Wat zijn spouwmuren?

Een spouwmuur is een muur die bestaat uit een buitenmuur en een binnenmuur, de open ruimte die zich tussen deze twee muren bevindt is de spouw. Omdat er een open ruimte aanwezig is kan vocht niet doorslaan naar de binnenmuur, daarnaast zorgt deze constructie voor een betere isolatie van warmte. Voor thermische isolatie wordt de spouw vaak opgevuld, dit noemen we spouwmuurisolatie.

Waar komen spouwmuren vandaan?

De oudste spouwmuur in Nederland dateert uit 1726 voor zover we kunnen nagaan. Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen er steeds meer huizen in de Benelux die voorzien waren van een eenvoudige spouwmuur, sinds de tweede helft van de twintigste eeuw maken spouwmuren een standaard deel uit van de woning.

Hoe werkt een spouwmuur?

Neerslagwater kan door de poreuze delen van de buitenmuren dringen, door de tussenliggende spouw is het niet mogelijk voor het water om tot de binnenmuur te geraken. Om vochtophoping te voorkomen worden er kleine ventilatieroosters of verticale stootvoegen boven en onder het buitenblad geplaatst. Zo kan de waterdamp afgevoerd worden en blijft de muur droog. Overigens is gebleken dat het meeste water al door diffusie uit de bakstenen verdwijnt. Daarnaast zijn er ventilatieroosters om de kruipruimte te ventileren, deze openingen zijn van groot belang om mogen niet afgesloten worden.

Spouwmuurisolatie

De spouw op zich heeft al een isolerende werking door de lucht, die ligt op ongeveer tien procent van standaard isolatiemateriaal. Isolatie van de spouwmuur kan met veel verschillende materialen uitgevoerd worden waaronder minerale wol, polystyreen of schuim. Daarnaast zijn er organische isolatiematerialen zoals hennepwol en schapenwol. Wanneer er tijdens de bouw geen isolatiemateriaal is aangebracht kan dit achteraf nog uitgevoerd worden. Oudere materialen kunnen gaan verzakken, deze resten moeten eerst verwijderd worden voordat het mogelijk is nieuw isolatiemateriaal te plaatsen.

Spouwmuren scheiden de buitenschil van de binnenschil door een open ruimte met variabele dikte toe te voegen aan de gevel. Dit verhoogt de isolerende waarde van de muren en voorkomt vochtdoorslag.