Na-isolatie spouwmuur
Comfort en leefbaarheid creëren in een woning is een complexe opdracht, zoveel is zeker. Er bestaan tal van manieren om dat te doen: een nieuwe inrichting, goede verlichting en natuurlijk ook isolatie. Zowat alle woningen tegenwoordig beschikken over een spouwmuur, afhankelijk van het bouwjaar. Spouwmuurisolatie is een van de beste voorzieningen in een woning, teneinde een aangenamer binnenklimaat en dus meer wooncomfort te garanderen.
Snel naar: heb ik een spouwmuur? – voordelen – prijs – materialen – soorten muurisolatie
Als u interesse heeft in dergelijke isolatie, dan is het natuurlijk belangrijk dat u precies weet wat het inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en wat u kunt verwachten op het vlak van duurzaamheid en prijs. Een uitgebreid en duidelijk overzicht daarop zal u dan ook helpen het beste uit uw woning te halen, door middel van goede spouwmuurisolatie.
Wat is een spouwmuur?
Het is eerst en vooral belangrijk te weten wat een spouwmuur precies is. Gebouwen die voor het jaar 1920 werden opgericht beschikken doorgaans over één enkele muur, maar later werd gezocht naar oplossingen voor een betere isolatie. Enkele muren veroorzaakten immers vaker dan niet vochtproblemen in de woning, wat natuurlijk niet bijdroeg aan het leefcomfort en de veiligheid van de woning.
De spouwmuur werd geïntroduceerd in woningen die na 1920 gebouwd werden, en het grootste deel van de vochtproblemen werd hierdoor vermeden. Het bleek zelfs zo'n efficiënte oplossing dat spouwmuren bij nieuwe woningen vanaf de jaren 60 verplicht werden. Toentertijd werd spouwmuurisolatie gedeeltelijk toegepast, maar tegenwoordig zou eigenlijk elke woning erover moeten beschikken.
Wat is spouwmuurisolatie precies?
Net zoals dat bij ale investeringen het geval is, weet u natuurlijk graag wat deze vorm van isolatie precies is. Spouwmuurisolatie is een unieke isolatie die in de spouw van een woning geplaatst wordt. Deze spouw is eigenlijk gewoon een lege ruime tussen de binnenmuur en de buitenmuur van de woning.
De meeste woningen beschikken tegenwoordig over een dergelijke ruimte, tenzij ze voor een bepaald jaar werden gebouwd. Het is dan ook belangrijk om, voor u effectief deze isolatie kunt laten plaatsen, te weten of uw woning over een spouw beschikt. Daarbij is het ook belangrijk te weten of het in uw situatie een goed idee is om de lege ruimte te laten na-isoleren. Welke kosten komen daarbij kijken en wat kunt u verwachten? Allemaal vragen die een duidelijk antwoord behoeven!
Beschikt mijn woning over een spouw?
Het is van groot belang te beseffen dat niet elke woning over een spouw beschikt. Als uw woning gebouwd werd tussen 1920 en 1975, dan heeft die waarschijnlijk wel een spouw - maar één die niet geïsoleerd is.
Zelfs als de woning een spouw heeft, kan het zijn dat deze niet breed genoeg is voor na-isolatie. Als de ruimte breder is dan 3 centimeter dan kan deze nageïsoleerd worden met PUR. Is hij 5 centimeter of breder, dan kunnen ook andere materialen gebruikt worden, zoals glaswol.
Natuurlijk is de vraag eerst en vooral: heeft mijn woning wel een spouwmuur? Hoewel het ingewikkeld kan lijken is er wel degelijk een eenvoudige manier om daar achter te komen. Hiervoor meet u gewoon de dikte van de buitenmuur op zich. Als deze minder dan 24 centimeter breed is, dan beschikt uw woning zeker en vast niet over een spouw.
Twijfelt u in dit geval toch nog, dan kan een endoscopisch onderzoek, waarbij een speciale camera gebruikt wordt, meer duidelijk geven. Doorgaans kunt u zo'n onderzoek laten doorvoeren bij een isolatie expert, als u een offerte aanvraagt. Op die manier weet u in geen tijd of uw woning over een spouw beschikt en welke mogelijkheden er zijn op het vlak van isolatie.
Wat als mijn woning voor 1920 is gebouwd?
Bepaalde woningen beschikken echter zelfs niet over een spouw, en dan specifiek gebouwen die voor 1920 gebouwd zijn. In dit geval is het dan ook niet mogelijk om na-isolatie te laten plaatsen. Het is echter wel een optie om de buitenmuren te laten isoleren!
Woningen die na 1975 gebouwd zijn
Ten slotte kan het ook zijn dat uw woning na het jaar 1975 gebouwd is. In de meeste gevallen zal die dan ook over een standaard isolatie beschikken. Het kan echter ook zijn dat de woning slechts voor een deel werd geïsoleerd: wilt u uw wooncomfort nog verteren, dan kunt u deze volledig laten isoleren.
Spouwmuurisolatie plaatsen kan dus in bepaalde gevallen, afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Toch is het ook belangrijk dat de muur waar de isolatie moet komen in goede staat is. Vooral de buitenmuur moet in goede staat zijn en niet met een dampdichte muur zijn afgewerkt. Werd er dampdichte verf gebruikt, of geglazuurde bakstenen, dan is het risico op vochtproblemen bij de isolatie van de spouwmuur reëel.
De voordelen van na-isolatie van een spouwmuur
Natuurlijk is het belangrijk dat u een beeld heeft op de voordelen van dergelijke isolatie - enkel op die manier is het de moeite waard een investering te doen. De voordelen van spouwmuur na-isolatie reiken ver en een overzicht daarop is dan ook handig:
1. Na-isolatie kan snel geplaatst worden
Dergelijke isolatie vergt minder energie en tijd dan andere vormen van muurisolatie. In veel gevallen is het werk op minder dan één dag tijd gedaan.
2. Aangenaam binnenklimaat
Ook zorgt na-isolatie van de spouwmuur voor een aangenaam binnenklimaat: tijdens de warmere periodes van het jaar blijft het frisser, terwijl in de winter de warmte beter binnen wordt gehouden.
3. Alle ruimte optimaal benut
Aangezien de isolatie zich tussen de muren bevindt, verliest de woning geen beschikbare ruimte. Zowel buiten als binnen wordt alle beschikbare ruimte gespaard!
4. Geen zware werken
De isolatie van een spouwmuur is relatief eenvoudig. Hierdoor moeten er dus ook geen preekwerken doorgevoerd worden.
5. Energie besparen met na-isolatie
Vervolgens is het mogelijk om met dergelijke isolatie heel wat energie te besparen, tot wel 11 kubieke meter gas/m2. De lagere energierekening zorgt er dus in zekere zin voor dat de isolatie zichzelf terugbetaalt. Voor optimale besparingen wordt PUR aangeraden als isolatiemateriaal. De spouwmuurisolatie kan zichzelf op zo'n 2 tot 5 jaar tijd terugverdienen.
De prijs van na-isolatie spouwmuur
Natuurlijk komt wel een zekere prijs kijken bij het laten plaatsen van na-isolatie. De prijs die je betaalt hangt vooral af van het materiaal dat wordt gebruikt. Een overzicht van gemiddelde prijzen is hier dan ook van belang:
- Glaswol: van 15 tot 20 euro per m2
- EPS-parels: van 20 tot 25 euro per m2
- PUR-schuim: van 25 tot 30 euro per m2
Hoe dan ook is het belangrijk dat het plaatsen van de isolatie door een specialist wordt gedaan. Het is verleidelijk om te denken dat u heel wat geld kunt besparen door het zelf te doen, maar het risico dat er foutjes gemaakt worden is dan wel reëel. En dat vertaalt zich al snel in extra kosten.
Een goede manier om de beste prijs te vinden is door verschillende aanbieders te vergelijken. Op die manier zie je meteen welke kosten bij zo'n isolatie omen kijken. De dikte van de muur, de oppervlakte en het soort materiaal zijn allemaal factoren die een invloed hebben op de kostprijs. Ook de transportkosten van het nodige materiaal en de voorbereiding van de muur hebben een zeker prijskaartje. Dit is vooral het geval als de spouwmuur bijvoorbeeld beschadigd is.
Het is echter wel mogelijk om in sommige gevallen een lagere kostprijs te betalen dankzij een premie. Of u in aanmerking komt voor een subsidie hangt eveneens van een aantal factoren af, dus daar meer informatie over inwinnen is wel van belang.
De terugverdientijd van na-isolatie spouwmuur
Zoals reeds vermeld is het mogelijk om geld te besparen als je spouwmuurisolatie laat plaatsen. Dankzij de optimaal isolerende eigenschappen van de isolatie ligt de energiekost lager, waardoor u het bedrag dat u heeft betaald voor de isolatie na een aantal jaar terug kunt verdienen. Hoe snel dat gaat hangt af van uiteenlopende factoren:
- het soort isolatie
- de dikte van de spouw
- uw gemiddelde energieverbruik
Over het algemeen zal die terugverdientijd zo'n 2 tot 5 jaar zijn. Daarbij stijgt de woning ook in waarde door plaatsing van na-isolatie. Als u uw woning verkoopt, dan heeft die investering dus een positief effect op de EPC-waarde ervan.
De beste materialen voor na-isolatie spouwmuur
Spouwmuurisolatie kan uit verschillende materialen bestaan. Enkele mogelijkheden zijn EPS-parels, PUR-schuim en glaswol. Welke optie het beste geschikt is voor de woning in kwestie hangt af van de woning zelf, de opbouw van de muren en natuurlijk je budget. PUR-schuim kenmerkt zich door een relatief terugverdientijd, aangezien het de woning het beste isoleert.
Kiezen voor een ander type muurisolatie of niet?
Vaak bestaat er nogal wat onduidelijkheid over het belang van goede isolatie van de muren van een woning. Toch is het essentieel en er zijn dan ook verschillende manieren om dit te doen. Langs de buitenkant, langs de binnenkant of natuurlijk in de spouw.
De woning aan de binnenkant isoleren is een goede optie, maar het nadeel is dat u nogal wat ruimte verliest in huis. Ook is er een groter risico op zogenaamde 'oude bruggen', of plaatsen waar de warmte toch kan ontsnappen.
De buitenkant van de woning isoleren is vooral een goed idee als u de bekleding van de gevel wilt laten veranderen of renoveren. Bij dergelijke isolatie wordt het materiaal immers op de huidige gevelbekleding geplaatst, waarboven dan de nieuwe bekleding komt te liggen. Wilt u de gevelbekleding niet veranderen én binnenshuis alle beschikbare ruimte besparen - dan is spouwmuurisolatie dus de beste optie.
Hoe gaat het isoleren van een spouwmuur in zijn werk?
Het is duidelijk dat de isolatie van een spouwmuur heel wat voordelen biedt, zowel op het vlak van financiën als wooncomfort en duurzaamheid. Een specialist gaat doorgaans volgens een stappenplan te werk:
- Eerst worden in de buitenmuur enkele gaten geboord.
- De isolatie wordt via deze openingen in de lege ruimte tussen de muren gespoten.
- Naderhand worden de gaten weer toegemaakt, en in dit geval zijn breekwerken niet nodig.
Ovet het algemeen kan het isoleren van een spouw in minder dan een dag gedaan worden. Dit hangt natuurlijk af van de oppervlakte van de te bewerken muur, de staat van de spouw, enzovoort. Een professionele aanpak is hoe dan ook van essentieel belang bij het isoleren van een spouw, om zowel duurzaamheid te garanderen als om foutjes en extra kosten op de lange termijn te vermijden!
Het vermijden van vochtproblemen na isolatie van de spouw
De isolatie van een woning heeft positieve effecten op de leefbaarheid én duurzaamheid van het huis, dat is zeker. Toch kunnen na het isoleren enkele problemen ontstaan, waaronder vocht of schimmel. De isolatie werkt immers zo goed dat vocht de woning minder goed kan verlaten dan voorheen.
Hoewel dit een tegenstrijdig probleem lijkt, valt het eenvoudig op te lossen. De beste manier om vocht de woning toch te helpen verlaten is door deze goed te verluchten en te ventileren. Vooral in ruimtes zoals de badkamer is het risico op vocht groot, zeker na het nemen van een bad of douche. Door regelmatig de ramen open te laten staan wordt dit echter in geen tijd opgelost.
De beste specialist vinden voor de isolatie van je spouwmuur
De isolatie van een woning is een van de belangrijkste factoren bij het verkrijgen van een gezellige, gezonde, aangename en duurzame leefomgeving. Beschikt uw woning over een spouw, dan wordt de plaatsing van die isolatie niet enkel eenvoudiger, het wordt ook goedkoper en duurzamer.
Natuurlijk is het niet altijd eenvoudig om de beste specialist te vinden voor het plaatsen van dergelijke isolatie. Net zoals bij andere voorzieningen wilt u natuurlijk het best mogelijk resultaat voor de laagste prijs. Dat is dan ook waarom specialisten vergelijken een goed idee is.
Offertes aanvragen bij erkende specialisten in isolatie is de eenvoudigste manier om meteen een duidelijk zicht te hebben op wat deze je kunnen bieden en tegen welke prijs. Hoe dan ook is na-isolatie van de spouwmuur een investering die je binnen de 2 tot 7 jaar kan terugverdienen - en dat is al reden genoeg om te kiezen voor een professionele, duurzame aanpak!