energieverbruik laag houden is één van de groene opties tot onze beschikking.
Isolatie, denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie, was al een manier om meer warmte in huis te houden waardoor er minder energie verspild hoeft te worden. Ook het luchtdicht maken van isolatie is een effectieve methode om de effectiviteit van de centrale verwarming te verhogen en dus minder energie te verspillen. Hieronder kun je meer lezen over wat luchtdicht isoleren precies inhoudt en waarom het van toegevoegde waarde is. Tevens word je getoond hoe je luchtlekken kan opsporen en deze vervolgens kan verhelpen.
Hoe maak je een woning luchtdicht?
In zowel de ontwerpfase als de bouwfase van een woning dient er rekening te worden gehouden met de algehele luchtdichtheid. Echter is het niet altijd gegarandeerd dat dit ook correct wordt uitgevoerd. Op meerdere plekken binnen een woning kunnen fouten worden gemaakt, denk hierbij aan plaatsen zoals dakdoorvoeringen en diverse aansluiten (tussen bijvoorbeeld dak en muur of tussen ramen en deuren). Wanneer deze punten niet correct op elkaar aangesloten worden, kunnen er luchtlekken ontstaan. Dit kan aan het ontwerp liggen, maar het kan ook voorkomen dat er te gehaast gewerkt wordt tijdens de bouwfase. Dit leidt tot slordige feiten en dus potentieel tot luchtlekken.
Waarom is luchtdichtheid zo belangrijk?
Er kunnen dus fouten ontstaan die leiden tot luchtlekken, maar waardoor is dit precies een probleem? Waarom is het luchtdicht maken van een woning van belang? Ten eerste zorgen dergelijke lekken er voor dat er alsnog warmte kan ontsnappen uit jouw woning, ook al is deze prima geïsoleerd. Hierdoor zul je minder besparen qua energiekosten, omdat de warmte alsnog niet goed vastgehouden wordt. Goed luchtdicht isoleren houdt in dat isolatie en ventilatie perfect op elkaar afgestemd zijn, waarbij er volledige controle is over de luchtcirculatie en er geen onnodige warmte verloren gaat.
Hoe kun je luchtlekken binnen de eigen woning vinden?
Luchtlekken zijn niet altijd even eenvoudig te traceren, maar gelukkig zijn er een aantal plaatsen waarbij deze lekken het vaakst voor komen. Ten eerste is er de vloer. Hierin kunnen allerlei leidingen zorgen voor luchtlekkages, denk aan de leidingen voor water, elektriciteit, gas of olie. Je kunt deze weer luchtdicht maken aan de hand van PUR schuim. Soms kun je de leidingen zo bereiken, maar het kan ook zijn dat je in de kruipruimte moet gaan om dit uit te voeren.
Daarnaast kunnen deuren en ramen een nadelig effect hebben op luchtdichte isolatie. Zoals je misschien wel weet, kun je veel warmte verliezen doordat ramen en deuren tochten. Dit is op te lossen aan de hand van tochtstrips. Daarnaast zijn er de aansluitingen tussen het raam en de muur, waar kleine scheurtjes en kiertjes kunnen zorgen voor problemen. Gelukkig kun je deze weer luchtdicht maken aan de hand van een elastische kit. Hierdoor zul je veel warmte binnenshuis kunnen houden.
Een andere locatie waar veel warmte verloren kan gaan is het dak van het huis. Warmte stijgt op, waardoor het goed isoleren van het dak van groot belang is om warmte binnenshuis te houden. Echter gebeurt dit niet altijd, maar gelukkig is dit te verhelpen. Hanteer een klimaatfolie om de boel weer adequaat af te sluiten. Let daarnaast goed op de leidingen en stopcontacten bovenin de woning, en of deze wel goed doorgevoerd zijn. Aan de hand van een sterke tape kan de boel weer luchtdicht gemaakt worden. Tape is tevens een goede oplossing wanneer de folie bij de muren niet goed afgedicht is. Als je al deze probleemgebieden aanpakt, houd je de warmte beter binnen en zul je binnen no time veel geld besparen op jouw energierekening.
Het aanpakken van luchtlekken
Inmiddels zijn de probleemgebieden qua luchtdichtheid nader besproken. Maar hoe los je deze problemen op? Er zijn meerdere aanpakken mogelijk. Ten eerste is er niet ademende of luchtdichte tape om oneffenheden weg te werken. Door de kwaliteit van de tape zal warmte niet meer naar buiten weg kunnen geraken. Daarnaast kun je kiezen voor OSB platen. Deze maken gelijk een groter oppervlak luchtdicht. Echter is niet elk type OSB plaat luchtdicht, check dus vooraf goed of dit bij de door jou gekozen plaat wel het geval is. Zorg ook dat deze platen goed bevestigd worden aan de hand van isolatietape, anders verlies je via de naden alsnog een hoop warmte.
Tot slot kun je kiezen voor klimaatfolie. Dit stelt je in staat om isolatiemateriaal luchtdicht te maken. Perfect om de woning luchtdicht te isoleren. Oudere vormen van deze folie zijn louter vochtwerend, maar moderne varianten houden tevens rekening met de temperatuur. Hierdoor wordt de warmte in de koudere maanden binnengehouden, terwijl in de zomermaanden de boel juist meer ademend is.