Spouwmuurisolatie met neopixels

Spouwmuurisolatie neopixels

Opzoek naar spouwmuurisolatie met neopixels ?

Vooral oudere woningen zijn veelal niet goed geïsoleerd. Het gevolg hiervan is dat bewoners veel moeten stoken en hierdoor een hoge energiefactuur krijgen, maar ondanks het vele stoken blijft het vaak koud en tochtig. De plek waar oudere woningen meestal niet geïsoleerd zijn is de spouwmuur. De spouwmuur bestaat uit een buiten- en binnenmuur met hiertussen een open ruimte. Deze open ruimte is de spouw. Hoewel de lucht in de spouw als isolatie kan dienen, is dit niet altijd het geval. Tegen de buitenmuur van de spouwmuur slaat regen en dit kan naar de spouw trekken, wat kou, optrekkend en doorslaand vocht en schimmel tot gevolg kan hebben. Ook tocht maakt in de spouw nog altijd een kans en daardoor vormt de lucht in de spouw geen optimale isolatie. Het isoleren van spouwmuren gebeurd inmiddels al jaren bij nieuwe woningen door middel van isolatieplaten. Bij oudere woningen zonder spouwmuur isolatie is de spouw nog steeds niet geïsoleerd en dat is in vergelijking met een nieuwe woning zeker te merken. Maar het is mogelijk om ook achteraf spouwmuurisolatie toe te passen.

Achteraf muur isoleren

Het achteraf isoleren van een oudere woning en spouwmuurisolatie van een nieuwbouw woning is verschillend. Bij een nieuwbouw woning worden in de spouwmuur direct isolatieplaten aangebracht. Dit is bij het achteraf isoleren niet mogelijk. Immers dan zal er een gedeelte van de muur verwijderd moeten worden. Achteraf isoleren gebeurd daarom meestal met purschuim of met korrels. Een bekend isolatiemateriaal voor achteraf isoleren zijn EPM parels. Er worden dan gaten in de buitenkant van de spouwmuur gemaakt, waardoor onder hoge druk lijm met de parels in de spouw ingeblazen wordt.

EPM piepschuim parels

EPM Parels voor spouwmuurisolatie zijn niet meer dan kleine bolletjes piepschuim. Piepschuim bestaat uit polystyreen en vooral uit veel lucht. Piepschuim is in platen verkrijgbaar en kan ook als plaat goed als isolatie dienen, maar het kan ook bestaan uit allemaal kleine bolletjes piepschuim die in de spouw worden geblazen. Omdat een groot gedeelte van piepschuim bestaat uit stilstaande lucht, is piepschuim een uitstekend isolatiemateriaal. Daarnaast is piepschuim ongevoelig voor vocht, bacteriën en schimmel. Hierdoor kan piepschuim de gehele levensduur een optimaal isolatiemiddel blijven en is het daardoor zeer duurzaam.

Verdere ontwikkeling van piepschuim

Specialisten zijn voortdurend bezig met het verbeteren van isolatiemateriaal, zodat de isolatiewaarde steeds hoger wordt. Hoewel piepschuim een uitstekende wijze van isoleren is, is ook piepschuim onderhevig aan verbeteringen. Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw is er een nieuw soort piepschuim isolatie op de markt, waarin het materiaal grafiet aan is toegevoegd. Grafiet kennen we vooral van de grafietpotloden. Ditzelfde materiaal kan ook aan piepschuim worden gevoegd en vormt daardoor een goede combinatie om in de spouwmuur aangebracht te worden als spouwmuurisolatie. De isolerende werking van piepschuim zit hem vooral in de lucht in de piepschuimkorrels. Dit houdt de warmte vast. Wil je een optimale isolatie, dan zou het mooi zijn als het isolatiemateriaal ook warmte kan reflecteren. Hierdoor ontstaat een dubbele werking van spouwmuur isolatie. Aan de ene kant houdt het warmte vast, zodat je je woning warm kunt houden, aan de andere kant stoot het het teveel aan warmte af, waardoor het nooit te warm is. Met het toevoegen van grafiet wordt dit bereikt. De huidig generatie van EPM piepschuim parels heeft de naam neopixels gekregen.

De eigenschappen van neopixel

Een enkele neopixel korrel bestaat uit ruim 3000 afgesloten luchtcellen. De neopixel korrel is daarmee volledig gesloten en kan vocht of koude lucht de neopixel niet kan binnenkomen en hierdoor een uitstekende isolerende werking heeft. Dit geldt dan voor één neopixel. Het is daarom niet moeilijk voor te stellen wat voor isolerende werking miljoenen neopixels in een spouw heeft. Gezamenlijk vormen de neopixels een zeer goede isolerende laag die vocht, tocht en schimmel niet meer in de spouwmuur laat dringen. De neopixel korrel is van vorm wat platter en ovaler dan de piepschuimkorrel en alle neopixels hebben dezelfde grootte. Hierdoor sluiten de neopixel korrels veel beter op elkaar en hoeft er ook minder lijm gebruikt te worden dan bij EPM parels. De neopixels zitten strak op elkaar en vormen zo een uitstekende isolatie in de spouwmuur.

De isolatie van neopixels

De enorm hoge isolatie van neopixels zorgt ervoor dat een neopixel korrel één van de beste isolatiematerialen is. Alle positieve eigenschappen waaraan isolatie voor de spouwmuur aan moet voldoen komt samen in de de neopixel korrel en gezamenlijk vormen neopixels een spouwmuur isolatie dat tot nu toe door geen ander isolatiemateriaal is geëvenaard. Er is door de gesloten luchtcellen absolute garantie op warmtebehoud, maar tegelijkertijd ook op warmte reflectie. En erg belangrijk is dat neopixels volledig ongevoelig zijn voor vocht en daardoor uitermate duurzaam zijn. De spouwmuur blijft hierdoor warm en vocht zal nooit de spouwmuur kunnen bereiken. Door de vorm van de neopixel is de grootte van de spouw niet belangrijk. Neopixels kunnen in vrijwel elke spouw ingespoten worden.

Milieuvriendelijk

Neopixel is zeer milieuvriendelijk. Dit begint al bij de productie van de neopixel korrels. Dit gebeurt op dusdanige wijze dat het productieproces het milieu niet aantast. De energie die nodig is om neopixel korrels te produceren wordt tijdens de levensduur van de neopixel korrel als isolatie 330 keer bespaard. Hieruit blijkt de enorme duurzaamheid al. Als isolatie in de spouwmuur zul je als huishouden ook veel energie kunnen besparen, wat ook weer milieuvriendelijk is. Daarnaast zijn neopixels op een gemakkelijke en energiezuinige manier voor 100% te recyclen.

Hoe worden neopixels in de spouwmuur gebracht?

In de voegen aan de buitenste spouwmuur worden gaten geboord. Door deze gaten worden dan de neopixel korrels gespoten, totdat de spouwmuur volledig gevuld is met neopixels. Ook wordt er het zogenaamde neofixx in de spouwmuur gespoten. Dit is de lijm die ervoor zorgt dat de neopixels aan elkaar gaan hechten. Hierdoor zullen de neopixel korrels nooit gaan inzakken en blijft het een stabiele isolatie die vele jaren mee kan. Als de neopixels zijn ingebracht zullen de gaten weer opgevuld worden.